Oι ταινίες της εβδομάδας – Ο Τζόκερ επιστρέφει αλλά ο Τζόκερ… λείπει

Η επιστροφή του Χοακίν Φίνιξ στο «Joker: Τρέλα για δύο» και τα δύο στοιχεία που διακρίνουν τις ταινίες της φτωχής - τουλάχιστον σε ποσότητα - κινηματογραφικής εβδομάδας.

Χωρίς την ποσότητα ταινιών Α προβολής του Σεπτεμβρίου (μέσα σε τέσσερις εβδομάδες διανεμήθηκαν περίπου… 40 νέες ταινίες), η νέα κινηματογραφική εβδομάδα ξεχωρίζει για δύο πράγματα. Πρώτον, το 30ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας το οποίο άρχισε την Τετάρτη και θα διεξαχθεί ως τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Και δεύτερον το ήδη πολυσυζητημένο «Joker :Τρέλα για δύο» (Joker: Folie à Deux, ΗΠΑ, 2023) του Τοντ Φίλιπς, το οποίο ακολουθεί το «Joker», την ταινία φαινόμενο του 2019 που σκηνοθέτησε ο ίδιος δημιουργός, με τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον Χοακίν Φίνιξ.

5: εξαιρετική

4: πολύ καλή

3: καλή

2: ενδιαφέρουσα

1: μέτρια

0: απαράδεκτη

«Joker :Τρέλα για δύο» (Joker: Folie à Deux)

Παραγωγή: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς

Ηθοποιοί: Χοακίν Φίνιξ, Lady Gaga, Μπρένταν Γκλίσον, Κάθλιν κίνερα

Ας είμαστε ειλικρινής από την αρχή: αν όχι τίποτ’ άλλο το «Joker Τρέλα για δύο», η συνέχεια της ταινίας «Joker» του 2019, είναι μια ταινία που σου φέρνει αμηχανία. Κατ’ αρχάς δεν ξέρεις που ακριβώς να την κατατάξεις. Όχι ότι κάτι τέτοιο βέβαια σημαίνει απαραιτήτως στοιχείο αρνητικό. Όμως στ’ αλήθεια, ενώ στην ταινία βλέπεις αρκετά στοιχεία μιούζικαλ – ο Χοακίν φίνιξ και η Lady Gaga χορεύουν και τραγουδούν – δεν θα την εντάξεις σ’ αυτό το είδος. Δεν μπορείς επίσης να την χαρακτηρίσεις «δράμα φυλακής», παρότι σε φυλακή (ίδρυμα υψηλής ασφαλείας για την ακρίβεια) λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας. Μεγάλο μέρος της όμως βρίσκεται τοποθετημένο και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Χωρίς αυτό να την κάνει δικαστικό δράμα. Τέλος, έντονο στοιχείο της ταινίας είναι το ερωτικό, αλλά «love story» δεν την λες με τίποτα.

Μα τι είναι λοιπόν το «Joker Τρέλα για δύο», η συνέχεια της πιο επιτυχημένης ταινίας του 2019 που έχει καταφέρει να κάνει τόσο θόρυβο πριν καν διανεμηθεί στα σινεμά; Εχω καταλήξει ότι με το sequel, τόσο ο Τοντ Φίλιπς όσο και ο Χοακίν Φίνιξ, οι εγκέφαλοι της πρώτης ταινίας, αυτό που τελικά θέλησαν να κάνουν, ήταν να αποδομήσουν τελείως τον Τζόκερ. Γιατί πράγματι, δεν θα βρεις τίποτα το ηρωικό σε αυτό το σακί από κόκαλα, τον Αρθουρ Φλεκ που περιμένει να δικαστεί για την δολοφονία έξι ανθρώπων (εκείνους που σκότωσε στη προηγούμενη ταινία). Αν το καλοσκεφτείς στο «Joker :Τρέλα για δύο» δεν υπάρχει ο Τζόκερ. Υπάρχει μόνον ο Αρθουρ Φλεκ και μάλιστα σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ όσο ήταν στην προηγούμενη ταινία, πριν δηλαδή «πάρει τα πάνω του» και γίνει ο… Τζόκερ.

Μόνο που «σκέτος», ο Αρθουρ Φλεκ δεν σημαίνει τίποτα και για κανέναν. Τρώει ξύλο από τους φύλακες (ο Μπρένταν Γκλίσον είναι θαυμάσιος στον ρόλο του αρχιδεσμοφύλακα), τον χλευάζουν, τον πειράζουν, τον ταπεινώνουν. Κι εκείνος τα δέχεται όλα. Ακόμα και η έλξη που νιώθει για αυτόν η Λι Κινζέλ την οποία υποδύεται η Lady Gaga (σε μια ακόμη αδιάφορη κινηματογραφική στιγμή της), είναι επειδή στο μυαλό της έχει τον Τζόκερ, το άλλο του πρόσωπο. Το πρόσωπο που τελικά δεν υπάρχει. Βρίσκεται μόνο στη φαντασία – των χαρακτήρων όπως και των θεατών.

Προκειμένου να προσγειώσουν στην πραγματικότητα τον ψυχοπαθή που είχαν ηρωοποιήσει στην προηγούμενη ταινία, ο Φίλιπς και ο Φίνιξ τόλμησαν κάτι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο για την εμπορική καριέρα της νέας συνεργασίας τους: να σβήσουν τον Τζόκερ. Σαν ιδέα δεν είναι κακή. Το αντίθετο μάλιστα. Γιατί η ταινία μπορεί να συγκινήσει, όπως και να προκαλέσει θλίψη. Γιατί αυτό που έχει μείνει από τον «Τζόκερ» των Φίλιπς – Φίνιξ είναι αυτή η αξιοθρήνητη σακούλα από κόκαλα που απλώς περιφέρεται επί κάτι παραπάνω από δύο ώρες χάνοντας παντού και σε όλα. Προσωπικά το άντεξα (με την εξαίρεση ίσως των κάπως εξεζητημένων μουσικοχορευτικών κομματιών που παρά την retro nostalgia δεν μου έδωσαν και πολλά). Φοβάμαι όμως, ότι πολύς κόσμος θα «κλωτσήσει»

Βαθμολογία: 3

Προβάλλεται σε Παραπάνω από 155 αίθουσες σε όλη την Ελλάδα

——————————————————

«Τα 13 τριαντάφυλλα» (Las 13 rosas)

Γυναίκες μαρτυρούν στον Ισπανικό εμφύλιο

Παραγωγή: Iσπανία, 2007

Σκηνοθεσία: Εμίλιο Μαρτίνεζ Λάζαρο

Ηθοποιοί: Πιλάρ Λόπεζ ντε Αλάγια, Βερόνικα Σάντσες, Γκαμπριέλα Πεσιον κ.α.)

Ευπρόσωπο αλλά και αδικαιολόγητα φλύαρο (ξεπερνά τις δύο ώρες) και ενίοτε λαϊκίστικο πολιτικοκοινωνικό δράμα που ασχολείται με την περίπτωση κάποιων Ισπανίδων που στην δεκαετία του 1940, όταν ο δικτάτορας Φράνκο βρισκόταν στην εξουσία, κατηγορήθηκαν αδίκως ως επαναστάτριες. Ο Λαζάρο προσπαθεί να συνδυάσει στιγμές από την προσωπική ζωή των γυναικών με τις (αναμενόμενα) καταπιεστικές ανακρίσεις και τα απάνθρωπα βασανιστήρια που ακολούθησαν. Η ταινία έχει στιγμές συγκίνησης αλλά ως σύνολο δεν διακρίνεται από την δύναμη των «Στρατιωτών της Σαλαμίνας» που παραμένει μια από τις καλύτερες που έχουν γυριστεί με θέμα τον Ισπανικό Εμφύλιο την τελευταία εικοσαετία. Πάντως, αν και παραγωγης 2007, τα «Τα 13 τριαντάφυλλα» προβάλλονται για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες.

Βαθμολογία: 2

ΑΘΗΝΑ: ΑΤΕΝΕ – ΣΤΟΥΝΤΙΟ

——————————————————

Κινούμενα σχέδια με αέρα γουέστερν

Από τα δύο κινούμενα σχέδια που προβάλλονται από σήμερα στις αίθουσες, το ένα, «Μικροί ήρωες σε δράση», (Buffalo Kids, Ισπανία, 2024) που συνσκηνοθέτησαν οι Χουάν Χεσούς Γκαρθία Γαλότσα και Πέδρο Σολίς Γκαρθία, είναι, στην ουσία γουέστερν: παρακολουθούμε δυο ορφανά παιδιά, αδέλφια, αγόρι – κορίτσι, που αναζητούν τον θείο για να τους πάρει υπό την κηδεμονία του. Δύσκολο αλλά συναρπαστικό το ταξίδι. Τα παιδιά θα μπλέξουν σε μια απίστευτη περιπέτεια με τρένα, ζώα, κακοποιούς και Ινδιάνους – και όλα αυτά στην εποχή της Αγριας Δύσης. Ομορφο ως κινούμενο σχέδιο, περιέχει ρεαλιστικές σκηνές βίας (ασυνήθιστο) και χαρακτήρες που παραπέμπουν σε πρόσωπα άλλων ταινιών. Για παράδειγμα, ο αρχικακοποιός της ιστορίας είναι φτυστός ο Λι Βαν Κλιφ την περίοδο των σπαγγέτι γουέστερν στην Ιταλία, ενώ ο καλός θείος θυμίζει λιγάκι τον Λίαμ Νίσον, νεότερο όμως σε σχέση με το πως είναι σήμερα. Από τα πολύ καλά κινούμενα σχέδια που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και επίσης, με ανεκτή μεταγλώττιση στα ελληνικά. Ακούγονται οι φωνές των Μαρίας Κάνθερ, Άρη Κυπριανού, Σαββίνας Γεωργίου, Μιχάλη Καζάκα κ.α.

Βαθμολογία: 3

ΑΘΗΝΑ: ΝΙΡΒΑΝΑ – ΚΗΦΙΣΙΑ – ΟΛΑ ΤΑ VILLAGE – ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ – ΑΕΛΛΩ – ΦΙΛΙΠ κ.α. ΘΕΣ/ΚΗ: VILLAGE COSMOS κ.α.

————————————————————

Ένα γουρουνάκι για όλα τα παιδιά

Ένα δεύτερο κινούμενο σχέδιο που επίσης προβάλλεται δεν είναι ταινία αλλά 10 καινούργια επεισόδια του «Πέππα το γουρουνάκι» που θα προβληθούν αποκλειστικά στους κινηματογράφους δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία της εμπειρίας ενός συνδυασμού κινουμένων σχεδίων και live action.

Βαθμολογία: –

ΑΘΗΝΑ: ΝΙΡΒΑΝΑ – ΚΗΦΙΣΙΑ – ΟΛΑ ΤΑ VILLAGE – ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ- ΦΟΙΒΟΣ κ.α.

————————————————————

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.