Πεντανόστιμη ροβίτσα σούπα Μεσσηνίας

Παρόλο που είναι μικρότερο από φακή, είναι είδος φασολιού. Πλούσιο σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά και γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς έφτιαχναν κάποιο είδος άλευρου από αυτό, είναι το όσπριο που θα αγαπήσετε για την ευκολία στο μαγείρεμα και την απαλή του γεύση.

Καρολίνα Δωρίτη
Πεντανόστιμη ροβίτσα σούπα Μεσσηνίας

Παρόλο που είναι μικρότερο από φακή, είναι είδος φασολιού. Πλούσιο σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά και γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς έφτιαχναν κάποιο είδος άλευρου από αυτό, είναι το όσπριο που θα αγαπήσετε για την ευκολία στο μαγείρεμα και την απαλή του γεύση.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

10λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

60λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  •  370 γρ. ροβίτσα
  •  500 ml νερό
  •  1 δαφνόφυλλο
  •  120 ml ελαιόλαδο + 50 ml επιπλέον για το τέλος
  •  1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  •  200 ml χυμό ντομάτας (πασάτα)
  •  950 ml ζωμό λαχανικών ζεστό ή νερό
  •  ½ κ.γ. ρίγανη
  •  2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •  Αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  •  Χυμό λεμονιού
  •  Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Για την προετοιμασία της ροβίτσας: Η ροβίτσα δεν χρειάζεται μούλιασμα. Την ξεπλένουμε με νερό, τη στραγγίζουμε και στη συνέχεια τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό –πρέπει να την καλύπτει πλήρως–, λίγο αλάτι και τη δάφνη. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό. Τη σουρώνουμε και αφαιρούμε το δαφνόφυλλο.

  2. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε πρώτα το κρεμμύδι, ανακατεύουμε, και αμέσως μετά τη ροβίτσα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το ζωμό.

  3. Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να δέσει η σούπα.

  4. Σβήνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί πάνω στο ζεστό μάτι για 10-15 λεπτά. Ανακατεύουμε μέσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

  5. Σερβίρουμε τη σούπα με λίγο στυμμένο λεμόνι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Μικρά Μυστικά

Αν σας περισσέψει λίγη σούπα ροβίτσας, στραγγίστε τη καλά σε σουρωτήρι, πολτοποήστε τη στο multi και θα έχετε ένα τέλειο ντιπ για μπρουσκέτες και παξιμάδια. Σερβιρετέ το με λίγο ψιλοκομμένο και τραγανισμένο μπέικον και θα μας θυμηθήτε!