5 το πρωί: Τα αντίποινα του Ισραήλ – Το νέο «αντάρτικο» στη ΝΔ – Η έλευση της κακοκαιρίας Cassandra

Την απάντηση του, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, ετοιμάζει το Ισραήλ μετά την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, την ώρα που η Τεχεράνη δηλώνει πως εάν κάτι τέτοιο συμβεί θα προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση.

1

Eτοιμάζει αντίποινα στο Ιράν το Ισράηλ - «Το Ιράν θα δώσει ισχυρότερη απάντηση» λέει η Τεχεράνη

  • Ο συντονισμός: Σε απόλυτο συντονισμό με τις ΗΠΑ θα δοθεί η απάντηση στο Ιράν όπως αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ. Ειδικότερα, ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το συμβούλιο αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης πως το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο πρώτα θα συντονιστεί με τις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να στοχεύσει στρατηγικές τοποθεσίες στο Ιράν.
  • Οι θάνατοι: Την ίδια ώρα, στους 8 ανέρχεται πλέον ο απολογισμός των νεκρών ισραηλινών στρατιωτών από τις μάχες στο νότιο Λίβανο, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά θέσεις τις Χεζμπολάχ. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό της Συρίας, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
  • Η προειδοποίηση: Στο διπλωματικό πεδίο, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μην στοχοθετεί ούτε εκείνες ούτε το Ισραήλ, την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως ο «φονικός κύκλος της οφθαλμόν αντί οφθαλμού βίας πρέπει να κλείσει» στη Μέση Ανατολή.
2

Νεκρός 26χρονος Έλληνας από την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβιβ

  • Το τρομοκρατικό χτύπημα: Οχτώ νεκροί και δεκαέξι τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης, που έλαβε χώρα σε σταθμό του τραμ στο Τελ Αβίβ το βράδυ της Τρίτης 1/10. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο τρομοκράτες που έκαναν χρήση όπλου και αιχμηρού αντικειμένου και έπεσαν νεκροί αμέσως μετά από πυροβολισμούς.
  • Νεκρός Έλληνας φοιτητής: Ο 26χρονος Ιωνάς Καρούσης από τη Θεσσαλονίκη, Έλληνας κάτοικος και φοιτητής στο Τελ Αβίβ, έπεσε νεκρός ενώ στεκόταν σε στάση του τραμ στη Γιάφα. Ο πατέρας του, ο καθηγητής νευρολογίας Δημήτρης Καρούσης, τόνισε πως «πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η τρέλα, κι από τις δύο πλευρές είναι τρελοί.»
  • Η Χαμάς πίσω από την επίθεση: Την ευθύνη για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε η Χαμάς, αναφέροντας ότι οι δύο τρομοκράτες που πραγματοποίησαν την επίθεση, ο Μοχάμεντ Μεσέκ και ο Αχμέντ Χιμούνι από τη Χεβρώνα, αποτελούσαν μέλη της.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Νέο «αντάρτικο» στη ΝΔ

  • Δεύτερο «χτύπημα»: Μετά την ερώτηση των «11» βουλευτών προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, οκτώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση για τη φαρμακευτική δαπάνη των συνταξιούχων στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκη Κεραμέως αντίστοιχα.
  • Ποιοι είναι οι «8»: Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Αθανασίου, Ανδριανος, Δημοσχάκης, Λεονταρίδης, Καλογεροπουλος, Καρασμάνης, Πασχαλίδης, και Χρυσομάλλης.
  • Πώς αντέδρασε η ΝΔ; Πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας επιχειρούν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Όπως επαναλαμβάνουν «η ερώτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής τους αποστολής».
4

Προ των πυλών η κακοκαιρία Cassandra

  • Πότε αναμένεται; Από την κεντρική Μεσόγειο έρχεται η κακοκαιρία Cassandra που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα από την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, φέρνοντας ισχυρές βροχές και ενισχυμένους ανέμους.
  • Ποιες περιοχές θα χτυπήσει; Η κακοκαιρία θα επηρεάσει από το μεσημέρι της Παρασκευής αρχικά το Βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος και έως το βράδυ τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά και η βορειοδυτική Πελοπόννησος, με φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους ισχυρά.
  • Ο καιρός σήμερα: Σήμερα, Πέμπτη, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με νεφώσεις και τοπικές βροχές να προβλέπονται στα δυτικά και σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, φτάνοντας στα βόρεια ηπειρωτικά τους 24 με 26 και τοπικά 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 27 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.
5

Έκανε την έκπληξη η Λιλ κόντρα στη Ρεάλ – Η Μπενφίκα ισοπέδωσε την Ατλέτικο

  • Η μεγάλη έκπληξη: Με μεγάλο πρωταγωνιστική τον γκολκίπερ της, Σεβαλιέ, η Λιλ πήρε μια σπουδαία νίκη επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με 1-0. Πρώτη ήττα στο Champions League μετά από 17 μήνες για την πρωταθλήτρια Ευρώπης που πίεσε πολύ στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά δεν κατάφερε να ισοφαρίσει.
  • Τα υπόλοιπα παιχνίδια: Σαχτάρ–Αταλάντα 0-3, Χιρόνα–Φέγενορντ 2-3, Άστον Βίλα – Μπάγερν 1-0, Ντίναμο – Μονακό 2-2, Λίβερπουλ – Μπολόνια 2-0, Λιλ – Ρεάλ 1-0, Λειψία – Γιουβέντους 2-3 και Στουρμ Γκρατς – Κλαμπ Μπριζ 0-1.
  • Οι σημερινοί αγώνες: Οι ευρωπαϊκοί αγώνες συνεχίζονται σήμερα με μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στις 19:45 την Μπράγκα στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το Europa League, ενώ ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται εκτός έδρας απέναντι στην Μπάνια Λουκά, στις 22:00 για το Conference League.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.