Τι οδήγησε στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Τα επόμενα βήματα

Το Ιράν εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του εναντίον του Ισραήλ την ώρα που η εμπόλεμη σύρραξη στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα με τον κίνδυνο γενικότερης αποσταθεροποίησης να είναι πλέον ορατός.

Το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης επίθεση με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, τη μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ η Τεχεράνη στον περιφερειακό εχθρό της.

Οι πύραυλοι, οι οποίοι το Ιράν ανέφερε ότι είχαν στόχο στρατιωτικές βάσεις, αποκρούστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αεροπορική άμυνα του Ισραήλ με την υποστήριξη των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γιατί επιτέθηκε το Ιράν;

Παρότι οι λεπτομέρειες για τον χρόνο και τη φύση της επίθεσης δεν ήταν γνωστές εκ των προτέρων, η ενέργεια του Ιράν δεν ήταν έκπληξη.

Αντιθέτως, η πλειοψηφία των αναλυτών είχε προβλέψει εδώ και μήνες μια «περιφερειακή κλιμάκωση» του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 40.000 Παλαιστίνιοι. Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος ξεκίνησε μετά την επίθεση από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 που σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν πλέον επεκτείνει τον πόλεμο στον Λίβανο, τον οποίο βομβαρδίζουν συστηματικά, καθώς εκεί φιλοξενείται ο βασικός περιφερειακός σύμμαχος του Ιράν, η Χεζμπολάχ, η οποία από την πλευρά της εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ ως απάντηση στην αιματοχυσία στη Γάζα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις

Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες walkie-talkie που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο, σκοτώνοντας δεκάδες και τραυματίζοντας χιλιάδες άλλους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων. Την Παρασκευή, το Ισραήλ δολοφόνησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Τον Ιούλιο, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε στην Τεχεράνη, σε μια επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει τα νότια προάστια της Βηρυτού, πρωτεύουσας του Λιβάνου, καθώς και χωριά στα νότια της χώρας. Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι στον Λίβανο – το ένα πέμπτο του πληθυσμού – είναι πλέον εκτοπισμένοι.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει εναντίον της κλιμάκωσης, αλλά ταυτόχρονα υποστήριξαν τις επιθέσεις του Ισραήλ τόσο διπλωματικά – υποστηρίζοντας την απόφαση του σε διεθνείς θεσμούς όπως ο ΟΗΕ – και ουσιαστικά, στέλνοντάς του τις βόμβες και τα όπλα που χρησιμοποίησε για να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους.

Τι ζημιά προκάλεσαν οι ιρανικοί πύραυλοι;

Οι επιπτώσεις της χθεσινής ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ ακόμη αξιολογούνται. Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε σήμερα ότι χτυπήθηκαν ορισμένες από τις αεροπορικές του βάσεις, ενώ εικόνες που δημοσιεύτηκαν από Ισραηλινούς δείχνουν κρατήρες σε κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί στο Ισραήλ, αλλά ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσαν οι αρχές εκεί.

Το Ιράν είπε ότι η επίθεση είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά τουλάχιστον ένας πύραυλος έπληξε ένα ισραηλινό σχολείο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν ως «αναποτελεσματική».

Τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής;

Το Ιράν είπε ότι οι επιθέσεις του τελείωσαν, αν και έχει περισσότερους πυραύλους έτοιμους να εκτοξεύσει εάν το Ισραήλ απαντήσει.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η Τεχεράνη έκανε ένα «μεγάλο λάθος» και δεσμεύτηκε ότι «θα το πληρώσει».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.