Τα όριά της δοκίμασε το βράδυ της Τρίτης η αεράμυνα του Ισραήλ που έπρεπε μέσα σε ελάχιστα λεπτά να ενεργοποιηθεί, να εντοπίσει τους περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν, να τους «κλειδώσει» και να τους αναχαιτίσει όπως και έκανε με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Το πόσοι πύραυλοι κατάφεραν τελικά να διαπεράσουν το πλέγμα που έστησαν οι ισραηλινοί και οι συμμαχικές δυνάμεις είναι άγνωστο όπως άγνωστο θα παραμείνει και το αν έχουν πληγεί κρίσιμες στρατιωτικές ή άλλες υποδομές της χώρας απευθείας από τους πυραύλους ή από τα θραύσματα τους που έπεσαν στο έδαφος.

Στην αναχαίτιση ενεπλάκησαν πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη και κυρίως οι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι Arrow 3, καθώς το ευρέως γνωστό Iron Dome έχει μικρότερο βεληνεκές και χρησιμοποιείται κυρίως για την αναχαίτιση ρουκετών και drones.

Το οξύμωρο είναι ότι στην περίπλοκη διαδικασία κρίσιμο ρόλο παίζει η Τουρκία παρότι δεν αποτελεί σύμμαχο του Ισραήλ. Και αυτό διότι σε αεροπορική βάση στην Μαλάτεια, στην κεντρική Τουρκία, βρίσκεται ένα νατοϊκό ραντάρ που επιβλέπει τις κινήσεις του Ιράν.

Αυτό το ραντάρ του ΝΑΤΟ ήταν λοιπόν εκείνο που εντόπισε τους βαλλιστικούς πυραύλους, ενημέρωσε την νατοϊκή βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας και από εκεί οι ισραηλινοί είχαν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ξεκάθαρη εικόνα.

Παρά λοιπόν τις καθημερινές ύβρεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το Ισραήλ η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία έμμεσα καθώς αποτελεί χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ είναι καθοριστικής σημασίας.