Ο ετοιμόλογος Τζέι Ντι Βανς, η υπεκφυγή για το 2020 και το ζωντανό fact checking

Τιμ Γουόλζ και Τζέι Ντι Βανς διασταύρωσαν τα ξίφη τους περίπου ένα μήνα πριν τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ - Ο νικητής, τα κρίσιμα θέματα που τέθηκαν και οι καινοτομίες του debate των υποψήφιων αντιπροέδρων.

Το debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους αντιπροέδρους των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη (ξημερώματα Τετάρτης 2/10 ώρα Ελλάδας) είχε ενδιαφέρον για δύο λόγους: πρώτον, γιατί είναι το δεύτερο και τελευταίο debate των φετινών υποψηφίων προέδρων και αντιπροέδρων και δεύτερον, επειδή έχουν ενδιαφέρον οι προσωπικότητες των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων, του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλζ και του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς.

Νικητής του debate θεωρείται ο 40χρονος Βανς, που ήταν ετοιμόλογος και ήξερε τα θέματα, ενώ ο 60χρονος Γουόλζ φαινόταν αρχικά να προσπαθεί ανεπιτυχώς να βρει τον ρυθμό του, αν και στη συνέχεια τον βρήκε.

Γενικά το debate ανέδειξε με σαφήνεια τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα στα ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους. Πραγματοποιήθηκε σε πολιτισμένο κλίμα παρόλο που, σύμφωνα με τους συμφωνημένους κανόνες, το μικρόφωνο του ενός παρέμενε ανοιχτό όσο μιλούσε ο άλλος και ο καθένας από τους δύο υποψήφιους αντιπρόεδρους μπορούσε να παρέμβει όσο μιλούσε ο αντίπαλός του (αντίθετα προς το debate Κάμαλα Χάρις – Ντόναλντ Τραμπ όπου το μικρόφωνο του ενός ήταν κλειστό όσο μιλούσε ο άλλος).

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο του debate είναι ότι ο Βανς αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν ο νικητής των εκλογών του 2020 και ο Ντόναλντ Τραμπ ο ηττημένος. “Είμαι επικεντρωμένος στο μέλλον”, απάντησε ο Βανς προσπαθώντας να αποφύγει το θέμα. “Αυτή είναι μη απάντηση”, του ανταπάντησε ο Γουόλζ.

Στα 90 λεπτά που διήρκεσε το debate, ο Βανς σχεδόν δεν ανέφερε καθόλου το όνομα του Μπάιντεν, προσπαθώντας να “φορτώσει” στην Κάμαλα Χάρις τις αποτυχίες του προέδρου στην οικονομία και στο μεταναστευτικό. Ο Γουόλζ, από την άλλη, φάνηκε έξω από τα νερά του στην αρχή του debate, όταν το θέμα ήταν η εξωτερική πολιτική και ειδικότερα η Μέση Ανατολή, αλλά βρήκε τη φόρμα του όταν η συζήτηση πέρασε στις αμβλώσεις.

Ο Βανς απέπνεε εμπιστοσύνη στον εαυτό του και προσπάθησε να μαλακώσει την εικόνα του: από σφοδρός “πολιτισμικός πολεμιστής” (πχ κατά της κουλτούρας woke) σε “συμπονετικό συντηρητικό” (πχ αποφεύγοντας εκφράσεις περί άτεκνων γυναικών με γάτες).

Μια διαφορά από το debate Χάρις-Τραμπ ήταν ότι στο debate ανάμεσα στους υποψήφιους αντιπροέδρους, οι δημοσιογράφοι που το συντόνιζαν δεν πραγματοποιούσαν fact checking, δηλαδή έλεγχο σε ζωντανό χρόνο των στοιχείων που περιείχαν οι απαντήσεις των υποψηφίων αντιπρόεδρων. Ο “ζωντανός” έλεγχος των στοιχείων στο debate Χάρις-Τραμπ είχε επιτρέψει στους δημοσιογράφους να ελέγξουν και να διαψεύσουν επί τόπου τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι οι μετανάστες από την Αϊτή τρώνε τα κατοικίδια των γειτόνων τους. Κατά γενική ομολογία, το ζωντανό fact checking θεωρήθηκε πιο πετυχημένο και εποικοδομητικό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.