Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει κλιμακωθεί και οι φόβοι για διεύρυνση πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας επιβεβαιώθηκαν. Μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, τη χερσαία ισραηλινής εισβολή στο Λίβανο, αλλά και της χθεσινής, Τρίτη 1 Οκτωβρίου, πυραυλικής επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, στην περιοχή διαδραματίζεται μία εμπόλεμη σύρραξη που θυμίζει τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, όπως περιγράφουν οι NY Times.
Τα κύρια ερωτήματα που, κατά την ίδια πηγή, προκύπτουν είναι αν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση κι αν οι ΗΠΑ πρόκειται να εμπλακούν πιο άμεσα.
Οι τελευταίες ημέρες έχουν αποτελέσει ένα σημείο καμπής. Η αμερικάνικη κυβέρνηση από τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα κι έπειτα πέρασε από τις απλές προειδοποιήσεις στην προσπάθεια επίλυσης της «εύφλεκτης κατάστασης».
Αξιωματούχοι έχουν υπερασπιστεί το δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει στα ιρανικά πυρά, όπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, αλλά συμβουλεύουν να μην κάνουν άμεση επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία εκτός ελέγχου σύγκρουση.
Νετανιάχου και Μπάιντεν θα ορίσουν την τύχη στη Μέση Ανατολή
Ο Τζο Μπάιντεν εξ αρχής προσπαθούσε να προειδοποιήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για αυτές τις διαδοχικές επιθέσεις. Ωστόσο, ακόμα και οι μεγάλες αμερικάνικες δυνάμεις δεν κατάφεραν να το εμποδίσουν.
«Βρισκόμαστε σε έναν περιφερειακό πόλεμο από τις 7 Οκτωβρίου και αυτός ο πόλεμος τώρα είναι ολοκληρωτικός», δήλωσε στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης ο Μάικλ Όρεν, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες / ιστορικός, καθώς κι ένας από τους πιο ακραίους διπλωμάτες της χώρας.
«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο για την εθνική μας επιβίωση» συμπλήρωσε. Ενώ παράλληλα σημείωσε πως είναι «καθήκον» για το έθνος που «δημιουργήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα».
Άγνωστο παραμένει πώς ερμηνεύει αυτή την υπαρξιακή αποστολή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτό συμβαίνει, όπως επισημαίνεται, διότι ο ίδιος ζυγίζει περισσότερο το πώς θα ανταποδώσει τα χτυπήματα στο Ιράν, και όχι το αν θα πρέπει να τα ανταποδώσει.
Ο Μπάιντεν είχε ξεκινήσει να προειδοποιεί το Ισραήλ αμέσως μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023. Ο ίδιος μάλιστα, δύο εβδομάδες μετά, είχε επισκεφθεί τη χώρα, για να δείξει τη συμπαράστασή του.
Ωστόσο, μετά ακολούθησαν πλήθος εχθροπραξιών από το Ισραήλ, ο πλήρης «αφανισμός» της Λωρίδας της Γάζας, η χερσαία εισβολή στην περιοχή, με τα οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν αντίθετος.
Ακόμα, τον τελευταίο καιρό οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν αυξηθεί δραματικά, από την παγίδευση των λιβανέζικων gadgets επικοινωνίας, τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, μέχρι και τη σφαγή μεγάλου μέρους της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.
Για τους ακροδεξιούς επικριτές του Τζο Μπάιντεν, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της αμερικάνικης διστακτικότητας, ή και απροθυμίας, να στηρίξει το σύμμαχό της, το Ισραήλ. Ενώ για τους αριστερούς επικριτές του, είναι η αποτυχία να καταφέρει να επηρεάσει την ισραηλινή κυβέρνηση, ακόμα και με την απειλή παρακράτησης αμερικάνικων όπλων.
Η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν με καθοδήγηση
Για τους περισσότερους Ισραηλινούς, η κλιμάκωση ήταν αναπόφευκτη. Ενώ θεωρείται δεδομένο, όπως υπογραμμίζει και η εφημερίδα «New York Times», πως το Ισραήλ έχει την «ευλογία» των ΗΠΑ για αντίποινα.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα υπάρξουν συνέπειες, σοβαρές συνέπειες, για αυτή την επίθεση και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για αυτό», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, μετά από έκτακτη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, που ακολούθησε από την ιρανική επίθεση.
Ο ίδιος σημείωσε δε ότι γίνονται εκτενείς διαβουλεύσεις και με το γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να σχεδιαστεί η κατάλληλη απάντηση.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχαν ελάχιστη επικοινωνία μετά από τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στο Λίβανο. Παρόλα αυτά, μετά από την επίθεση του Ιράν άλλαξε η στρατηγική των ΗΠΑ.
Όλες αυτές οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις πρόκειται, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Tims, να μετατραπούν σε ένα ηχηρό μήνυμα προς το Ιράν.