Ο 26χρονος Ιωνάς Καρούσης ήταν κάτοικος της Ιερουσαλήμ με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και φοιτούσε στο Τελ Αβίβ.

Γιος του καταξιωμένου γιατρού, καθηγητή νευρολογίας, Δημήτρη Καρούση, ο Ιωνάς σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο νότιο Τελ Αβίβ την Τρίτη 1/10.

Ο 26 ετών Ιωνάς Καρούσης είχε βγει για να ψωνίσει και έπεσε νεκρός κατά την τρομοκρατική επίθεση.

Ο πατέρας του Δημήτρης Καρούσης μίλησε στο Live News αρχικά για τη τρομοκρατική επίθεση:

«Πήγε να κάνει μια εργασία στην αρχιτεκτονική, σπουδάζει στο τελευταίο έτος, για να χαρτογραφήσει διάφορους σταθμούς του μετρό στο Τελ Αβίβ και τον πυροβόλησαν. Τρομοκρατική ενέργεια στις 7 το απόγευμα στη Γιάφα, στο Τελ Αβίβ.

Το βράδυ δεν είχαμε καμία επαφή μαζί του και αναγκαστήκαμε να τον ψάχνουμε. Δεν είχε μπαταρία στο κινητό και στις 12 ήρθαν εδώ πέρα από τον στρατό και την αστυνομία να μας ειδοποιήσουν. Έχει οκτώ θύματα συνολικά, οκτώ που σκοτώθηκαν κι άλλοι τόσοι που τραυματίστηκαν. Σε εξωτερικό χώρο».

«Μόλις βρήκε δουλειά, ήταν να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα. Είχε σπίτι καινούργιο, φιλενάδα από την Ελλάδα κι όλα καταστράφηκαν», είπε ο πατέρας του Ιωνά.

Καταλήγοντας ο κ. Καρούσης τόνισε:

«Η τρέλα αυτού του πολέμου. Πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η τρέλα, κι από τις δύο πλευρές είναι τρελοί. Ο ένας με το Κοράνι κι άλλος με την Παλαιά Διαθήκη. Αυτή είναι η κατάσταση. Πώς να έρθει ειρήνη με αυτά τα δύο;».

Πώς συνέβη η πολύνεκρη επίθεση

Ο Ελληνας πολίτης είναι ανάμεσα στους συνολικά επτά νεκρούς της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης σε σταθμό του τραμ στο Τελ Αβίβ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο τρομοκράτες που έκαναν χρήση όπλου και αιχμηρού αντικειμένου και έπεσαν νεκροί αμέσως μετά από πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές, ο ένας από τους τρομοκράτες που έκαναν την επίθεση στην Γιάφα είναι ο Μοχάμεντ Ρασίντ από την Χεβρώνα.

Ο δρόμος ήταν γεμάτος νεκρούς και τραυματίες από την στάση του μετρό Σντερότ – Ιερουσαλήμ, στη συνοικία της Γιάφα, όπου οι δύο δράστες άνοιξαν πυρ μέσα στον συρμό, και συνέχισαν να πυροβολούν στη λεωφόρο Ιερουσαλήμ.

Ο ένας έπεσε νεκρός επιτόπου και ο άλλος τραυματίστηκε, ενώ και οι δύο άνδρες είναι Παλαιστίνιοι με καταγωγή από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που έδρασαν την ίδια ώρα με το χτύπημα του Ιράν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μαρίνου Αλειφέρη, απεσταλμένου του Mega στη Μέση Ανατολή, δύο είναι τα ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν οι ισραηλινές αρχές: Πώς έφτασαν εκεί οι δράστες και ποιος τους έδωσε τον οπλισμό.

«Οι αρχές θεωρούν ότι κάποιοι τους βοήθησαν και τους παρείχαν κάλυψη. Προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι», επισήμανε ο δημοσιογράφος.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του Ιωνά Καρούση καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Ανακοινώνουμε με βαθύτατη θλίψη ότι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης είναι ένας Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος».

Ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: grcon.bei@mfa.gr.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.