Ισραήλ: Σε συντονισμό με τις ΗΠΑ τα αντίποινα – «Το Ιράν θα δώσει ισχυρότερη απάντηση»

Εκατέρωθεν απειλές μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν την ώρα που οι IDF συνεχίζουν να σφυροκοπούν θέσεις της Χεζμπολάχ.

Σε απόλυτο συντονισμό με τις ΗΠΑ θα δοθεί η απάντηση στο Ιράν όπως αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ.

Ειδικότερα, ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το συμβούλιο αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης πως το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο πρώτα θα συντονιστεί με τις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να στοχεύσει στρατηγικές τοποθεσίες στο Ιράν.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τις οποίες έβαλε φρένο στο ενδεχόμενο επίθεσης στα πυρηνικά του Ιράν.

«Η ισραηλινή απάντηση στην επίθεση στο Ιράν θα πρέπει να είναι ανάλογη, κι όχι εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times Of Israel.

«Η απάντηση είναι όχι», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει μια τέτοια προοπτική.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να απαντήσει στη χθεσινή (1/10) ιρανική πυραυλική επίθεση, αλλά ότι θα πρέπει να το κάνει αναλογικά. Μάλιστα τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν για την επίθεση.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» και ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με το Ισραήλ για να διασφαλίσουν κάτι τέτοιο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Μην στοχοθετείτε ούτε εμάς ούτε το Ισραήλ»

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μην στοχοθετεί ούτε εκείνες ούτε το Ισραήλ, την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως ο «φονικός κύκλος της οφθαλμόν αντί οφθαλμού βίας πρέπει να κλείσει» στη Μέση Ανατολή.

«Οι ενέργειές μας ήταν αμυντικού χαρακτήρα», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ απευθυνόμενη στο Συμβούλιο.

«Το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο»

Το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», αλλά το Ισραήλ το αναγκάζει να αντιδράσει, λέει ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν.

Μιλώντας νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, προειδοποίησε ότι το Ιράν «θα δώσει ισχυρότερη απάντηση» εάν το Ισραήλ ανταποδώσει τα χθεσινά πλήγματα.

Είπε ότι στόχος του Ισραήλ είναι να επεκτείνει τη βία στην περιοχή και κατηγορεί το Ισραήλ ότι δεν θέλει την ειρήνη.

Στη συνέχεια τόνιχε ότι το Ιράν θέλει να αποτρέψει και να σταματήσει τη βία.

Ιράν και Ισραήλ ανταλλάζουν απειλές

«Το Ισραήλ θα αμυνθεί. Θα αναλάβουμε δράση. Και, σας διαβεβαιώνω, οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το Ιράν για τις ενέργειές του θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν», είπε στο Συμβούλιο ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον.

Ο πρεσβευτής του Ιράν Αμίρ Σαγιέντ Ιραβανί είπε ότι η πυραυλική επίθεση της Τρίτης έγινε «για να αποκατασταθεί η ισορροπία και για λόγους αποτροπής». Πρόσθεσε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν το Ισραήλ σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα και τις επιθέσεις στον Λίβανο.

«Το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του και να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια στρατιωτικής επίθεσης και παράνομης χρήσης βίας», πρόσθεσε.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι περισσότερες από 240 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν την Τετάρτη από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Ειδικά το απόγευμα, καταγράφηκε ομοβροντία 70 ρουκετών προς τη δυτική Γαλιλαία, η οποία χτύπησε μακριά από κατοικημένα σημεία. Άλλες 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν λίγο αργότερα, χωρίς και αυτές να προκαλέσουν ζημιές.

Ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα γυαλιού στη Δυτική Γαλιλαία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο επτά επιπλέον στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες την Τετάρτη, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό από την έναρξη της επίθεσης στο Λίβανο σε οκτώ.

Οι νεκροί στρατιώτες είναι ο Χαρέλ Έτινγκερ, ο Αριέλ Γκιατ, ο Νόαμ Μπαρζιλάι, ο Ορ Μαντζούρ, ο Ναζάρ Ιτκίν, ο Αλκμάν Τερέφε, ο Ίντο Μπρόγιερ και νωρίτερα σήμερα Τετάρτη ο Εϊτάν Ιτζάκ Οστέρ.

Νωρίτερα το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό της Συρίας.  Το ισραηλινό χτύπημα σημειώθηκε σε διαμέρισμα σε ένα τριώροφο κτίριο στην περιοχή Mezzeh της πρωτεύουσας. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν την ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Οι δύο από τους τρεις νεκρούς δεν είναι Σύροι πολίτες. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.