Αν νομίζετε ότι θα σας αφήσω χωρίς ενημέρωση για όλα όσα τραγικά συμβαίνουν τούτες τις ημέρες στον Λίβανο, κυρίως για το σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων από την πολύπαθη αυτή χώρα, κάνετε λάθος. Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα εμπιστευτικό σχέδιο επτά σημείων για την απομάκρυνση όχι μόνον των Ελλήνων, αλλά και όσων ξένων επιθυμούν να φύγουν από τον Λίβανο (όπως έγινε τότε με την Λιβύη). Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση νοικιάζει τσάρτερ αεροπλάνα για την απομάκρυνση βρετανών υπηκόων, στην περιοχή πλησίον του Λιβάνου βρίσκεται η φρεγάτα «Έλλη», έτοιμη εάν απαιτηθεί να μεταφέρει στον Πειραιά όσους Έλληνες θελήσουν.

Προτού όμως να σας παρουσιάσω το σχέδιο, ας κοιτάξουμε με γρήγορη ματιά πόσα πολεμικά πλοία έχουν παραταχθεί έξω από τον Λίβανο περιμένοντας εντολές άλλα για δράση, άλλα για ανθρωπιστικές αποστολές: Στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή βρίσκονται αρκετά πολεμικά πλοία από διάφορες χώρες, λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, πλέοντας είτε στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου είτε εκτός αυτών, δηλαδή στα διεθνή. Μαθαίνω ότι υπάρχουν ρωσικά (σας θυμίζω ότι οι Ρώσοι έχουν βάση ναυτική στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας), η ομάδα μάχης του θηριώδους αμερικανικού αποβατικού/ελικοπτεροφόρου «USS WASP», βρετανικά, γαλλικά, ένα γερμανικό πλοίο, ένα ινδονησιακό, ένα τουρκικό, η δικιά μας φρεγάτα «ΕΛΛΗ» ακόμη και ένα πλοίο από το Μπαγκλαντές. Από ότι μου λένε η «ΕΛΛΗ» συμμετέχει στη δύναμη του ΟΗΕ, τη λεγόμενη UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon). Προς το παρόν εκτελούν κανονικά την αποστολή τους.

Πάμε τώρα βήμα με βήμα να ξεδιπλώσουμε το εμπιστευτικό σχέδιο επτά σημείων.

  1. Η ελληνίδα πρέσβης στον Λίβανο Δέσποινα Κουκουλοπούλου σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, ζήτησε να επαναπατρισθούν άμεσα οι οικογένειες των διπλωματών μας στη Βηρυτό.
  2. Το αεροδρόμιο της Βηρυτού παραμένει ακόμα ανοικτό με οδηγίες προς τους Έλληνες πώς θα απομακρυνθούν εάν το θελήσουν.
  3. Η αεροπορική εταιρία του Λιβάνου Middle East εκτελεί κανονικά τις πτήσεις της προς Αθήνα και Λάρνακα
  4. Έγκαιρη καταγραφή των Ελλήνων που ζουν στον Λίβανο. Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί 3.500 Έλληνες, συν περίπου 1.000 εξαρτώμενα μέλη.
  5. Έχουν τοποθετηθεί έκτακτες γραμμές επικοινωνιών από Αθήνα σε Λίβανο.
  6. Εάν απαιτηθεί θα χρησιμοποιηθεί πολιτικό ή πολεμικό αεροσκάφος για απομάκρυνση Ελλήνων και οικογενειών τους.
  7. Το παράξενο ότι έως τώρα (και μετά την εισβολή του Ισραήλ) δεν υπάρχουν αιτήματα απομάκρυνσης από Έλληνες. Και τούτο, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, οι Έλληνες ζουν σε χριστιανικές περιοχές του Λιβάνου (οι εχθροπραξίες και οι βομβαρδισμοί γίνονται έως τώρα στις μουσουλμανικές).

***

Άλλες 1.800 κάμερες στην Αττική

Θα παρακολουθούν τα πάντα, κυκλοφορία, εγκληματικότητα, οι 1.000 κάμερες που σκοπεύει η κυβέρνηση να προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες στην Αττική. Οι επίσημες ανακοινώσεις για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία τους θα γίνουν σε λίγες ημέρες, όπως μου είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς σκοπεύει και αυτός να εγκαταστήσει άλλες 800 κάμερες στην Αττική. Καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει εάν σε όλες αυτές συνυπολογίσουμε και τις ιδιωτικές κάμερες, η Αττική θα είναι ένα τεράστιο «δωμάτιο» του Μεγάλου Αδελφού. Να σκεφτείτε ότι εάν υπήρχαν κάμερες στο κατάλληλο μέρος η πρόσφατη ληστεία στην χρηματαποστολή, ίσως να είχε εξιχνιαστεί γρήγορα.

Οι κάμερες όταν καταγράφουν παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι παραβάτες δεν θα το καταλαβαίνουν. Απλώς θα τους έρχεται απευθείας το πρόστιμο από την εφορία. Υπενθύμιση: θα καταγράφουν ως παράβαση ακόμα και παραβίαση πορτοκαλί.

***

Καραμανλής- Σαμαράς προσκλήθηκαν, αλλά θα πάνε;

Το ερώτημα παραμένει (το ίδιο και η αγωνία του Μαξίμου): Θα έρθουν τελικά στη γιορτή της ΝΔ (στο λεγόμενο street party) οι Καραμανλής και Σαμαράς, μετά την προσωπική τηλεφωνική πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Πρωθυπουργός; Ουδείς μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση και ξέρετε γιατί; Επειδή οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει επίσημα εάν θα παραστούν ή όχι στην εκδήλωση για τα γενέθλια της ΝΔ. Από την πλευρά του Καραμανλή επικρατεί εκκωφαντική… καραμανλική σιωπή, αλλά στην πραγματικότητα είναι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Ενώ πολλοί στη ΝΔ θεωρούν μάλλον απίθανο να πάει ο Σαμαράς, οι σχέσεις του οποίου με το Μαξίμου δεν είναι και οι καλύτερες. Τα μηνύματα ωστόσο που λαμβάνει το Μαξίμου από τους… κύκλους (χωρίς κύκλους δεν γίνεται πλέον πολιτική) των δύο πρωθυπουργών είναι αρνητικά, αλλά διατηρεί κάποιες ελπίδες.

Να σημειώσω ότι ο Σαμαράς απουσίαζε και από τη ΔΕΘ όπως και ο Καραμανλής, ο οποίος όμως δεν είχε ανέβει στη Θεσσαλονίκη ούτε πέρυσι, από τη στιγμή που έπαψε να είναι βουλευτής. Σημειώνω επίσης και την εμφάνιση τους σε παρουσίαση βιβλίου την 1η Ιουλίου, κατά την οποία ο Καραμανλής και ο Σαμαράς επέκριναν τους λεγόμενους «εκσυγχρονιστές» εντός της ΝΔ και εξέφρασαν επιφυλάξεις ιδίως για την εξωτερική πολιτική.

Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο Πρωθυπουργός στο σύντομο χαιρετισμό του (θα μιλήσει μόνον αυτός) θα αφορά τη ΝΔ του σήμερα με βάση τις αρχές και την εξέλιξή της στις σημερινές συνθήκες. Να μην ξεχνάμε, θα τονίζεται στην πρωθυπουργική παρέμβαση, ότι η ΝΔ που ιδρύθηκε τον περασμένο αιώνα σε αντίθεση με άλλα κόμματα μπορεί και πρωταγωνιστεί στον 21ο αιώνα.

***

Συνεργάτες υφυπουργού που χάνεις το μέτρημα

Νομίζω ότι πρώτη φορά έγινε: Υφυπουργός αποχαιρετά συνεργάτη του που φεύγει από το γραφείο του, με τα θερμότερα των λόγων (καλά δεν πειράζει αυτό), αλλά αναρτά και μία αποχαιρετιστήρια φωτογραφία με όλο το προσωπικό του γραφείο του να αποχαιρετά και αυτό τον συνεργάτη του. Και ξέρετε τι εξόργισε το Μαξίμου; Στη φωτογραφία (την οποία βλέπετε και εσείς) αν μετρήσει κανείς τους συνεργάτες του υφυπουργού βρίσκει ένα απίθανό νούμερο: 28 ακριβώς χωρίς τον αποχωρούντα. Και αυτή την φωτογραφία ένας υφυπουργός την ανεβάζει, χωρίς να νοιάζεται προφανώς για κριτική, δημοσίως.

Πρόκειται για τον υφυπουργό Θανάση Κοντογιώργη που αποχαιρετά τον διευθυντή του γραφείου του Παύλο Κουρή τον οποίο χαρακτηρίζει «πολύτιμο» και ότι είχε «βασικό μερίδιο ευθύνης σε κεντρικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, όπως στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς εποπτείας και συζητήσεις για τους θεσμούς» και πολλά άλλα.

Όσον αφορά τους συνεργάτες των υπουργών και υφυπουργών θυμάμαι τα λόγια του Πρωθυπουργού στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ που τους κάλεσε να έχουν περιορισμένο αριθμό συμβούλων και συνεργατών (αλλά και από δύο δημοσιογράφους συνεργάτες έκαστος υπουργός).

***

Όταν μεταφέρεις δικαστικά έγγραφα σε… αερομεταφερόμενη σακούλα

Μια βόλτα να κάνετε από τα δικαστήρια θα μείνετε με το στόμα ανοικτό και κυριολεκτώ. Θα δείτε για παράδειγμα πως επιτυγχάνεται η… επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης με πρωτόγονα (αλλά δοκιμασμένα) μέσα. Πώς; Μέσα σε μια σακούλα η οποία κινείται στον… αέρα με… τροχαλία μεταφέρονται από αίθουσα σε αίθουσα, από ανακριτή σε ανακριτή δικαστικά έγγραφα, χωρίς κανείς να ενοχλείται. Στη φωτογραφία βλέπετε την αερομεταφερόμενη σακούλα στο κτίριο 12 των Ευελπίδων (σίγουρος τρόπος και ταχύς μεταφοράς εγγράφων, κάποιοι θα πουν), να «ταξιδεύει» προς άλλο κτίριο. Θα δείτε επίσης δικαστικούς υπαλλήλους να κρατούν… ντουντούκες για να λένε στον κόσμο σε ποια αίθουσα εκδικάζονται. Μάλιστα εξέδωσε και ανακοίνωση ο ΔΣΑ σύμφωνα με την οποία «από τα μεγάφωνα του πρώην Ειρηνοδικείου άλλαξαν αίθουσες εκδίκασης». Ειδοποίησαν δηλαδή τον κόσμο ότι άλλαξαν αίθουσα εκδίκασης από τα μεγάφωνα. Και τούτο έγινε επειδή στις ορισθείσες στην αρχική πράξη του Πρωτοδικείου δεν λειτουργούσε το ηλεκτρονικό σύστημα μαγνητοφώνησης Πρακτικών Συνεδρίασης», έλεγε η ανακοίνωση του ΔΣΑ.

***

Γυναίκες πιλότοι μαχητικών σε άσκηση του ΝΑΤΟ

Άλλη μια γυναίκα πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, που μετέχει στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Ramstein Flag 24», εμφανίστηκε στην Ανδραβίδα, έχει εντυπωσιάσει με τις ικανότητές της. Μετέχει στην ομάδα των Red (δηλαδή στους «κακούς») που απογειώνονται για να την αναχαιτίσουν οι Blue (δηλαδή οι «καλοί») σε ένα σενάριο εντυπωσιακών αεροπορικών ασκήσεων (και ελιγμών) στον ουρανό της Πελοποννήσου (ακόμα και μέσα σε χαράδρες) και του Ιονίου Πελάγους. Η πιλότος της φωτογραφίας (που παρακολουθεί τη απογείωση ενός ελληνικού F-16 Viper) είχε εντυπωσιάσει και στο παρελθόν τους συμμάχους και κυρίως του Αμερικανούς όταν πετώντας με ένα μαχητικό που διεξήχθη στο FIR Αθηνών.

(Δυστυχώς το ΝΑΤΟ απαγορεύει έως αυτή την στιγμή να εμφανίζονται τα πρόσωπα, η εθνικότητα και τα ονόματα αυτών που μετέχουν στην άσκηση)