Καιρός: Έρχεται θερμή εισβολή στα μέσα Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το La Nina φέτος θα είναι λίγο ψυχρότερο σε σχέση με πέρυσι, άλλα πάντα πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Θερμή εισβολη στα μέσα Οκτωβρίου και μετά βροχές βλέπει ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκος Καντερές.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα του Bloomberg στο οποίο μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι το φαινόμενο La Nina θα φέρει ψυχρότερο χειμώνα φέτος αναφέρθηκε στις περιοχές που θα επηρεαστούν.

«Οι επιστήμονες λένε ότι το La Nina φέτος, σύμφωνα με τις μελέτες που κάνει η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, θα είναι λίγο ψυχρότερο σε σχέση με πέρυσι, άλλα πάντα πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Αυτό θα αφορά και μέρος της Ευρώπης και ειδικότερα την Αγγλία, τη Γαλλία, τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη καθώς, όπως είναι γνωστό, τα συστήματα από τον βόρειο Ατλαντικό και μάλιστα ενισχυόμενα από τοπικούς κυκλώνες επηρεάζουν βασικά αυτές τις περιοχές, ενώ η νότια και ειδικά η Νοτιανατολική Ευρώπη δεν επηρεάζεται με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές», είπε μιλώντας στο Action24.

Ερχεται θερμή εισβολή

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα η Αθήνα θα έχει ζεστές μέρες με θερμοκρασίες στους 32 βαθμούς Κελσίου.

«Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Ήδη σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 με 29, αύριο Πέμπτη θα φτάσει 30-31 και την Παρασκευή 31-32. Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε μια μικρή μεταβολή και στη συνέχεια θα ξανανέβει η θερμοκρασία. Μάλιστα βλέπω προς τα μέσα του μήνα θα έχουμε μια θερμή εισβολή, για να αποκτήσει ενδιαφέρον ο καιρός για την Ελλάδα από πλευράς βροχών στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου» ανέφερε.

«Είναι φυσιολογικό. Την 1η Οκτωβρίου του 1991 ήταν η θερμότερη μέρα της χρονιάς, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 32-33 βαθμούς. Επίσης το 2012 και το 1992 είχαμε στην Αθήνα 20 μέρες από 26 έως 31 βαθμούς, Οκτώβριο μήνα» είπε ο μετεωρολόγος.

«Το El Nina μάς επηρεάζει ελαφρώς»

Σύμφωνα με τον κ. Καντερέ η Ελλάδα δεν φαίνεται να επηρεάζεται πολύ από το φαινόμενο El Nina.

«Το φαινόμενο πράγματι ισχύει, αλλά αφορά βασικά το νότιο ημισφαίριο, τη νότια Αμερική, την Αυστραλία, τις Κάτω Χώρες. Εμάς μας επηρεάζει ελαφρώς και κυρίως τη βόρεια Ευρώπη. Αυτό που θέλω όμως να υπογραμμίσω είναι ότι δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία από την συμπεριφορά του La Niña για την Ελλάδα για να μπορέσουμε να δούμε τι θα γίνει φέτος» επισήμανε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.