Ο 26χρονος Ιωνάς Καρούσης από τη Θεσσαλονίκη, Έλληνας κάτοικος και φοιτητής στο Τελ Αβίβ, ήταν ένα από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε την Τρίτη σε σταθμό του τραμ.

Ο νεαρός ήταν γιος του καθηγητή νευρολογίας Δημήτρη Καρούση, βρισκόταν στο Τελ Αβίβ και είχε βγει έξω για κάποιες μικροδουλειές. Στεκόταν στη στάση του τραμ, όταν οι δράστες εξαπέλυσαν την επίθεσή τους με όπλο και μαχαίρια. Πριν από λίγες ημέρες ο νεαρός ήταν στη Χαλκιδική για διακοπές, αλλά επέστρεψε στη βάση του.

Ο πατέρας του, Δημήτρης Καρούσης, έφυγε από τη Θεσσαλονίκη το 1988 για να ζήσει στο Ισραήλ. Η μητέρα του θύματος είναι επίσης γιατρός. Για την σχέση του με το Ισραήλ είχε μιλήσει ο διακεκριμένος νευρολόγος στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα. Το 2014 ο κ. Καρούσης διηγείτο πως πήγε στο Ισραήλ το 1988 με τη σύζυγό του Ράνια.

Τι έλεγε ο Δημήτρης Καρούσης για το Ισραήλ

Ο Δημήτρης Καρούσης έγινε ο πρώτος μη Εβραίος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή στον Ισραήλ. «Η επιστημονική έρευνα ήταν ο κύριος λόγος για μένα να έρθω εδώ στο Ισραήλ», έλεγε προσθέτοντας πως τo Ισραήλ είναι ένα από τα πιο προηγμένα κράτη παγκοσμίως στην επιστημονική έρευνα.

«Παρά το μέγεθός του, με συνολικά περίπου 8 εκατ. κατοίκους, ακολουθεί στρατηγική που του επιτρέπει σε ορισμένα πεδία να ηγείται των παγκόσμιων εξελίξεων. Ένας από τα πεδία είναι οι θεραπείες με χρήση βλαστοκυττάρων» σημείωνε.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του Ιωνά Καρούση καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Ανακοινώνουμε με βαθύτατη θλίψη ότι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης είναι ένας Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος».

Οι οικείοι του 26χρονου θρηνούν την απώλειά του

Συντετριμμένη η σύντροφος του Ιωνά Καρούση, ανάρτησε κοινή φωτογραφία τους και τον αποχαιρέτησε. «Δεν γίνεται να έχεις φύγει. Καρδιά μου, κούκλε μου, μοναδικέ μου. Θα σε αγαπώ για πάντα», έγραψε περιγράφοντάς τον σε δεύτερη δημοσίευσή της ως «φύλακα άγγελό» της.

Επτά οι νεκροί

Ο Ιωνάς Καρούσης είναι μεταξύ των συνολικά επτά νεκρών της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στο Τελ Αβίβ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο τρομοκράτες που έκαναν χρήση όπλου και αιχμηρού αντικειμένου και έπεσαν νεκροί αμέσως μετά από πυροβολισμούς.