Φωτιά στην Κορινθία: Γιατί πήρε τόση διάσταση – Διάσπαρτες εστίες, κάηκαν έως 50.000 στρέμματα

Μάχη της Πυροσβεστικής στις διάσπαρτες εστίες φωτιάς στο Ξυλόκαστρο - Αναμένονται ρίψεις από εναέρια μέσα - Ο καπνός έφτασε έως την Κρήτη, κάηκαν έως 50.000 στρέμμματα

Καλύτερα είναι τα νέα από το μέτωπο της φωτιάς στο Ξυλόκαστρο, η οποία ξέσπασε την Κυριακή 29/9. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, παρά μόνο διάσπαρτες εστίες σε Ευρωστίνα, Ξανθοχώρι, Σοφιανά, Κουμαριά Ριζενών, Χελυδόρεο και ‘Ανω Πιτσά Κορινθίας.

Στην περιοχή οι άνεμοι έχουν κοπάσει σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και οι διάσπαρτες εστίες εντοπίζονται σε δύσβατα σημεία, ενώ αναμένονται και τα εναέρια μέσα για να ξεκινήσουν τις ρίψεις.

Στο σημείο επιχειρούν 570 πυροσβέστες με 28 ομάδες δασοκομάντος και 160 οχήματα, εθελοντές, υδροφόρες, μηχανήματα έργου της περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέβη στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία. Ειδικότερα η βοήθεια στη χώρα μας περιλαμβάνει τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415 εκ των οποίων, τα δύο από Ιταλία και ένα από Κροατία.

Κλειστά τα σχολεία

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την φωτιά όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

«Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ενημερώνει τους πολίτες του ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο 2/10. Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις» ανέφερε η ανακοίνωση.

Εως την Κρήτη ο καπνός

Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς ανάρτησε στο Facebook μια φωτογραφία αποκαλυπτική της έκτασης που λάβει η φωτιά, καθώς ο καπνός είχε φτάσει μέχρι την Κρήτη.

«Μεγάλη εξάπλωση παρουσιάζει ο καπνός από την φωτιά στην Κορινθία και διακρίνεται πολύ καθαρά μέχρι και την Κρήτη σε απόσταση 360 km. Λόγω της διατήρησης του ΒΔ ρεύματος αυτό το τριήμερο ο καπνός διαχέεται και σε μεγάλο μέρος και του Νοτιοανατολικού Κρητικού, περίπου 700km μακριά από την εστία της πυρκαγιάς» γράφει στην ανάρτηση.

Κάηκαν 40.000-50.000 στρέμματα

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες (1/10) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι για ακόμα μια φορά οι δυνάμεις δοκιμάζονται στην Πελοπόννησο. Εδωσε έμφαση στο ανάγλυφο των περιοχών αυτών που χαρακτηρίζονται, όπως είπε, από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα, χούνες, γκρεμούς και πολύ ψηλές βουνοκορφές, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στην προσέγγισή τους.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ζημιάς που προκάλεσε η φωτιά φαίνεται ότι 40.000-50.000 στρέμματα έχουν καεί.

«Νομίζουμε ότι έχουμε μπορέσει να προστατεύσουμε το πολύ μεγάλο κομμάτι των περιουσιών των συμπολιτών μας μέχρι τώρα. Αυτά τα χωριά που είναι της τάξεως των 15, 20, 25, 30, 35 κατοίκων και λίγο παραπάνω ως προς τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους, αλλά η τάξη μεγέθους μιας καταστροφής είναι κάτι το οποίο πλέον εντάσσεται στην εποχή, σε αυτά τα οποία ζούμε και στις συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Αναφορικά με το αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις για ζημιές σε κατοικίες ή αγροτικές καλλιέργειες, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι ζημιές σε κατοικίες μέχρι τώρα είναι πολύ λίγες, αλλά η καταμέτρηση όλων των ζημιών θα γίνει άμεσα μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση και προσέθεσε ότι η αρωγή αποτελεί αρμοδιότητα του υφυπουργείου του υπουργείου.

Γιατί πήρε τόσο μεγάλη διάσταση η φωτιά

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια εκτός από το ανάγλυφο της περιοχής και τους ισχυρούς ανέμους, που συνέβαλε στο να λάβει τέτοιες διαστάσεις η πυρκαγιά, οι συνθήκες του μικροκλίματος που δημιούργησε μία πυρκαγιά δίνει και τα δεδομένα.

«Φυσάει πολύ, ξεκινάει η έναρξη μιας πυρκαγιάς με βορειοδυτικούς ανέμους, μας δημιουργεί πολύ-πολύ μεγάλο πρόβλημα και παλεύουν οι επιχειρησιακοί παράγοντες να τη σταματήσουν, όπως πηγαίνει ανατολικά, και τη σταματάνε το πρώτο βράδυ. Αλλάζει ο καιρός, αμέσως έπαιρνε το σχήμα η πυρκαγιά του αναγλύφου, αν είναι πάνω σε πλαγιά ανεβαίνει ή κατεβαίνει, αν είναι μέσα στην χοάνη αυτή του ρέματος, ξανά κατηφορίζει ανάλογα με το που υπάρχει βλάστηση και τι μπορεί να κάψει. Δεν φυσάει, επικρέμεται καθέτως η φλόγα και ο καπνός από την πυρκαγιά και δε δίνει τη δυνατότητα στα εναέρια μέσα μας να επιχειρήσουν ακριβώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Οι επιχειρησιακοί παράγοντες αντιμετωπίζουν πολλά-πολλά προβλήματα και πολύ μεγάλες δυσκολίες με αυτή την πυρκαγιά», ανέφερε.

«Πυρά» για την εναέρια επιχείρηση

Τέλος, αναφορικά με την κριτική που ασκείται στην επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης, ο υπουργός τόνισε ότι η δασική πυρόσβεση δεν γίνεται σε ιδανικές συνθήκες. Όπως είπε, στις 10:15- 10:20 που ξεκίνησε η πυρκαγιά στην νοητή ευθεία του Δερβενίου προς τον ορεινό όγκο, ο αρχηγός του ΠΣ δοκίμασε με όλους τους τύπους των εναέριων μέσων.

«Αν ένα Canadair πρέπει να πάει παρακάτω, στην θαλάσσια ζώνη, προκειμένου να επαναφορτώσει και να επιχειρήσει, είναι θεμιτό. Ένας τράκτορας που όμως έχει πιο μεγάλη ταχύτητα και πιάνει, φτάνει πιο γρήγορα στο πεδίο. Ο πρώτος επιχείρησε. Ήταν έμφορτος. Ο δεύτερος δεν μπόρεσε να πάρει νερό. Μαζί ήταν και τα Βell. Και μετά τα Bell, τα Erickson. Θέλω να πω ότι το σύνολο των δυνατοτήτων που έχει ο κύριος αρχηγός και το ΕΣΚΕΔΙΚ σε ό,τι έχει να κάνει με τα εναέρια μέσα πρέπει να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Και διαφορετικά μέσα σε κάθε περίπτωση, ενεργούν προκειμένου να υπάρξει αντιμετώπιση επιχειρησιακή» σημείωσε.

Κκαι προσέθεσε: «Δηλαδή, οι τράκτορες με τις σταθερές τροχιές, σήμερα χρησιμοποιούνται από τον κύριο αρχηγό με επιβραδυντικό για τις κορυφές κάποιων ορεινών όγκων. Τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνται σημειακά, εκεί πέρα που είναι τα πολύ βαθιά φαράγγια, και όλες αυτές οι χοάνες και οι ρεματιές για να μπορέσουν να φτάσουν σε πιο δύσκολα σημεία στο πεδίο το οποίο υπάρχει και στο πίσω κομμάτι της πυρκαγιάς που σας είπα, που είναι το οροπέδιο μεταξύ της Ευρωστίνας και του Μαύρου Όρους», σημείωσε ο υπουργός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.