Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που στοχεύουν όλοι, αναγνωρίζοντας ότι πιο κάτω δεν πρέπει να πέσει το κόμμα, είναι να αυξηθεί η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές και να κρατηθεί το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων. Και αυτό διότι παρατηρείται, όχι απλά απογοήτευση και αδιαφορία, αλλά απέχθεια για όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα.
Λόγω αυτής της κατάστασης, έχουν πέσει τελευταία και οι τόνοι από όλες τις πλευρές, αν και από την ομάδα υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη διακινούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σενάρια για προσπάθεια ακύρωσης στο συνέδριο της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του.
Στην προεδρική κούρσα υπάρχουν, οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και από χθες και ο Νικόλας Φαραντούρης, ενώ αναμένεται η επίσημη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ υπάρχει και η υποψηφιότητα του Απόστολου Γκλέτσου. Οι προαναφερόμενες υποψηφιότητες επηρεάζουν και τους συσχετισμούς τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή όσο και ευρύτερα στο κόμμα.
Παράλληλα οι υποψηφιότητες διαμορφώνουν και ένα περιβάλλον νέων συμμαχιών και ετερόκλητων συνεργασιών, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται και καιροσκοπικές κινήσεις με φόντο την επόμενη μέρα.
Το κρίσιμο στοίχημα
Το κρίσιμο όμως στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές και να μην επιλέξουν την αποχή ή την επιστροφή σε άλλες πολιτικές στέγες, π.χ. πασοκογενείς ανάλογα τις εξελίξεις στις εκλογές του ΠαΣοΚ.
Στο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν όλοι ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΠαΣοΚ θα επηρεαστούν και ενδεχομένως, ανάλογα βέβαια ποιο πρόσωπο θα εκλεγεί στην προεδρία του, να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο κόμμα.
Αυτό το κατανοούν όλοι και γι’ αυτό και έγινε και συζήτηση στην χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα με προτροπή και του Νίκου Παππά, προέδρου της Κ.Ο., που τηρεί στάση ουδετερότητας στην εσωκομματική αναμέτρηση, να πέσουν οι τόνοι και να αποφεύγονται επιθέσεις προσωπικές.
Οι συσχετισμοί δυνάμεων
Η κίνηση Παππά ήταν λογική και αυτονόητη σε μια περίοδο έντονων συγκρούσεων, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, που επηρεάζουν και τους συσχετισμούς δυνάμεων ως εξής:
Ο Παύλος Πολάκης που ανακοίνωσε πρώτος την υποψηφιότητά του στηρίζεται σε ένα σημαντικό αριθμό μελών της Κ.Ε. ενώ έχει και στηρίγματα, όχι πολλά όμως, στην Κ.Ο.
Ο Σωκράτης Φάμελλος πήρε το πράσινο φως από τμήμα των 87 και μπήκε στην κούρσα. Συσπειρώνει δυνάμεις στην Κ.Ο. κυρίως από τους 87 αλλά και πάρα πολλών μελών της Κ.Ε.
Ο Στ. Κασσελάκης έχει τουλάχιστον 60 μέλη της Κ.Ε. μαζί του, πάρα πολλές οργανώσεις ανά την περιφέρεια και σε επίπεδο Κ.Ο. οι βουλευτές που τον στηρίζουν είναι σίγουρα έξι και άλλοι τρείς με τέσσερις που αμφιταλαντεύονται και αναλόγως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.
Ο Ν. Φαραντούρης με την κίνησή του να βγει μπροστά εξέπληξε πολλούς. Θα έχει τη στήριξη κάποιων από τους 87 που δεν ήθελαν εξ αρχής τον Σ. Φάμελλο, δεν έχει τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα και γι’ αυτό υπάρχουν αναφορές από συνομιλητές του πως δεν εμπλέκεται και ήταν προσωπική του απόφαση να ανακοινώσει υποψηφιότητα, αλλά επενδύει στη βάση που έχει απήχηση λόγω και της πρόσφατης εκλογής του ως ευρωβουλευτής με πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η πλευρά των 87 έχει στο παιχνίδι επί της ουσίας δυο υποψηφιότητες με σκοπό να κτυπήσει ευθέως τον Στ. Κασσελάκη και ήδη παρατηρείται μια ελαφρά συσπείρωση ανθρώπων που είχαν αποτραβηχτεί. Την ίδια στιγμή ο Π.Πολάκης κινείται αυτόνομα και χωρίς να είναι σε συνεννόηση μαζί τους αν και ο στόχος είναι κοινός να μην εκλεγεί ξανά ο Στ. Κασσελάκης.