Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή οδηγεί την κυβέρνηση στην κατάστρωση ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης σε πολλά πεδία.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη επιβλήθηκε εκ των συνθηκών, με βασικά θέματα την ετοιμότητα για την απομάκρυνση Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη, αλλά και την αξιολόγηση των δεδομένων προ μίας πιθανολογούμενης έξαρσης του προσφυγικού.

Εν όψει αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την Πέμπτη στον Έβρο, όπου θα παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα θα δοθεί έμφαση και στην επέκταση του φράχτη στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία.

Το θέμα εξετάζεται πλέον υπό διαφορετικό πρίσμα λόγω του αραβοϊσραηλινού πολέμου, ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτικές αυξήσεις των προσφυγικών ροών.

Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το προσφυγικό

Η πρόσφατη συζήτηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν είχε το προσφυγικό ως κεντρικό θέμα και ως άμεση προτεραιότητα, όσο εκκρεμούν οι προσπάθειες εξεύρεσης ενός κοινού πεδίου συνεννόησης για τις διμερείς διαφορές.
Παρά ταύτα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπάρχουν και είναι άγνωστο αν αυτό θα συμβεί, καθώς αναγνωρίζεται πλέον ότι απαιτείται μία συνολική επανεξέταση και επικαιροποίηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, η οποία πλέον θεωρείται αναντίστοιχη με τις πραγματικές συνθήκες.

Από ελληνικής πλευράς δίνεται ήδη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στήριξης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, με αύξηση των διαθέσιμων πόρων και αναμένεται ότι το θέμα θα βρεθεί ως βασική προτεραιότητα στην ατζέντα των προσεχών συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρά ταύτα, οι αντίρροπες πολιτικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες και η άνοδος της Ακροδεξιάς, με αφορμή και το προσφυγικό ζήτημα, περιπλέκει σε μεγάλο βαθμό τη γενικότερη συζήτηση και ένα από τα κρίσιμα ζητούμενα είναι η επίτευξη συμφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κοινή αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος.