Ο Νίκος Ανδρουλάκης μεγάλωσε σε ένα προάστιο στο Ηράκλειο, έχοντας μία μπάλα μπάσκετ στο χέρι όπως κάθε παιδί της γενιάς του. Ο πατέρας του τον πήγε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠαΣοΚ, εκεί κράτησε για πρώτη φορά τη μεγάλη πράσινη σημαία, άκουσε τον Ανδρέα Παπανδρέου κι από τότε ο ήλιος ο πράσινος ρίζωσε μέσα του.

Στη συνέντευξη του στο BHMA μιλάει για όλα όσα έκανε αυτά τα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του ΠαΣοΚ. Δηλώνει χαρακτηριστικά πως «το ΠαΣοΚ επέστρεψε στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων και τα καλύτερα είναι μπροστά». Εξηγεί ποιοι είναι οι οχτώ μεγάλοι εθνικοί στόχοι που βάζει και γιατί θέλει debate και στον δεύτερο γύρο. Συζητά για το δικό του εσωκομματικό «last dance», εκμυστηρεύεται την αγάπη που είχε ως παιδί για τον Μάικλ Τζόρνταν, αλλά και τον πλέριο σεβασμό που τρέφει για την Χαρίτα Μάντολες την οποία συνάντησε πρόσφατα σε ένα ταξίδι του στην Κύπρο.

Το ζωντανό αυτό debate είχε ανταπόκριση και έβαλε το ΠαΣοΚ στη θέση του οδηγού των εξελίξεων στην κεντροαριστερά. Θεωρείτε πως προσωπικά ανήκετε στους κερδισμένους αυτής της βραδιάς;

Το ΠΑΣΟΚ έδειξε, μέσα από μία ανοιχτή και καινοτόμο διαδικασία, ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στη χώρα, ότι είναι ένα σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα με στελέχη που μπορούν να συζητούν με πολιτικό πολιτισμό. Ήμουν από αυτούς που εξαρχής ήθελαν έναν ανοιχτό, ελεύθερο διάλογο, ακριβώς για να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι υπάρχει σοβαρός αντίπαλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Και νομίζω ότι το πετύχαμε. Κερδισμένο είναι συνεπώς το ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι τα μέλη και οι φίλοι μας είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν όλους τους υποψήφιους και να κρίνουν.

Αν εκλεγείτε ξανά πρόεδρος του ΠαΣοΚ, να περιμένουμε πως θα προσκαλέσετε τους συνομιλητές σας στις εθνικές εκλογές σε αντίστοιχη τηλεμαχία;

Ήθελα μία ακόμα πιο ελεύθερη διαδικασία για να αποφύγουμε τους παράλληλους μονολόγους που είχαμε δει μέχρι πρότινος στα ντιμπέιτ. Το ΠΑΣΟΚ τόλμησε και κέρδισε τις εντυπώσεις. Έχω προτείνει να γίνει μία αντίστοιχη τηλεμαχία και στον δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα επιλέξουν τα μέλη και οι φίλοι της παράταξής μας. Ελπίζω να μας ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα και φυσικά να γίνονται αντίστοιχες -και ακόμα πιο ελεύθερες- τηλεμαχίες στις εθνικές εκλογές, ώστε να ξεχωρίζουν οι λύσεις και το σχέδιο που έχει κάθε κόμμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Στη ΔΕΘ βάλατε οχτώ μεγάλους εθνικούς στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη. Μία τετραετία ΠαΣοΚ αρκεί για να επιτευχθούν;

Στη ΔΕΘ παρουσίασα ένα συγκροτημένο σχέδιο για το «τώρα» και το «αύριο» της πατρίδας μας, το οποίο απαντά στα μεγάλα αδιέξοδα που βιώνουν οι πολίτες καθημερινά. Με προοδευτικές προτάσεις για την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, το κόστος στέγασης που απογοητεύουν την ελληνική κοινωνία, αλλά και στρατηγική για την εθνική πρόκληση του δημογραφικού, την περιφερειακή ανάπτυξη, την κλιματική κρίση. Οι οκτώ εθνικοί στόχοι που έθεσα περιλαμβάνουν άμεσες δράσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών με μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, προστασία των εισοδημάτων απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις, ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανάταξη του ΕΣΥ, πρόγραμμα κοινωνικών κατοικιών και άνοιγμα κλειστών σπιτιών με μείωση των φόρων σε αναλογία με τον χρόνο διάθεσής τους με φθηνό ενοίκιο στην δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών.

Για την προστασία των δανειοληπτών, οι προτάσεις μας είναι γνωστές και τις καταθέσαμε ξανά με τροπολογίες στη Βουλή πριν δέκα μέρες. Δεν γίνεται τα fund να εκβιάζουν χωρίς κανόνες και διαφάνεια τους δανειολήπτες. Οφείλουμε συγχρόνως να αντιστρέψουμε τη δημογραφική αιμορραγία της ελληνικής περιφέρειας, αλλιώς τα χωριά μας θα ερημώσουν και οι νέοι μας θα συνεχίσουν να φεύγουν από τον τόπο τους. Πρότεινα, μεταξύ άλλων, γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ορεινές, μειονεκτικές και παραμεθόριες περιοχές, αύξηση 50% του επιδόματος στους δικαιούχους απομακρυσμένων περιοχών, μαζί με την αύξηση της έκπτωσης φόρου για το δεύτερο παιδί και πάνω. Οι οκτώ άξονες που έθεσα, είναι ο δικός μας οδικός χάρτης για να δει η πατρίδα και ο λαός μας καλύτερες μέρες και να μην είμαστε μία χώρα χαμηλών προσδοκιών.

Σηκώνετε τακτικά το θέμα της αλλαγής στον χώρο της Δικαιοσύνης. Έχετε πει χαρακτηριστικά πως «το ΠαΣοΚ θα πάρει πρωτοβουλία στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να μην γίνεται από την κυβέρνηση». Ποιο είναι το σχέδιο σας ακριβώς; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο άλλης χώρας που έχετε στο μυαλό σας;

Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε το 2019 ότι ήρθε για να επουλώσει τις πληγές που άφησε στους θεσμούς η διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αλλά έκανε ακριβώς το αντίθετο. Υποβάθμισε το κράτος δικαίου και πολέμησε της ανεξάρτητες αρχές, οδηγώντας σε θεσμική χρεοκοπία τη χώρα. Είναι εθνικό μας χρέος να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη. Να ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών αλλάζοντας τον τρόπο επιλογής των ανώτατων δικαστών στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Δεν μπορεί να είναι επιλογή της κυβέρνησης η ηγεσία της δικαιοσύνης, αυτό πρέπει να αλλάξει. Εμείς θέλουμε μια δικαιοσύνη, που να υπηρετεί τον πολίτη και να μη φτάνει σε σημείο να λέει ότι είναι «απλό πλημμέλημα» να παρακολουθείται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Στην τελευταία διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή προτείνατε συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος. Αυτό το μοντέλο είναι και η απάντηση σας σε εκείνους που λένε πως τα όργανα το προηγούμενο διάστημα δεν λειτούργησαν συλλογικά;

Μέσα σε δυόμισι χρόνια το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων. Αυξήσαμε τη δύναμή μας κατά 50%, είμαστε δεύτερο κόμμα σε όλη την περιφέρεια, ξεφύγαμε από τις μυλόπετρες του δικομματισμού και σβήσαμε το μόνιμο ερώτημα «με ποιον θα πάτε;». Σήμερα το ΠΑΣΟΚ το ρωτούν πια πότε θα κυβερνήσει. Αυτό δεν έγινε, όμως, τυχαία. Έγινε με αγώνα, συγκροτημένη στρατηγική κι ένα πρόγραμμα που για πρώτη φορά ήταν στη διάθεση βουλευτών και στελεχών σχεδόν δέκα μήνες πριν τις εθνικές εκλογές.

Σήμερα είμαστε δεύτερο κόμμα πια σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Πρέπει τώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα στέλνοντας τη Νέα Δημοκρατία στο περιθώριο. Σε αυτό στοχεύουν οι πρωτοβουλίες που παρουσίασα. Με αναβάθμιση των ανοιχτών νομαρχιακών και τοπικών μας οργανώσεων, για να κάνουμε ακόμα πιο μαχητική αντιπολίτευση και να αποκτήσουμε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για κάθε νομό της πατρίδας μας, δείχνοντας τον δρόμο της περιφερειακής ανάπτυξης. Με καλύτερη λειτουργία των τομέων πολιτικής, ένα ολιγομελές και ευέλικτο Πολιτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάζει τακτικά, αλλά και ένα ανοιχτό πολιτικό Συνέδριο για να συζητήσουμε το πρόγραμμά μας με όλες τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις και να ενισχύσουμε όλοι μαζί το προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Σε προηγούμενη περιοδεία οι συνεργάτες σας είχαν ξεχωρίσει μία στιγμή στον Κένταυρο στην Ξάνθη. Σε αυτή την περιοδεία υπάρχει κάποια στιγμή που όταν περάσουν τα χρόνια θα τη θυμάστε;

Είναι η τέταρτη φορά που γυρίζω την Ελλάδα μέσα σε ενάμιση χρόνο. Η καθημερινότητα είναι πολύ πυκνή και η ανταπόκριση του κόσμου κάθε φορά όλο και πιο θερμή. Υπάρχουν βέβαια στιγμές που μένουν χαραγμένες στη μνήμη, όπως είπατε στην Ξάνθη που έχω πει πολλές φορές ότι την αισθάνομαι σαν δεύτερη πατρίδα μου. Θα μου επιτρέψετε όμως να ξεχωρίσω μια δυνατή και συγκινητική για μένα στιγμή, φέτος το καλοκαίρι, που δεν εντάσσεται στην εσωκομματική εκστρατεία. Τη συνάντηση μου με τη Χαρίτα Μάντολες, όταν πήγα στην Κύπρο για τη μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα. Τα λόγια και τον διαχρονικό αγώνα της θα κρατώ πάντα στην καρδιά μου.

Άνθρωπος που σας γνωρίζει καλά, σας χαρακτήρισε αθεράπευτα μπασκετικό. Θεωρείτε πως αυτή η εσωκομματική διαδικασία είναι το δικό σας «last dance» που θα οδηγήσει το ΠαΣοΚ ξανά στην κορυφή;

Αγάπησα το μπάσκετ ως παιδί με την ιστορική ομάδα του ‘87, τότε που η πορτοκαλί μπάλα μπήκε στα σπίτια όλων των Ελλήνων. Από τότε είναι η προσωπική μου απόδραση, είτε παρακολουθώ είτε παίζω. Για μένα, αυτό που πέτυχε ο Μάικλ Τζόρνταν είναι μυθικό. Ένας σπουδαίος παίκτης που καθόρισε εκείνη τη μεγαλειώδη χρονιά των Chicago Bulls, γεννημένος νικητής, καταιγιστικός κι έτσι μένει στη μνήμη ακόμα κι όσων δεν τον είδαν ποτέ στα παρκέ. Όπως είναι ριζωμένο στη μνήμη μας ότι με το ΠΑΣΟΚ ο λαός μας έζησε τα καλύτερά του χρόνια. Περάσαμε δύσκολα, αγωνιστήκαμε, σταθήκαμε στα πόδια μας και τώρα επιστρέψαμε. Δεν είμαστε ένα κόμμα νοσταλγίας, τριπλασιάσαμε τα ποσοστά μας στις νέες γενιές. Δικός μου στόχος είναι να τους δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική.

Θέλω να μάθω ποια είναι η πρώτη στιγμή του Νίκου Ανδρουλάκη με σημαία ΠαΣοΚ. Πότε, πού και με ποιους πήγατε στην πρώτη συγκέντρωση;

Θυμάμαι τις μεγάλες συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο και τη λατρεία του κόσμου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η πρώτη φορά που κράτησα μια μεγάλη καταπράσινη σημαία, νομίζω ότι ήταν το 1985 σε μια συγκέντρωση που πήγα με τον πατέρα μου.