Δεν ξέρω αν τα ισραηλινά αντίποινα στα ιρανικά αντίποινα θα είναι πιο θεαματικά από ότι τα ιρανικά αντίποινα απέναντι στα ισραηλινά και ούτω καθεξής. Αμφιβάλω κατά πόσον η απάντηση του Ισραήλ θα καταγραφεί και θα μεταδοθεί με τον ίδιο τρόπο που οι εικόνες πλημμύρισαν χθες το βράδυ τις τηλεοπτικές οθόνες σε όλον τον κόσμο-μια πυραυλική επίθεση σε απευθείας σύνδεση που θύμισε στους παλαιότερους τους πολέμους στον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται όμως για γεγονότα που, όπως τότε έτσι και τώρα, είναι κοσμοϊστορικής σημασίας.
Οι ισραηλινές αρχές επιβάλουν μεν λογοκρισία σε ότι αφορά στα αποτελέσματα των πληγμάτων μέσα σε στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπλοκάρουν τις εικόνες από μακρινές λήψεις με κάμερες και κινητά τηλέφωνα. Το ιρανικό καθεστώς επιβάλει ακόμα πιο αυστηρή λογοκρισία, για ό,τι συμβαίνει μέσα στη χώρα, ωστόσο αργά ή γρήγορα είναι βέβαιο ότι θα μαθευτεί το εύρος των ισραηλινών βομβαρδισμών που προεξοφλούνται, σε στρατιωτικές ίσως και πολιτικές υποδομές. Η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προειδοποίησαν ότι το Ιράν «θα πληρώσει βαρύ τίμημα για το μεγάλο λάθος του».
Στον πόλεμο του 1991 (Καταιγίδα της Ερήμου) οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συγκρατήσει το Ισραήλ να μην απαντήσει εκείνο στις πυραυλικές επιθέσεις του Σαντάμ Χουσεϊν εναντίον του Τελ Αβίβ, ώστε να διαφυλαχθεί η συμμαχία με τους Άραβες απέναντι στο καθεστώς της Βαγδάτης που είχε εισβάλει στο Κουβέιτ. Όμως ο τωρινός πόλεμος είναι εντελώς διαφορετικός. Πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ πέρυσι τέτοιες μέρες και εξελίχθηκε σε μια σύγκρουση του εβραϊκού κράτους με τον ιρανικής έμπνευσης και καθοδήγησης «άξονα της αντίστασης» σε πολλά μέτωπα μέχρι που το Ισραήλ εισέβαλε προ ημερών στο Λίβανο. Ένα μήνα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, στην Ουάσιγκτον ουδείς φαίνεται ικανός ή διατεθειμένος να βάλει φρένο στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Σιδερένιος Θόλος (Iron Dome) του Ισραήλ δεν έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τη χώρα από επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους. Τα υπόλοιπα συστήματα αεράμυνας που διαθέτει η χώρα -πύραυλοι Arrow (Βέλος) και Σφενδόνη του Δαυίδ (David΄s Sling)- δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν όλους τους ιρανικούς υπερηχητικούς Fatah που μέσα σε 10-12 λεπτά κάλυψαν την απόσταση από το Ιράν στο Ισραήλ. Στο στόχαστρο μπήκαν τουλάχιστον τρεις ισραηλινές αεροπορικές βάσεις και το αρχηγείο της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, η οποία «αποκεφάλισε» τις ηγεσίες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ μέσα σε δυο μήνες.
Μην περιμένετε ότι θα μάθουμε, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση του πολέμου, τι ακριβώς χτυπήθηκε στο Ισραήλ. Φαίνεται όμως πως υπήρξαν διαδοχικά πλήγματα στην περιοχή της βάσης Νεβατίμ στο νότο, που είναι μια από τις σημαντικότερες της χώρας. Εκεί σταθμεύουν σμήνη αεροσκαφών (F-35, F-16) τα οποία δύνανται να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες. Το Ισραήλ δεν παραδέχεται επίσημα ότι διαθέτει πυρηνικά τα οποία είναι αποθηκευμένα και σε άλλες βάσεις. Η βάση Νεβατίμ, ανατολικά της πόλης Μπερ Σεβά, διαθέτει τρεις διαδρόμους και είχε ξαναμπεί στο στόχαστρο των Ιρανών κατά την πυραυλική επίθεση του περασμένου Απριλίου. Στην ευρύτερη περιοχή, βαθιά μέσα στην έρημο Νεγκέβ, υπάρχει το κέντρο πυρηνικών ερευνών της Ντιμόνα όπου κατασκευάστηκε η πρώτη ατομική βόμβα του Ισραήλ τη δεκαετία του ΄60.
Και τώρα τι; Ποια έκταση και μορφή θα έχουν τα ισραηλινά αντίποινα; Πως θα αντιδράσει σε αυτά το Ιράν που προειδοποίησε ότι η χθεσινή επίθεση ήταν μόνο η αρχή και πως ετοιμάζει μεγαλύτερες εκπλήξεις για τον αντίπαλο;
Η τιμή του πετρελαίου πήρε την ανηφόρα (και θα εκτοξευτεί εάν πληγούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν) ενώ άγνωστες είναι οι επιπτώσεις από τυχόν επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις όπου το καθεστώς της Τεχεράνης εμπλουτίζει ουράνιο για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Μια γενίκευση του πολέμου θα δημιουργούσε ένα προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, μπροστά στο οποίο θα ωχριούσε η κρίση του 2015. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι στο Λίβανο και από αυτούς πάνω από 100.000 άνθρωποι κατέφυγαν στη… Συρία.
Οι πυραυλικές επιθέσεις, οι αναχαιτίσεις, οι εκρήξεις στους ουρανούς και στη βαθιά ποτισμένη με αίμα γη της Μέσης Ανατολής δεν είναι ποδοσφαιρικό ντέρμπι με θεαματικά γκολ. Είναι ένας πόλεμος που απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και θα επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας.