Εκτοξεύτηκαν οι υπερωρίες με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. «Σε όποιους τομείς παραγωγής εφαρμόσθηκε, οι υπερωρίες που δηλώνονται στην ΕΡΓΑΝΗ αυξήθηκαν κατακόρυφα», δήλωσε χθες (1/10) η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση των εταιρειών σεκιούριτι όπου οι υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 12%.
Σε όλους σχεδόν τους κλάδους που εφαρμόστηκε η ψηφιακή κάρτα, παρατηρήθηκε αύξηση στις υπερωρίες οι οποίες δηλώνονται και καταγράφονται.
Γιατί αυξήθηκαν οι υπερωρίες
Το υπουργείο Εργασίας αποδίδει το γεγονός τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας, όσο και στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας που οδηγεί στην καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνη από την έναρξη της εφαρμογής της κάρτας -το 2022- παρατηρείται μια σταθερή άνοδος των υπερωριών.
Ενώ το 2021 έχουμε 1,87 εκατομμύρια ώρες καταγεγραμμένων υπερωριών, το 2022, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση της τάξης του 36,9%, με τις επιχειρήσεις συνολικά να δηλώνουν 2,56 εκατομμύρια ώρες υπερωριακής απασχόλησης.
Η αυξητική τάση συνεχίστηκε και το 2023, καθώς είχαμε 2,68 εκατομμύρια ώρες καταγεγραμμένων υπερωριών, αυξημένες κατά 4,7% σε σχέση με το 2022, ενώ και το 7μηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2024, οι καταγεγραμμένες ώρες υπερωριών έφθασαν στο 1,53 εκατομμύριο, αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο 7μηνο του 2023 (1,49 εκατομμύριο ώρες).
Οι κλάδοι με ψηφιακή κάρτα
Σημαντική αύξηση των υπερωριών παρατηρείται και στους κλάδους, όπου εφαρμόστηκε η ψηφιακή, σε σχέση την προηγούμενη περίοδο όταν δεν υπήρχε η κάρτα.
Στα σούπερ μάρκετ, το 2022 παρατηρείται αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών, της τάξης του 24,5%.
Στις τράπεζες, η σωρευτική αύξηση των υπερωριών προσεγγίζει το 14%.
Και στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία, κλάδους όπου εφαρμόστηκε η ψηφιακή κάρτα εργασίας εντός του 2024, παρατηρείται, αύξηση πάνω από 10% στις υπερωρίες που δηλώθηκαν εντός του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο 7μηνο του 2023.
Σύμφωνα με την υπουργό σε αυτό συμβάλει -από κοινού- και το έργο της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς η προοπτική ελέγχου των επιχειρήσεων, αλλά και η επιβολή αυστηρών προστίμων σε περιπτώσεις παραβατικότητας, οδηγεί συμμόρφωση και στην εφαρμογή των κανόνων του εργατικού δικαίου.
Τα επίσημα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας δείχνουν αύξηση των ελέγχων κατά 7,5%, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν παραβάσεις της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Ωστόσο στην δυσκολότερη – ίσως – φάση της, εισέρχεται η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την εισαγωγή της στο τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο.
Η πιλοτική εφαρμογή
Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο καθώς η κυβέρνηση έκρινε ότι είναι φρόνιμο να γίνει προς το τέλος της τουριστικής σεζόν, αφενός για να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς και των επιχειρήσεων και αφετέρου ώστε να υπάρξει χρόνος -στους τελευταίους μήνες της σεζόν- ώστε να δοκιμασθεί το μέτρο.
Πάντως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο κλάδο, ο οποίος εμφανίζει υψηλά ποσοστά παραβατικότητας της εργατικής νομοθεσίας, όπου η εφαρμογή της κάρτας θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Παραλλήλως όμως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί περαιτέρω η Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να στηρίξει το μέτρο στην χαώδη αγορά εργασίας του τουρισμού.