Προτού περάσει στον χώρο της υποκριτικής, ο ηθοποιός Τζον Εϊμος που πέθανε σε ηλικία 84 χρονών στο Λος Αντζελες, ήταν αθλητής και έπαιξε κολεγιακό αμερικάνικο ποδόσφαιρο στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο με στόχο, ενδεχομένως, τον επαγγελματισμό. Tελικά, το επιβλητικό σώμα, η εκρηκτική φύση και η δυναμική του εμφάνιση τον βοήθησαν να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού και να χτίσει μια ικανοποιητική καριέρα, όχι τόσο στον κινηματογράφο όσο στην τηλεόραση, απ’ όπου αναδείχθηκε στην δεκαετία του 1970 έχοντας πρωταγωνιστήσει στην εμβληματική, αντιρατσιστική σειρά «Ρίζες» που έκανε θραύση σε όλον τον κόσμο (και στην Ελλάδα).

Για την δουλειά του εκεί, ο Εϊμος απέσπασε μια υποψηφιότητα για το βραβείο ΕΜΜΥ που ήταν η μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του.

Γεννημένος στο Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϊ, ο Τζον Εϊμος έκανε τα πρώτα βήματά του ως κωμικός stand-up σε σκηνές του Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης. Αργότερα βρήκε δουλειά ως σεναριογράφος στο μουσικό βαριετέ κάνοντας ο ίδιος το ντεμπούτο του στη σκηνή το 1971 στο έργο «Norman, Is That You?» για το οποίο, κέρδισε μια υποψηφιότητα καλύτερου ηθοποιού από την Ενωση Κριτικών Δράματος του Λος Άντζελες.

Η τηλεοπτική του πορεία

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Εϊμος δούλεψε πολύ στην τηλεόραση, ως γκεστ στα σόου του Ντικ Βαν Ντάικ, του Μπιλ Κόσμπι και της Μαίρη Τάιλερ Μουρ. Αργότερα συμμετείχε στο «Good times» (1974), ένα θρυλικό sitcom με δραματουργικό χώρο μια πολυκατοικία με Μαύρους στο Σικάγο. Ως παραγωγή της τηλεόρασης θεωρείται ιστορική γιατί ήταν η πρώτη σειρά αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που δημιουργήθηκε ποτέ από Αφροαμερικανούς.

Πάντα στην τηλεόραση, χρόνια αργότερα, στην δεκαετία του 1990, ο Εϊμος συμμετείχε στην σειρά «Ο πρίγκιπας του Μπελ Αιρ» που συνέβαλε στην ανάδειξη του Γουίλ Σμιθ, καθώς και στην «Δυτική πτέρυγα». Στον κινηματογράφο οι ρόλοι του ήταν ως επί το πλείστον δευτεραγωνιστικοί. Ενδεικτικά, ανάμεσα στις γνωστές ταινίες όπου ο Εϊμος είχε εμφανιστεί, βρίσκουμε τις «Lock up» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, «Πολύ σκληρός για να πεθάνει 2» με τον Μπρους Γουίλις και «Ο πρίγκιπας της Ζαμούντα» με τον Έντι Μέρφι. _