Οι υπάλληλοι, οι φύλακες και οι εργαζόμενοι στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης της Νέας Υόρκης είναι μάλλον συνηθισμένοι να συναναστρέφονται διάσημους Αμερικανούς πολίτες και μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που εκείνοι βρίσκονται στο χείλος της πτώσης τους. Από της εν λόγω φυλακής τα σίδερα έχουν περάσει μεταξύ άλλων η Γκιλέν Μάξγουελ – alter ego του παιδόφιλου Τζέφρι Επστάιν και συνεργός του στο δαιδαλώδες δίκτυο trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης που ο αυτόχειρας μεγαλοεπενδυτής είχε εξυφάνει-, ο άλλοτε χιλιοτραγουδισμένος πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών, νυν καταδικασμένος για κατοχή παιδικής πορνογραφίας, Όστιν Γουλφ αλλά και ο κάποτε εξ απορρήτων συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ νομικός Μάικλ Κόεν που το 2018 αποδέχτηκε τις κατηγορίες για ομιχλώδεις οικονομικές συναλλαγές και ψευδορκία ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως από τις 16 Σεπτεμβρίου το σωφρονιστικό κατάστημα που θεωρείται ένα από τα πλέον προβληματικά στην επικράτεια των ΗΠΑ, λόγω συνθηκών κράτησης και πλήθους κρατουμένων, φιλοξενεί τον μάλλον πιο φωτογενή τρόφιμο στη σαραντάχρονη ιστορία του.

Στα μέσα του προηγούμενου μήνα ο 54χρονος Diddy ή αλλιώς ένας από τους επιδραστικότερους και τους πλέον εύπορους (η περιουσία του υπολογίζεται από το περιοδικό Forbes στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια) παράγοντες της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας βρέθηκε εν μία νυκτί από τα ψηλά στα χαμηλά, από τα πολλά στα λίγα κι από την αναντίρρητη άνεση και χλιδή του ξενοδοχείου Park Hyatt της Νέας Υόρκης, όπου κατέλυε, στους μάλλον άβολους και πακτωμένους κοιτώνες της φυλακής. Οι πιθανότητες μάλιστα συντείνουν πως θα του πάρει καιρό να επιστρέψει στην προηγούμενη ζωή του – αν δηλαδή ποτέ το καταφέρει- αφού δύο δικαστές αρνήθηκαν τη γενναία προσφορά του συνηγόρου του μαικήνα της hip hop να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στην έπαυλή του στο Μαϊάμι καταβάλλοντας ως εγγύηση 50 εκατομμύρια δολάρια (45 εκατομμύρια ευρώ) έως τη δίκη του ενώ τα πράγματα μόλις έλαβαν μια ακόμα πιο μελανή απόχρωση, αφού την 1η Οκτωβρίου κατατέθηκε μια ακόμα αγωγή σε βάρος του Diddy με ενάγοντες 120 άνδρες και γυναίκες που τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση, trafficking και εκβιασμό. Όλοι τους, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο νομικός εκπρόσωπός τους Τόνι Μπάζμπι, είχαν το θλιβερό προνόμιο να συμμετέχουν σε κάποιο από τα διαβόητα πια Freak Off Parties του Diddy.

Ο εντιμότατος φίλος όλων των διασήμων

Για τον Σιν Τζον Κομπς ή κατά κόσμον Puff Daddy ή P.Diddy ή απλώς Diddy – ας του αναγνωρίσουμε το δικαίωμα στην αμφιθυμία και τον αυτοπροσδιορισμό- η εμπλοκή με το νόμο και η ζωή στις παρυφές της ανομίας έμοιαζε μάλλον ανέκαθεν με μια ακόμα ημέρα στο γραφείο. Ο πατέρας του, γνωστός για τα πάρε δώσε του με τον Αμερικανό βαρόνο των ναρκωτικών Φρανκ Λούκας, δολοφονήθηκε όταν εκείνος ήταν μόλις δύο ετών ενώ ας μη λησμονούμε πως ο Diddy και το οξύθυμο του χαρακτήρα του – λέει πως υιοθέτησε αρχικά το ψευδώνυμο Puff λόγω του αγκομαχητού (σ.σ. huff and puff στα αγγλικά) που τον κατέβαλε παιδιόθεν κάθε φορά που θύμωνε- ήταν ο λόγος που η Τζένιφερ Λόπεζ πέρασε το 1999 μερικές ώρες της ζωής της στο κρατητήριο, έπειτα από μια τρελή βραδιά κι ένα ακόμα πιο τρελό beef συνοδεία πιστολιδιού του τότε αγαπημένου της σε κλαμπ της Νέας Υόρκης.

Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα σοβαρεύουν αρκετά για τον κάτοχο τριών βραβείων Grammy, πατέρα επτά παιδιών, καλλιτεχνικού μέντορα μεταξύ πολλών άλλων του Τζάστιν Μπίμπερ και εντιμότατου φίλου του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, του Jay-Z, της Πάρις Χίλτον και του Άστον Κάτσερ. Εάν ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης του απευθύνει κατηγορίες για τα εγκλήματα που τον καταγγέλλουν τα φερόμενα θύματά του, ο Diddy κινδυνεύει δυνητικά ακόμα και με ποινή ισόβιας φυλάκισης.

Το «κοκτέιλ» της κακοποίησης

Το μίτο της εγκληματικής, όπως την περιγράφουν τα φερόμενα θύματά του, και το δίχως άλλο ανήκουστης δράσης του Diddy ξεκίνησε να ξετυλίγει τον περασμένο Νοέμβριο η επί δέκα χρόνια συμβία του Κέισι Βεντούρα. Η 38χρονη τραγουδίστρια της R&B κατέθεσε αγωγή εναντίον του πρώην συντρόφου της στην οποία τον κατηγορούσε για σεξουαλική εκμετάλλευση, βιασμό, εκβιασμό, ακόμα και εξαναγκασμό για χρήση ναρκωτικών. Πριν ωστόσο στεγνώσει το μελάνι στα δικόγραφα, ήτοι 24 ώρες μετά την κατάθεση της αγωγής, η Βεντούρα συμφώνησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, πουλώντας τη σιωπή της προς ένα αδιευκρίνιστο αλλά σύμφωνα με τη φημολογία οκταψήφιο χρηματικό ποσό. Την υπόθεση αναμόχλευσε και αναθέρμανε ένα βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το CNN τον προηγούμενο Μάιο. Εκεί ο Diddy εμφανιζόταν εμφανώς οργισμένος να βιαιοπραγεί κατά της Βεντούρα στο διάδρομο ενός ξενοδοχείου.

REUTERS/Jane Rosenberg

Εν τω μεταξύ παρότι εκείνη επέλεξε το δρόμο του συμβιβασμού η αν μη τι άλλο γενναία κίνησή της να κατηγορήσει δημόσια έναν άνθρωπο που είχε λάβει διαστάσεις role model για τη μαύρη κοινότητα και μοίραζε τεχνογνωσία με το καντάρι αναφορικά με το πώς ο ίδιος εκκολάφτηκε «από ένα τίποτα, κάτι» έγινε η θρυαλλίδα των αποκαλύψεων και το προσάναμμα για το #Cancel του Diddy που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται. Από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι τον Σεπτέμβριο εις βάρος του ράπερ, που περιγράφεται πια ως ο «μαύρος Επστάιν», σχηματίστηκαν μια ντουζίνα δικογραφίες, ακόμα και από αλλοτινούς συνεργάτες του, όπως ο Λιλ Ροντ. Μάλιστα από τις περιγραφές των εναγόντων (μοντέλα, ηθοποιοί, τραγουδιστές, συνεργάτες του ράπερ, σεξεργάτες, κλπ) προκύπτει ότι ο Diddy λειτουργούσε με ένα πολύ συγκεκριμένο και δομημένο σε τρεις πυλώνες μοντέλο δράσης: εξαναγκασμό σε σεξουαλικές συνευρέσεις υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, καταγραφή όλων πράξεων σε κάμερες (συχνά χωρίς τη συναίνεση των φερόμενων θυμάτων) και κατόπιν απειλές, χειραγώγηση και εκβιασμό.

Τα διαβόητα Freak Off parties

Την 25η Μαρτίου του 2024 η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα στις τρεις πολυτελείς κατοικίες του Didi σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι και Λος Άντζελες. Οι αρχές κατέσχεσαν σκληρούς δίσκους και ηλεκτρονικές συσκευές, εντόπισαν τα συστήματα βιντεοσκόπησης που ήταν εγκατεστημένα σε κάθε σπιθαμή των σπιτιών και ήρθαν αντιμέτωπες με μάλλον αμήχανα ευρήματα. Οι φήμες κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για 1.000 μπουκάλια λιπαντικών και για 784 σεξουαλικά βοηθήματα. Αυτά μαζί με τις σκληρές ναρκωτικές ουσίες και τις στρατιές από άνδρες και γυναίκες σεξεργάτες ήταν οι πρώτες ύλες για τα πολυήμερα Freak Off parties στα οποία ο Diddy και οι συνεργάτες του αποτύπωναν την πολύ προσωπική (και βίαιη) ερμηνεία τους σε αυτό που ένας μέσος νους αντιλαμβάνεται ως διονυσιακό όργιο.

Sean Diddy Combs./File Photo

Μάλιστα πολλά από τα θύματα καταγγέλλουν πως ήταν ανήλικα, όταν βρέθηκαν εκόντα άκοντα να ικανοποιούν τη σεξουαλική διαστροφή του ράπερ -σημειώνεται ότι ο 54χρονος ερευνάται για υποθέσεις που χρονολογούνται από το 2008 έως σήμερα. Το τελετουργικό περιλάμβανε και την επαναφορά των θυμάτων σε νηφάλια κατάσταση με τη χορήγηση ορών, πράγμα μάλλον επιβεβλημένο λόγω της εξάντλησης που είχαν υποστεί. Επίσης, καταμαρτυρούν πως ο Diddy δε συμμετείχε πάντα στις σεξουαλικές συνευρέσεις αλλά συχνά παρακολουθούσε αποστασιοποιημένος και αυτοϊκανοποιούνταν – παρόμοιες μαρτυρίες είχαν δώσει και κάποια από τα θύματα του Τζέφρι Επστάιν.

Ολοταχώς προς το #CancelDiddy

Προς το παρόν ο Diddy δηλώνει μέσω του νομικού εκπροσώπου του Μαρκ Αγκνιφίλιο – είναι ο δικηγόρος που ανέλαβε το 2021 να αθωώσει τον ιδρυτή της αίρεσης NXIVM από παρόμοιες κατηγορίες αλλά όχι με επιτυχία- αθώος. Αλλά αυτό καθόλου δεν καθησυχάζει αφενός τις εταιρίες που σπεύδουν να αποεπενδύσουν από τον αλλοτινό πιο επιδραστικό άνθρωπο της hip hop σκηνής – για παράδειγμα το πολυκατάστημα Macy’s απέσυρε από τις προθήκες του όλα τα ενδύματα που φέρουν την υπογραφή του ενώ το δίκτυο Hulu ακύρωσε το reality show προς τιμήν του που είχε στα σκαριά-, αφετέρου τους πρώην συνεργάτες του που είναι όχι μόνο πρόθυμοι αλλά έτοιμοι και διατεθειμένοι να ρίξουν τη χαριστική βολή. Στις 25 Σεπτεμβρίου ο 50 Cent που ανέλαβε να ενσαρκώσει τη νέμεση του Diddy ανακοίνωσε στο X πως οι εργασίες για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ αναφορικά με την κακοποιητική δράση του δεύτερου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Τα δικαιώματα ήδη αγοράστηκαν από το Netflix ενώ αν κρίνει κανείς από τον τρόπο που επέλεξε να το διαφημίσει στα κοινωνικά δίκτυα, δημοσιεύοντας δηλαδή μια «πειραγμένη» φωτογραφία ενός μπουκαλιού baby oil με την επιγραφή Diddy, θα είναι όσο σκληρό, εντάξει και όσο σκανδαλοθηρικό, μπορεί κανείς να υποθέσει. Για τον 50 Cent πάντως, όπως τουλάχιστον δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του, δεν πρόκειται για προϊόν προσωπικής έριδας, αλλά για την προσπάθεια του ίδιου να δώσει φωνή και ορατότητα σε εκείνους που υπέφεραν και χειραγωγήθηκαν.

Κοντά πάντως στα γεγονότα ή τέλος πάντων στις κατηγορίες των εκατοντάδων θυμάτων ξεφυτρώνουν και μια σειρά ευφάνταστες θεωρείς συνωμοσίας στην αρένα των social media. Πιο ευφάνταστη απ’ όλες; Εκείνη που θέλει την έπαυλη του Diddy στο Χόλμπι Χιλς του Λος Άντζελες να συνδέεται με μυστική σήραγγα/λαγούμι με το Playboy Mansion. Νερό στο μύλο των κάθε λογής εικασιών φροντίζουν να ρίξουν και διασημότητες, όπως η Pink, ο Usher και η Μέγκαν Φοξ που έσπευσαν να εξαφανίσουν κοινές φωτογραφίες τους με τον ράπερ από τα σοσιαλμιντιακά τους feed. Το παράδειγμα μάλλον έδωσε ο ίδιος που έστειλε εν μία νυκτί στον κάλαθο των αχρήστων όλη την ινσταγκραμική ιστορία του, αφήνοντας στα 20 εκατομμύρια των followers του μόλις δύο φωτογραφίες των τέκνων του.