Ο Γενς έφυγε, ο Μαρκ ήρθε. Όχι με το ποδήλατό του αυτή τη φορά όπως συνήθιζε στη Χάγη. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας από σήμερα ανέλαβε επισήμως τα ηνία της βορειοατλαντικής Συμμαχίας δίνοντας το πρώτο στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.
Η στήριξη της Ουκρανίας παραμένει βασική προτεραιότητα της βορειοτλαντικής Συμμαχίας με τον Γενικό Γραμματέα Μαρκ Ρούττε να σημειώνει ότι εάν κερδίσει ο Πούτιν η ασφάλεια θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.
Όσον αφορά στις εξελίξεις στο Λίβανο, δεν πρόκειται για πεδίο το οποίο ανήκει στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ. «Προφανώς το ΝΑΤΟ δεν έχει συγκεκριμένο ρόλο εκεί, οπότε είμαστε ως Συμμαχία σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους Συμμάχους μας εκεί και ελπίζουμε ότι οι εχθροπραξίες θα τελειώσουν το συντομότερο δυνατόν. Αλλά υπάρχει ξεκάθαρη ανησυχία» σημείωσε.
Ένα μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ο Μαρκ Ρούττε εμφανίστηκε έτοιμος να συνεργαστεί και με τους δύο υποψηφίους και τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί.
«Θα εργαστώ με τον νέο πρόεδρο τον ΗΠΑ όποιος και να είναι»
«Γνωρίζω πολύ καλά και τους δύο υποψηφίους. Συνεργάστηκα τέσσερα χρόνια με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν εκείνος ο οποίος μας πίεζε να δαπανούμε περισσότερα και το πέτυχε. Διότι πράγματι είμαστε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο δαπανών από ότι ήμασταν όταν εκείνος ανέλαβε τη θέση το 2017. Ασκούσε πίεση επίσης για την Κίνα και πιστεύω είχε δίκιο» ανέφερε.
Όσον για την Κάμαλα Χάρις εξήρε τα αποτελέσματα της δουλειά της από τη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.
«Θα μπορέσω να εργαστώ και με τους δύο όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών» όπως είπε.
Βασικό κομμάτι των ομιλιών τόσο του Μαρκ Ρούττε όσο και του προκατόχου του Μαρκ Στόλτενμπεργκ αποτέλεσαν οι αμυντικές δαπάνες με 23 χώρες να φτάνουν πια τον στόχο του 2% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2014 που ήταν μόλις τρεις.
Νατοϊκή πηγή κάνει λόγο για «τεράστιο αποτύπωμα» από την πλευρά του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι μετέτρεψε το ΝΑΤΟ από κάτι «επουσιώδες σε κάτι που έχει αξία».
Τέλος, εστίασε στην ανάπτυξη μίας πιο ισχυρής διατλαντικής αμυντικής βιομηχανίας και καλωσόρισε τις προσπάθειες της ΕΕ για ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα. Όπως επισήμανε όμως κάτι τέτοιο θα είναι συμπληρωματικό του ΝΑΤΟ.