Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μία κλωστή και ο φόβος για μια γενικευμένη σύρραξη είναι μεγάλος. Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο με στόχο την Χεζμπολάχ αποτελεί μία ακόμα κίνηση του Νετανιάχου στην σκακιέρα.
Το ερώτημα όμως είναι πόσο θα αντισταθεί η οργάνωση του Λιβάνου και εάν θα στεφθεί από επιτυχία η επιλογή του Ισραήλ να περάσει την επίθεση σε νέο στάδιο. Οι απώλειες και για τις δύο πλευρές είναι μεγάλες, ωστόσο το Ισραήλ επισημαίνει ότι στόχος του είναι να επιστρέψουν οι πολίτες του στα σπίτια του με ασφάλεια.
Χτυπά τα «πλοκάμια» του Ιράν
Ο Νετανιάχου έχει ανοίξει ουσιαστικά τριπλό μέτωπο. Πέρα από εκείνο με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, φέρεται να έχει αποφασίσει να τελειώσει τη Χεζμπολάχ, ενώ στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα και προς την πλευρά των Χούθι.
Ουσιαστικά χτυπά τα «πλοκάμια» του Ιράν στην περιοχή του στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα και προς την πλευρά της Τεχεράνης. Βέβαια, η επιλογή για χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο εμπεριέχει ένα μεγάλο ρίσκο.
Το να «παίξει» στο γήπεδο των εκπαιδευμένων μελών της Χεζμπολάχ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και το Ισραήλ θα έχει απώλειες. Ήδη, η οργάνωση του Λιβάνου δείχνει το πλούσιο οπλοστάσιό της γνωρίζοντας καλά τα εδάφη που καλείται να υπερασπιστεί.
Οι στόχοι επί του πεδίου και η πρόκληση στην Τεχεράνη
Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο axios ότι η χερσαία επιχείρηση δεν αποσκοπεί στην κατάληψη του νότιου Λιβάνου, αλλά στην καταστροφή φυλακίων, σηράγγων, βάσεων εκτόξευσης και άλλων στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολάχ σε χωριά κοντά στα σύνορα.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η χερσαία επιχείρηση ξεκίνησε σε μια περιορισμένη περιοχή στο ανατολικό τμήμα των συνόρων και θα συνεχιστεί σταδιακά και σε άλλα τμήματα. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια «περίμετρος ασφαλείας» στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων, στην οποία θα μπορούν να εισέρχονται μόνο ο λιβανέζικος στρατός ή η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL).
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πνιγούμε στη λιβανέζικη λάσπη. Θα μπούμε και θα βγούμε στο τέλος. Πρόκειται για μια τακτική επιχείρηση που είναι περιορισμένη σε χρόνο και έκταση», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ανεξάρτητα από το εάν η κίνηση αυτή θα επιτύχει ή θα αποτύχει είναι δεδομένο ότι αποτελεί ακόμα μία πρόκληση προς την πλευρά του Ιράν. Η πιο δραματική πιθανή συνέπεια αυτής της χερσαίας εισβολής θα ήταν να αλλάξει πορεία η Τεχεράνη και να εμπλακεί άμεσα για να σώσει την πολιτοφυλακή που έχει δημιουργήσει εδώ και δεκαετίες.
Η στάση των ΗΠΑ
Φυσικά, δε θα πρέπει να βγάζουμε από την εξίσωση τις ΗΠΑ. Πριν την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στο Λίβανο το Ισραήλ ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο, ενώ και ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ έριξε τα βέλη του προς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
- Η αλλαγή στάσης του Μπάιντεν: Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο συνειδητοποίησαν ότι η επιρροή τους στη λήψη αποφάσεων του Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο στο Λίβανο είναι περιορισμένη. Αφού έλεγαν στους Ισραηλινούς επί εβδομάδες να αποφύγουν μια χερσαία εισβολή, τις τελευταίες ημέρες ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να επικεντρωθεί στην προσπάθεια να την ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, είπαν οι αξιωματούχοι.
- Ο φόβος που υπάρχει: Η κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματούχων, δεν αποκλείει ότι η αυξανόμενη στρατιωτική πίεση που ασκεί το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ μπορεί να οδηγήσει σε μια διπλωματική λύση που όχι μόνο θα περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, αλλά θα αποδυναμώσει την αρνητική επιρροή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και την περιοχή.
Ο παράγοντας Ιράν
Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι η στάση που θα κρατήσει το Ιράν. Αυτή τη στιγμή είναι δεδομένο ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αφού όποια απόφαση κι αν πάρει θα έχει συνέπειες.
Είτε αποφασίσει να εμπλακεί και να επιτεθεί στο Ισραήλ, είτε μείνει μακριά από την εμπόλεμη ζώνη θα αντιμετωπίσει τις ανάλογες συνέπειες. Το τριπλό μέτωπο που έχει ανοίξει το Ισραήλ με Χεζμπολάχ, Χαμάς και Χούθι είναι ένα μήνυμα προς την πλευρά του Ιράν και μένει να δούμε εάν θα υπάρξει αντίδραση και ποια θα είναι αυτή.
Αλλά υπάρχει και ένα άλλο σενάριο για το οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και μήνες: φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη θα μπορούσαν να έρθουν σε βοήθεια της Χεζμπολάχ και είτε να στείλουν τους μαχητές τους στον Λίβανο είτε να ανοίξουν ένα άλλο μέτωπο μέσω της Συρίας.