Επίθεση με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ως απάντηση για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που έγινε σε δύο κύματα.

Η ισραηλινή αεράμυνα ενεργοποιήθηκε αναχαιτίζοντας τους 180 από αυτούς, με τους υπόλοιπους να πλήττουν στόχους στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF. Η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών της χώρας αναφέρει ότι από την επίθεση έχουν τραυματιστεί δυο άνθρωποι.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από θραύσματα πυραύλου στην κοινότητα Νουέιμα, κοντά στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, την ώρα της επίθεσης.

Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να μεταβούν στα καταφύγια, ενώ σειρήνες προειδοποίησης ακούστηκαν σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια.

Δείτε εικόνες από την επίθεση

 

Βίντεο από αναχαιτίσεις πυραύλων

Οι Φρουροί της Επανάστασης αμέσως μετά την έναρξη της επίθεσης προειδοποίησαν ότι εάν προχωρήσει το Ισραήλ σε αντίποινα θα του επιτεθούν εκ νέου. Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Μάλιστα, εκτάκτως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή έχουν θορυβήσει την Αθήνα η οποία θα αξιολογήσει την κατάσταση και τα επόμενα βήματά της σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) τη Τετάρτη, στις 16:30, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, μετά από αίτημα της Κύπρου ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 μεταβαίνει στον Λίβανο προκειμένου να απεγκλωβίσει κύπριους πολίτες.

«Πράσινο φως» από Μπάιντεν για αμερικανική συνδρομή

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να βοηθήσει την άμυνα του Ισραήλ κατά των ιρανικών επιθέσεων και να καταρρίψει πυραύλους με στόχο το Ισραήλ, ανακοίνωσε την Τρίτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σε επίσημη ενημέρωση, ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως η επίθεση του Ιράν δεν ήταν απoτελεσματική. «Uα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Χαμενεΐ έδωσε την εντολή

Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters. Μάλιστα, ο Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα σε ασφαλή τοποθεσία μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

«Με τη βοήθεια του Θεού, τα χτυπήματα του μετώπου της εξέγερσης θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε σε μήνυμά του ο Χαμενεΐ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Πριν από την επίθεση, το Ιράν ενημέρωσε τόσο τις ΗΠΑ μέσω διπλωματικών διαύλων όσο και την Ρωσία. Την πληροφορία αυτή διαψεύδει ο Λευκός Οίκος.

«Θα απαντήσουμε»

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, λέει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της χώρας. «Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση, θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξουμε» ανέφερε.

Παράλληλα, οι IDF εξέδωσαν μήνυμα, με το οποίο ενημέρωσαν τους πολίτες του Ισραήλ ότι μπορούν τώρα να βγουν από τα καταφύγια.

Καταδίκη από τον ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη «διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπου η μια κλιμάκωση διαδέχεται την άλλη»

«Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση του πυρός», τόνισε