Ισραήλ: Πώς ο Νετανιάχου θέλει να διαλύσει τον «άξονα αντίστασης» του Ιράν

Σε δύσκολη θέση και δίλημμα η Τεχεράνη - Με τη Λωρίδα της Γάζας ισοπεδωμένη και τη Χαμάς διαλυμένη, ο Νετανιάχου θεωρεί ότι μπορεί τώρα να απαλλαγεί οριστικά (;) από την Χεζμπολάχ.

Πρωταρχικός στόχος της εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο είναι η καταστροφή της Χεζμπολάχ ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους περισσότεροι από 60.000 Ισραηλινοί, λέει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όμως δεν είναι αυτός ο μοναδικός στόχος του.

Σήμερα ξεκαθαρίζονται λογαριασμοί που χρονολογούνται από την ίδρυση της Χεζμπολάχ πριν από τέσσερις δεκαετίες, όταν το Ισραήλ εισέβαλε στο Λίβανο για ένα άλλο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τους Παλαιστίνιους της PLO και από τις στάχτες ξεπήδησε η σιϊτική Χεζμπολάχ με τις ευλογίες του αγιατολάχ Χομεϊνί από την Τεχεράνη.

Με την τωρινή εισβολή στον Λίβανο, τον πόλεμο στη Γάζα, τους βομβαρδισμούς στη Συρία και στην Υεμένη, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να διαλύσει τον «άξονα της αντίστασης», τον οποίο συγκρότησε το Ιράν για να περικυκλώσει και να «πνίξει» το Ισραήλ.

Έχει ο Νετανιάχου στα χέρια του τη χρυσή ευκαιρία;

Η Χεζμπολάχ αποτελεί την αιχμή του δόρατος του καθεστώτος της Τεχεράνης για την εξάπλωση της Ισλαμικής Επανάστασης και την ανάδειξή του Ιράν σε περιφερειακή δύναμη. Επί σειρά ετών το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο του Ισραήλ -και προσωπικά ο Νετανιάχου- έριξαν βάρος στην αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ υποτιμώντας τις δυνατότητες της Χαμάς που τους αιφνιδίασε πριν από ένα χρόνο με την φονική επιδρομή της στο νότιο Ισραήλ.

Την επομένη της έναρξης του πολέμου στη Γάζα η λιβανέζικη σιϊτική οργάνωση κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς φουντώνοντας το βόρειο μέτωπο. Τώρα, με τη Λωρίδα της Γάζας ισοπεδωμένη και τη Χαμάς διαλυμένη, ο Νετανιάχου και πολλοί Ισραηλινοί θεωρούν ότι έχουν στα χέρια τους τη χρυσή ευκαιρία για να απαλλαγούν οριστικά (;) από την Χεζμπολάχ, δίνοντας ταυτόχρονα ένα «γερό μάθημα» στο Ιράν.

Σε δύσκολη θέση το Ιράν – Το δίλημμα

Εάν η Τεχεράνη αδρανήσει θα πρόκειται για ομολογία αδυναμίας ενώ αν επιχειρήσει να πλήξει το Ισραήλ κινδυνεύει να δεχθεί η ίδια καίρια πλήγματα από το εβραϊκό κράτος και τις ΗΠΑ.

Οι Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ανέκτησαν τουλάχιστον ένα μέρος από το κύρος που έχασαν εξαιτίας του φιάσκου της Γάζας, ο Νετανιάχου ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. Ένα μήνα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ο Νετανιάχου «αδειάζει» τον Μπάιντεν- κατ’ επέκταση και την Κάμαλα Χάρις- ποντάροντας σε μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ που αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και υπόσχεται να κάνει ακόμα περισσότερα.

Ο Νετανιάχου βγαίνει κερδισμένος σε πολλά επίπεδα – προς το παρόν. Γιατί στη Μέση Ανατολή δεν υπάρχουν βεβαιότητες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.