Αγώνες πείνας και ρητορικής στο Υπουργικό Συμβούλιο

«Αγώνες πείνας» στο Yπουργικό, μια τριμερής που βαφτίστηκε «ανεπίσημο δείπνο», το νέο «μίτινγκ» Καραμανλή – Σαμαρά και… 16χρονοι πιλότοι στα F-16

Ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια Υπουργικό Συμβούλιο, στα έξι χρόνια που κυβερνά η ΝΔ και αυτό που κυριάρχησε σε αυτό ήταν η… πείνα. Τέσσερις ώρες συζήτησης με κάτι μπισκοτάκια και κουλουράκια που πρόσφερε ο Πρωθυπουργός πώς αλήθεια να περάσουν; Υπήρξε λοιπόν μετά το πρώτο δίωρο ένας άτυπος συναγωνισμός ποιος θα φάει τα περισσότερα μπισκοτάκια και κουλουράκια.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Παναγιωτόπουλος, φερ’ ειπείν, έφαγε τρία μπισκότα ψάχνοντας να βρει και ένα τέταρτο, το καλύτερο, όπως έλεγε βουτηγμένο στο μέλι και στα καρύδια. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη που δεν τρώει ποτέ μπισκοτάκια γιατί περιέχουν ζάχαρη και συνήθως στα υπουργικά συμβούλια φέρνει μαζί της ταπεράκι με αμύγδαλα, αναγκάστηκε να «κτυπήσει» δύο μπισκοτάκια σοκολάτας (για τα οποία μετάνιωσε εκ των υστέρων). Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης (που έχασε δέκα κιλά από την έως τώρα διατροφή που κάνει), πείνασε κι αυτός στις τέσσερις ώρες, υπέκυψε στον πειρασμό και έφαγε ένα με κανέλα, μετανιώνοντας όμως πικρά. Αλλά το ρεκόρ μπισκότων το έσπασε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Έφαγε, κατά ομολογία του… 35 μπισκοτάκια και κουλουράκια, τόσο πολύ πεινούσε.

Έτσι όπως φάνηκε μερικοί δεν πάνε στο Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητήσουν νομοσχέδια (και υπήρχαν, αυτή τη φορά, σημαντικά νομοσχέδια για τη νεανική βία), αλλά για να τσιμπήσουν κάτι, όπως ειπώθηκε χαριτολογώντας. Ωστόσο αυτά τα 35 μπισκοτάκια του Άδωνη μην νομίζετε ότι πέρασαν απαρατήρητα από τον Πρωθυπουργό και σε κάποια στιγμή του είπε: «να προτάξετε την πείνα σας και όχι τη ρητορική δεινότητα για να είστε σύντομος»

Η συντομία στον Υπουργικό Συμβούλιο, είναι μεγάλη υπόθεση. Όλοι την επικαλούνται αλλά όταν έρθει η ώρα να μιλήσουν την ξεχνούν. Να πάρτε για παράδειγμα τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο είπε σε όλους «αυτή τη φορά θα είμαι σύντομος». Φανταστείτε να μην ήταν γιατί μιλούσε επί 1,5 ώρα συνεχώς (συμπεριλαμβανομένων των διαλόγων που είχε με τον Θάνο Πετραλιά).

Ομοφώνως ο Κωστής Χατζηδάκης θεωρήθηκε υπεύθυνος γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο κράτησε τέσσερις ώρες. Αμ το άλλο; Το στενό μαρκάρισμα που έγινε στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη: «Γιώργο τι θα αυστηροποιήσεις σήμερα;», του είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αφού όπως έλεγε χαμογελώντας κάθε φορά κάτι αυστηροποιεί. Ζήτησε όμως από τον Φλωρίδη και ένα ρουσφέτι: «Να αυστηροποιήσεις και τις ποινές για τους βοηθούς των διακινητών, μην τους αφήσεις έτσι».

Δεν ξέρω εάν το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό, αλλά ο Βορίδης αναφέρθηκε ξαφνικά στην διεύρυνση λέγοντας ότι «η καλύτερη απάντηση στα περί διεύρυνσης είναι η συνεργασία μου με Φλωρίδη και Χρυσοχοΐδη στις αλλαγές του ποινικού κώδικα που πρακτικά 2.500 υπότροποι θα μπουν μέσα».

***

Η τριμερής για το Κυπριακό, που την βάφτισαν… «ανεπίσημο δείπνο»

Σας το έχω προαναγγείλει (εδώ και 20 ημέρες) ότι θα υπάρξει τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό, μέσα στον Οκτώβριο. Σας πληροφορώ ότι για να γίνει κάτι τέτοιο έπρεπε να υπάρξουν κάποιες δικαιολογίες από τουρκοκυπριακή πλευρά. Έτσι αντί να ονομαστεί τριμερής συνάντηση, ονομάστηκε… «ανεπίσημο δείπνο» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Πώς φθάσαμε σε αυτό το «ανεπίσημο δείπνο» (συγνώμη, τριμερή ήθελα να πω);

Ο Τατάρ επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη και μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, επανέλαβε την θέση του ότι το όραμά του όπως το κατέθεσε στην Γενεύη τον Απρίλιο του 2021 ισχύει και η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων έως ότου καταγραφεί κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς». Τι έγινε λοιπόν, γιατί άλλαξε γνώμη; Ο Τατάρ υποστήριξε ότι εκτός από τα «εμπάργκο» και τους περιορισμούς στους Τουρκοκύπριους η πίεση που ασκείται από την ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αυξηθεί πρόσφατα και αυτά τα μετέφερε στον κ. Γκουτέρες με παραδείγματα και του ζήτησε να παρέμβει. Τότε ο ΓΓ του ΟΗΕ του είπε ότι έχει μια ιδέα, να φέρει τις δύο πλευρές σε ένα άτυπο δείπνο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε θετικά σε αυτή την πρόταση για δείπνο, το οποίο ζήτησε να μην είναι επίσημο στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. Εξήγησε επίσης ότι εφόσον «δεν υπάρχει κοινό έδαφος, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κλίμα όπου το μέλλον της Κύπρου θα μπορέσει να συζητηθεί σε μια άτυπη συνάντηση διαβούλευσης 4+1 με τις μητέρες πατρίδες υπό τον ΟΗΕ». Να λοιπόν και η πενταμερής (που έρχεται…) Ή μήπως εξαμερής, γιατί η Λευκωσία, μαθαίνω δεν θα είχε αντίρρηση να μετάσχει και η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη.

***

Ακούσατε τα νέα για τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Είχε καιρό να ακούσουμε νέα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Συγκεκριμένα από τότε που άλλαξε ο ένοικος στην 10 Downing Street. Κι όμως χθες στην εκδήλωση όπου έγινε μια επισκόπηση της εκστρατείας Parthenon Project, του Overview and Speakers ακούσαμε αισιόδοξα νέα, όχι βεβαίως ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών, αλλά τουλάχιστον ότι η διεκδίκηση σημειώνει πρόοδο. Πρόοδο γιατί υπάρχουν ψηφίσματα της Ουνέσκο για επιστροφή, πρόοδο γιατί η Τουρκία παραδέχθηκε επιτέλους ότι δεν υπάρχει φιρμάνι στον Έλγιν, πρόοδο τέλος γιατί υπάρχει, όπως είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μεταστροφή της κοινή γνώμης στη Βρετανία. Και βεβαίως ότι οι συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν διακοπεί. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, Βρετανοί πρώην υπουργοί, ακαδημαϊκοί και συγγραφείς όπως οι Λόρδος Vazley και Robertson και άλλοι

***

Γιατί ένα βρετανικό ελικόπτερο παίρνει μέρος σε παρέλαση στην Κύπρο

Σήμερα με την ευκαιρία της 64ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα είναι ξεχωριστή γιορτή για την Κύπρο. Τη στρατιωτική παρέλαση θα παρακολουθήσουν οι Πρόεδροι Νίκος Χριστοδουλίδης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Το ξεχωριστό στη σημερινή παρέλαση είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (που είναι εγγυήτρια χώρα) πρόκειται να συμμετάσχει στη στρατιωτική παρέλαση, με ένα ελικόπτερο PUMA από τη No 84 SQUADRON της Royal Air Force (RAF) που έχει έδρα στη βάση του Ακρωτηρίου. ‘Οσον αφορά τη Γαλλία είχε δηλώσει πρόθεση συμμετοχής με αεροπορικό μέσο και πεζοπόρο τμήμα μάλιστα, αλλά τελικά δε θα μπορέσει λόγω ανηλειμμένων υποχρεώσεων.

***

Καραμανλής και Σαμαράς πάλι μαζί

Τώρα τελευταίως γίνεται συχνά, ώστε πλέον να αποτελούν ρουτίνα οι συναντήσεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, γιατί μαθαίνω ότι είναι πολύ πιθανόν να ξαναβρεθούν αυτή τη φορά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθισμένοι δίπλα- δίπλα αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στην τελετή αναγόρευσης του Αθανασίου Μαρτίνου σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την απόδοση του τίτλου του Μεγάλου Ευεργέτη του Ε.Κ.Π.Α. Ενδιαφέρον θα έχει προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, καθώς και η παρουσίαση του έργου της προσωπικότητας του τιμώμενου από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής καθηγητή Νικόλαο Αρκαδόπουλο. Και βεβαίως η ομιλία του Αθανάσιου Μαρτίνου.

Σαμαράς και Καραμανλής πάλι μαζί. Δεν ξέρω όμως εάν θα παραστούν και στο street party της ΝΔ, στην Ρηγίλλης. Βλέπετε προσκλήσεις δεν έχουν σταλεί και όπως λένε στο κόμμα «who knows», ποιος θα παραστεί.

***

Πώς μπορούν οι μαθητές να πιλοτάρουν ένα… F-16

Η Πολεμική Αεροπορία, λέει στους μαθητές και στις μαθήτριες, να αφήσουν τα κινητά στις τσάντες τους, να παρατήσουν για λίγο τα tablets, τα video-games, τα war-games και κάθε είδους games έχουν, για να τους προσφέρει κάτι καλύτερο: Να πιλοτάρουν ένα F-16, με τη βοήθεια ενός flight simulator το οποίο μάλιστα δεν θα χρειαστεί να πάνε σε κάποια αεροπορική βάση για να το συναντήσουν, αλλά θα τους το φέρουν στο σχολείο τους, στο σπίτι τους, στο χωριό τους (για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών) για να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία μαγικής πτήσης και ποιος ξέρει (για τους μαθητές και τις μαθήτριες) ίσως να την ξαναζήσουν, μερικά χρόνια αργότερα, σε ένα πραγματικό αυτή τη φορά cockpit, χωρίς να αποκλείονται και τα cockpits των… F-35.

Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι διπλός. Αφενός, να ενισχυθεί η επαφή των νέων με την αεροπορία και τις τεχνολογίες αιχμής, και αφετέρου, να προωθηθεί η εικόνα της Πολεμικής Αεροπορίας ως ενός θεσμού που υποστηρίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανεξάρτητα από γεωγραφικούς ή οικονομικούς περιορισμούς. Η δυνατότητα να βιώσουν οι νέοι την εμπειρία της πτήσης μέσω εξομοιωτών μπορεί να ενισχύσει το ενδιαφέρον τους για την αεροπορία, προάγοντας τη γνώση και την εκτίμηση των αεροπορικών δυνατοτήτων και της τεχνολογικής προόδου, σε έναν τομέα που απαιτεί εξειδίκευση και πάθος.

Η πρώτη πτήση για τους μαθητές αρχίζει (αύριο) από τα Ιωάννινα από τις 2 έως τις 7 Οκτωβρίου και ακολουθούν, Καστοριά, Κοζάνη, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη έως τις 4 Νοεμβρίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.