Το μέλλον του ελληνισμού στην Ίμβρο και την Τένεδο απασχόλησε τις εργασίες του Πανιμβριακού Συνεδρίου «Ίμβρος και Τένδος: Νόστος και προοπτική», το οποίο διεξήχθη το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην Αθήνα. Στο συνέδριο παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελαροπούλου, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους παράγοντες, οι οποίοι θα λειτουργήσουν καθοριστικά για τις προοπτικές της Ίμβρου υπογραμμίζοντας τη σημασία της ελληνικής εκπαίδευσης και τη βαρύτητα της πνευματικής και πολιτισμικής διάστασης στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησαν ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Γιώργος Κώτσηρας και η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου π. Χρύσανθος Γεωργίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαϊικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων κ. Γιώργος Παπαλιάρης και ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος.
Εκ μέρους των διοργανωτών η επικεφαλής της οργάνωσης κ. Δέσποινα Πορτοκάλη τόνισε πως δεν πρόκειται για ένα συνέδριο εντυπώσεων, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από γόνιμες συζητήσεις και με τη συμμετοχή αξιόλογων προσωπικοτήτων, θα αναζητηθούν τρόποι για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη των ελληνικών κοινοτήτων στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, κ Γιώργος Παπαθεοδώρου, επισήμανε ότι η διεκδίκηση της ισονομίας και του σεβασμού των μειονοτικών και ατομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Ίμβρου αποτελεί ζήτημα εφαρμογής διεθνών συμβάσεων, ενώ σημείωσε ότι η Ίμβρος μπορεί να γίνει γέφυρα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία.
Οι εργασίες του Συνεδρίου
Στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου βρέθηκαν οι νέοι, η εκπαίδευση και η απασχόληση, ως κινητήριοι μοχλοί για την τοπική ανάπτυξη και την ανάκαμψη των ελληνικών κοινοτήτων στην Ίμβρο και την Τένεδο. Η επαναλειτουργία ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο, την τελευταία δεκαετία, έδωσε ώθηση σε ένα ρεύμα επιστροφής Ιμβρίων στην πατρίδα τους, το οποίο θα πρέπει να συντηρηθεί και να ενδυναμωθεί, με την συνέχιση της ελληνικής εκπαίδευσης και με τη δημιουργία προϋποθέσεων σταθερής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, 101 χρόνια πλέον μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Τα θέματα του συνεδρίου συζητήθηκαν σε 3 ενότητες. Στην πρώτη ενότητα τέθηκε το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο, εντοπίστηκαν τα προβλήματα και προτάθηκαν λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την ισονομία στην Ίμβρο. Σημαντικές ήταν οι αναφορές που έγιναν στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Ίμβρου και στην ανάγκη στήριξης τους για την συνέχιση της ελληνικής εκπαίδευσης ως πυλώνα ανάκαμψης της ελληνικής κοινότητας.
Στη δεύτερη ενότητα διατυπώθηκαν χρήσιμες ιδέες για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για την αύξηση του αριθμού των Ελλήνων στην Ίμβρο και για την οικονομική και κοινωνική ευημερία τους.
Στην τρίτη ενότητα αναδείχθηκε ο ρόλος της διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ίμβρου και της συμβολής της στην βιώσιμη ανάπτυξη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία της διαπολιτισμικότητας, ως τρόπου επικοινωνίας, σεβασμού της διαφορετικότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ιμβρίων, με τη συνεργασία της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης και του Συλλόγου Τενεδίων «Ο Τέννης». έγιναν, διαδικτυακά, παρεμβάσεις εκπροσώπων Ιμβριακών και Τενεδιακών φορέων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Γερμανία και τη Νότια Αφρική.
Η συναυλία στο Ηρώδειο
Το βράδυ της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου, το Ηρώδειο πλημμύρισε από αλληλεγγύη και συναισθήματα καθώς χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρών για να τραγουδήσουν «Ίμβρος είναι το όνομα μου και άπταιστα τα ελληνικά μου» και να στηρίξουν την ενίσχυση των ελληνικών μειονοτικών σχολείων της Ίμβρου.
Ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Ross Daly, ο Νίκος Ξυδάκης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η Φωτεινή Δάρρα, ένωσαν τις φωνές τους για να στηρίξουν την ελληνική παιδεία σε ένα νησί που η ελληνική ψυχή συνεχίζει να πάλλεται δυνατά. Μαζί τους, η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου που γέμισε συναισθήματα την ατμόσφαιρα με τις αφηγήσεις της και η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το φινάλε της βραδιάς ανήκε στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου της Ίμβρου, που ανέβηκαν καταχειροκροτούμενοι στη σκηνή για να τραγουδήσουν μαζί με όλους τους καλλιτέχνες το τραγούδι «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη.
Όλα τα έσοδα της συναυλίας στο Ηρώδειο θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση των ελληνικών μειονοτικών σχολείων της Ίμβρου.
Το παρών έδωσαν στο κατάμεστο Ηρώδειο σύσσωμη η Πατριαρχική ακολουθία, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέσβεις καθώς και οι χορηγοί της βραδιάς που στήριξαν με την αρωγή τους τα σχολεία της Ίμβρου.