Άλλη μια δύσκολη νύχτα για πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή 29/9 στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας. Από τη μεγάλη φωτιά έχασαν τη ζωή τους δύο άνδρες ηλικίας 30 και 35 ετών, κάηκαν δεκάδες στρέμματα και σπίτια έγιναν στάχτη.

Οι δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους πήγαν με τις μηχανές τους να βοηθήσουν έναν φίλο τους βοσκό, ο οποίος βρισκόταν στο μαντρί. Ο 40χρονος ήταν πατέρας τριών παιδιών, ενώ ο 35χρονος σε λίγες ημέρες θα αποκτούσε το τρίτο παιδί του παιδί.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο μίλησε στο MEGA ο πυρονόμος και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Νικόλαος Πάστρας. Σημαντικά ωστόσο είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη διαχείριση της πυρκαγιάς στο αρχικό της στάδιο.

«Το φετινό καλοκαίρι ήταν αρκετά δύσκολο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα. Έχουμε αρκετή ξηρασία και πλέον η πυρκαγιά με το παραμικρό μπορεί να κάψει εκτάσεις. Στο ξεκίνημα της φωτιάς είχαμε 7-8 μποφόρ ανέμους και η περιοχή δεν είχε υγρασία όπως τις άλλες χρονιές» είπε ο κ. Πάστρας.

«Η πυρκαγιά δεν υποτιμήθηκε αλλά το πρώτο μας μέλημα είναι να περιοριστεί η φωτιά όταν υπάρχει φωτιά με 7-8 μποφόρ και σε χαράδρα δύσβατη, τότε υπάρχει το φαινόμενο της καμινάδας, ανεβάζουν την ένταση του ανέμου. Δεν υπήρχε αμέλεια. Ειδοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις άμεσα. Μέχρι στιγμής έχουμε δύο άνδρες νεκρούς και περιμένουμε την ταυτοποίηση της φωτιάς. Διενεργείται προανάκριση. Είμαστε πολύ καλύτερα από χθες. Δεν υπάρχει 33 χλμ ενεργό μέτωπο, έχουμε διάσπαρτες εστίες. Έκλεισε για λόγους ασφαλείας η εθνική οδός» ανέφερε.

Άνοιξε η εθνική Αθηνών-Πατρών

Αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 8:00 το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι,  ο οποίος είχε κλείσει από αργά το βράδυ της Δευτέρας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή των Ροζενών, της Κορινθίας.

Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς βρίσκονται περίπου 400 πυροσβέστες.

Διαδοχικά μηνύματα από το 112

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αττικής. Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές δίνουν μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στα σπίτια. Οι Βρυσούλες, η Αμφιθέα και η Ρίζα είναι τρία χωριά τα οποία βρίσκονται αμέσως μετά τη δύσβατη περιοχή όπου κατακαίει η φωτιά.

Η φωτιά από τον Πύργο πέρασε στη Λυγιά, όπου εχει μειωθεί η δυναμική τις φωτιές και αυτή τη στιγμή καίνε πολλαπλές διάσπαρτες εστίες, ενώ έχει φθάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας και καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.

Διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 στάλθηκαν σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, ‘Ανω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές.