Moratorium για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις συμφώνησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη δίωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον Νίκο Παππά. Με σκοπό, όπως τονίζουν, να αποφευχθούν νέες εντάσεις και ο διχαστικός λόγος. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος.
«Ήταν ήσυχη συνεδρίαση, είχαμε ένα χρόνο να συνεδριάσουμε έτσι», σχολίαζε βουλευτής δείχνοντας ότι το κλίμα ήταν σε γενικές γραμμές ήσυχο, καλό και σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι η ανάγκη να υπάρχει ενότητα.
Στη συνεδρίαση βρέθηκαν περίπου 30 βουλευτές από τους συνολικά 35. Την ίδια ώρα άλλωστε στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν σε εξέλιξη το νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο. Από όσους βρέθηκαν εκεί περίπου 7-8 βουλευτές έλαβαν τον λόγο.
Το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν καλό. Όλοι μαζί συμφώνησαν σε βασικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Μεταξύ των οποίων, είναι η προ ημερησίας διατάξεως για τις πυρκαγιές.
«Πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός για τις πυρκαγιές. Και στην Κορινθία τώρα έχουν το μοντέλο της Β. Εύβοιας. Περιμένουν να σβήσει η φωτιά στην θάλασσα και ψηλά στα βουνά» σημείωσε εμφατικά ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Άλλος βουλευτής τόνιζε ότι υπάρχουν μαρτυρίες ότι δεν υπήρξε σωστός συντονισμός.
Νωρίτερα, ο Νίκος Παππάς είχε σηκώσει υψηλούς τόνους στην ομιλία του τόσο ενώπιον των βουλευτών αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής, δίνοντας το αντιπολιτευτικό στίγμα. Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά θεμάτων όπως την οικονομία, τις πυρκαγιές, τον θάνατο του 37χρονου στο ΑΤ του Αγ. Παντελεήμονα.
«Κάθε παρέμβασή μας μέσα στη Βουλή να είναι ένα μήνυμα ενότητας και προοπτικής για αυτό τον χώρο και σε αυτό το καθήκον. Είμαι βέβαιος ότι όλες και όλοι θα ανταποκριθούμε», σημείωσε με ιδιαίτερο νόημα ο κ. Παππάς στους βουλευτές και συντρόφους του.
Φάμελλος: «Κρίσιμος ο ρόλος της ΚΟ για την ενότητα και την εικόνα»
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι βουλευτές έθεσαν και το θέμα της Αυγής και τα οικονομικά. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές επεσήμαναν ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να χειριστεί τα οικονομικά του κόμματος. Ταυτόχρονα, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε και η αποφυγή του διχαστικού λόγου, κυρίως στον δημόσιο διάλογο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του κόμματος, επεσήμανε ότι «ρόλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην περίοδο μέχρι την εκλογή προέδρου είναι κρίσιμος για την ενότητα και για την εικόνα μας στην κοινωνία. Για αυτό και απαιτείται να μας χαρακτηρίζει ενιαίος, συντροφικός και τεκμηριωμένος αντιπολιτευτικός λόγος. Να μην λέμε πράγματα που θίγουν άλλους συντρόφους».
Ο Χρήστος Γιαννούλης, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλησε να κάνει μια διευκρίνηση για όσα είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση. O κ. Γιαννούλης είπε πως «αν το συνέδριο ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και δημιουργηθούν τέτοιοι συσχετισμοί, πιστεύω ότι «κατεβαίνει» ο διακόπτης». Ο κ. Γιαννούλης φέρεται να τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγονται νέες πηγές έντασης βάζοντας και τον εαυτό του στον κάδρο.
Σε γενικές γραμμές, οι βουλευτές θέλησαν να εκπέμψουν ένα μήνυμα ενότητας και πως η κοινοβουλευτική ομάδα συνεχίζει να εργάζεται στον θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αποφεύχθηκαν οι συγκρούσεις, ενώ προγραμματίστηκαν οι επόμενες κινήσεις που χρειάζονται να γίνουν στη Βουλή. Άλλωστε, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή.