Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) εξετάζει το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια και αν γίνει αυτό θα είναι ο πρώτος ηγέτης της δυτικής συμμαχίας που θα «σπάσει» τον «πάγο» ενεργοποιώντας εκ νέου έναν δίαυλο επικοινωνίας και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο.
Την είδηση μεταδίδει η DIE ZEIT επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους.
Η ενδεχόμενη συνομιλία των δύο ανδρών έρχεται «ενόψει της συνόδου της G20 στη Βραζιλία, τον Νοέμβριο» μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη επίσημα κάποιο αίτημα ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει το ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών.
Όπως σημειώνει η DIE ZEIT ο Σολτς θα γίνει ο πρώτος αρχηγός δυτικής κυβέρνησης και των σημαντικότερων χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία που θα ενεργοποιήσει εκ νέου δίαυλο επικοινωνίας με τον Πούτιν. Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μίλησαν επίσης για τελευταία φορά απευθείας με τον Πούτιν το 2022.
Η χρονική περίοδος της διαρροής
Στο μέτωπο του πολέμου ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτηρίζει «πολύ, πολύ δύσκολη» υπογραμμίζοντας πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καλούνται να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια κατά την περίοδο του φθινοπώρου.
Τις τελευταίες ημέρες ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην πόλη Βουχλεντάρ, στο νότιο τμήμα της περιφέρειας Ντονέτσκ. Ρωσικά στρατεύματα προωθούνται επίσης βορειότερα, φιλοδοξώντας να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς, η οποία αποτελείται από τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την κοινότητα Νελίπιβκα, νότια της στρατηγικής σημασίας πόλης Τορέτσκ.
Οι κινήσεις στην σκακιέρα
Η πιθανή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου και ο χειμώνας πλησιάζει. Περαιτέρω στήριξη για την Ουκρανία πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη Γερμανία στα μέσα Οκτωβρίου ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσκλήθηκε στη συνάντηση. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων της Ουκρανίας, γράφει η DIE ZEIT
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ελπίζοντας να λάβει την άδεια να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία. Στην αντίπερα όχθη ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα διευρύνει τα κριτήρια για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της να αυξήσει περαιτέρω τις στρατιωτικές της δαπάνες: Ο προϋπολογισμός για το 2025 περιλαμβάνει περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 30%.