ΠαΣοΚ: Ο πόλεμος των πέντε ημερών

Ποιες είναι οι τελευταίες κινήσεις των υποψηφίων προέδρων του ΠαΣοΚ στην προεκλογική σκακιέρα

Πέντε ημέρες απομένουν μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Πέντε ημέρες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα για τον επόμενο πρόεδρο του ΠαΣοΚ, αλλά και το μέλλον της παράταξης τα επόμενα χρόνια. Η μεγάλη μάχη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Διεξάγεται στον απόηχο του debate και με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, που όλες αποτυπώνουν την άνοδο του κόμματος

Η μάχη αυτή, αρχικά θα δώσει απάντηση στον γρίφο του δεύτερου γύρου. Ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι που θα περάσουν και θα αναμετρηθούν στις 13 Οκτωβρίου; Παράλληλα, ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι που θα κοπούν το βράδυ της Κυριακής και θα δουν τους κόπους των προηγούμενων μηνών να πηγαίνουν χαμένοι;

Σίγουρα, αν ρωτήσει κάποιος έναν υποψήφιο θα του απαντήσει πως το ενδεχόμενο της ήττας δεν περνάει από το μυαλό του. Η νίκη όμως δεν μπορεί να έρθει και για τους έξι υποψηφίους, κι αυτή η νίκη θα καθοριστεί από ένα πλέγμα δράσεων που κορυφώνονται τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα.

Ο ακήρυχτος πόλεμος των οργανωτικών επιτελείων

Τα στελέχη των υποψηφίων στα οργανωτικά επιτελεία δεν κοιμούνται. Οι υπεύθυνοι των κινητοποιήσεων καλούν συνεχώς αριθμούς τηλεφώνων που υπάρχουν στο καθαρογραμμένο μητρώο μελών που πήραν από την Ε.ΔΕ.ΚΑ.Π. Προσπαθούν να επικοινωνήσουν με όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους του κόμματος. Θέλουν να κρατήσουν ζεστές τις μηχανές τους μέχρι την Κυριακή των εκλογών.

Πρώτοι στη λίστα, είναι ασφαλώς όσοι υπέγραψαν την εκάστοτε υποψηφιότητα. Στη συνέχεια καλούν τους υπόλοιπους. Ανάλογα με την αντίδραση που λαμβάνουν κάποιοι… «επαγγελματίες του οργανωτικού» βαθμολογούν το τηλεφώνημα. Το διαβαθμίζουν. Τους ενδιαφέρει αν ήταν ένθερμος υποστηρικτής ή όχι. Αυτή η κίνηση θα παίξει σημαντικό ρόλο στη χαρτογράφηση και την κινητοποίηση της τελευταίας ημέρας. Όλα τα δεδομένα υπάρχουν στα excel των γραφείων και οι εθελοντές φροντίζουν να είναι όλα τακτοποιημένα. Όποιος δεν απαντήσει στις κλήσεις, είναι σίγουρο πως θα λάβει κάποιο sms ή κάποιο mail μέχρι την Κυριακή. Τίποτα δεν θα αφεθεί στην τύχη του.

Η εικόνα μετράει

Εκτός από το οργανωτικό σκέλος, που κορυφώνεται αυτές τις ημέρες, μεγάλη σημασία έχει και το επικοινωνιακό κομμάτι. Οι υποψήφιοι ξέρουν πως όσα περισσότερα χέρια σφίξουν, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για ένα θετικό αποτέλεσμα. Και επειδή, καλύτερος τρόπος από την δια ζώσης επικοινωνία δεν υπάρχει, καλούν τους υποστηρικτές τους στην κεντρική τους ομιλία.

Εκεί, οι υποψήφιοι θα πουν όλα όσα πρέπει να ακουστούν. Θα μιλησουν ενωτικά. Παράλληλα, θα χαιρετήσουν κόσμο, θα σφίξουν δηλαδή χέρια και θα έρθουν σε επαφή με τους κοινωνούς και τους κήρυκες της υποψηφιότητας τους.

Επίσης, η εικόνα μίας γεμάτης αίθουσας πάντα προκαλεί άγχος στους συνυποψήφιους και τα επιτελεία τους. Η «λαοθάλασσα» αποτελεί επίδειξη δύναμης και στο ΠαΣοΚ το γνωρίζουν καλά. Για αυτό και υπάρχει πίεση για ασφυκτικά γεμάτες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Τελευταίες κινήσεις στην προεκλογική σκακιέρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που χθες πραγματοποίησε ομιλία στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Ηράκλειο, την Τετάρτη μεταβαίνει βόρεια. Συγκεκριμένα σε Σέρρες και Κιλκίς, ενώ έχει προγραμματίσει και δράσεις στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια επιστρέφει για να πραγματοποιήσει την κεντρική του ομιλία την Παρασκευή στην παλιά Βουλή και θα κλείσει την περιοδεία του το Σάββατο στην Πάτρα, στην πατρίδα του ιδρυτή του ΠαΣοΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Άννα Διαμαντοπούλου επιλέγει κι αυτή παρόμοιο μοτίβο κινήσεων, καθώς θα κινηθεί την τελευταία εβδομάδα σε μέρη γνώριμα για εκείνη. Πηγαίνει κι αυτή Βόρεια. Αρχικά στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Κοζάνη, μετά Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια επιστρέφει στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει την τελευταία προεκλογική της συγκέντρωση, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας που βρίσκεται στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ο Χάρης Δούκας σήμερα θα μεταβεί στο Αγρίνιο και την Τετάρτη θα δώσει το «βραβείο Δημοκρατίας της πόλεως των Αθηνών», για τα 50 χρόνια μεταπολίτευσης. Το βραβείο αυτό θα το παραλάβει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως ο πρώτος πολίτης της χώρας. Μετά τη βράβευση, θα κατευθυνθεί στον Πανελλήνιο που θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση. Ενώ τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί και αυτός βόρεια και συγκεκριμένα σε Κατερίνη και Λάρισα.

Το αξιοσημείωτο της Τέταρτης είναι πως Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος θα μονομαχήσουν οργανωτικά και επικοινωνιακά στην πόλη τους, την Αθήνα. Την ώρα που ο ένας θα βρίσκεται στον Πανελλήνιο, ο άλλος θα συναντήσει τους υποστηρικτές του στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής, εκεί που θα πραγματοποιεί τη δική του κεντρική προεκλογική ομιλία. Ο Παύλος Γερουλάνος θα μιλήσει επίσης την Παρασκευή στην Πάτρα και θα κλείσει την περιοδεία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κεφαλονιά.

Ο Μιχάλης Κατρίνης πραγματοποίησε χθες την κεντρική του ομιλία στον Πύργο, στην περιοχή που εκλέγεται βουλευτής. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει εξορμήσεις σε Περιστέρι, Λάρισα και Καλαμάτα. Ενώ, χθες πραγματοποίησε την κεντρική της προεκλογικής στο Περιστέρι και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο οι υποψήφιοι, όσο όμως και τα μέλη που απαρτίζουν τα επιτελεία τους συνεχίζουν τον ακήρυχτο, αλλά αδιάκοπο πόλεμο της εικόνας. Χορηγούμενες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργία βίντεο, μέσα από τα οποία λανσάρουν τις πολιτικές τους θέσεις, καθώς και το ανθρώπινο πρόσωπο τους, σε συνδυασμό με στοχευμένες συνεντεύξεις, δημιουργούν ένα επικοινωνιακό παζλ που συμπληρώνεται καθημερινά για κάθε υποψήφιο και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.