Ο Νικόλας Φαραντούρης δεν θα λείπει από τη μάχη για την εκλογή νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ. Αμφιταλαντεύτηκε αρκετά αλήθεια είναι αφότου προκηρύχθηκαν οι διαδικασίες, θεωρώντας ότι δεν είναι η καταλληλότερη περίοδος για να εμπλακεί. Παρόλα αυτά υπέκυψε σε πιέσεις στελεχών για διεύρυνση των υποψηφιοτήτων κι ανακοίνωσε πως θα είναι «παρών».

Σύνθημά του «ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά»

«Με αίσθημα ευθύνης και πίστη στις αξίες και τις αρχές μας, καταθέτω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε στο δίλεπτο βίντεο που συνόδευσε την ανάρτησή του ο Νίκολας Φαραντούρης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται σήμερα να προχωρήσει μπροστά» συνέχισε, εξηγώντας ότι «η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη έχει ν’ ακολουθήσει μόνο έναν δρόμο: Μπροστά. Με τους πολίτες για τους πολίτες. Με όλους εσάς».

Κατά τον ίδιο τον Κεφαλλονίτη ευρωβουλευτή, «μπροστά σημαίνει εργαζόμαστε σκληρά για τις αξίες και τα ιδανικά μας. Μπροστά σημαίνει πείθουμε με πράξεις και φέρνουμε ξανά κοντά μας όσους πικράναμε. Ανακτάμε τη δύναμη και την εξωστρέφεια ενός σύγχρονου, αριστερού, πράσινου ευρωπαϊκού κόμματος. Λειτουργούμε όλοι, η κορυφή και τα όργανα του κόμματος με ενότητα, συντροφικότητα, αλληλεγγύη».

«Αυτό απαιτεί η βάση μας, αυτό ζητάει η κοινωνία, τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά» όπως επεσήμανε κατόπιν, καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα μπροστά μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κατάργηση των ανισοτήτων».

«Αριστερά αποτελεσματική, εξωστρεφής, με πρωτοβουλίες και κύρος»

«Καταθέτω λοιπόν την υποψηφιότητά μου για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με όραμα, με πίστη, με σεβασμό και αγάπη προς όλους τους συνυποψηφίους μου. Πιστεύω στον κόμμα μας. Μα πάνω απ’ όλα πιστεύω στην πατρίδα μου και στον λαό μου, πιστεύω στη μεγάλη, λαϊκή ευρωπαϊκή παράταξη της προόδου, στην Αριστερά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής συνοχής, της ειρήνης, της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων. Σε μια Αριστερά αποτελεσματική, γεμάτη εξωστρέφεια κι αυτοπεποίθηση, αυτή που κράτησε τη χώρα όρθια στις πιο σκοτεινές περιόδους» προσέθεσε παρέχοντας διευκρινίσεις για το στίγμα της πολιτικής κατεύθυνσης που επιδιώκει.

«Όλες και όλοι μαζί, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, φοιτητές. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», υποστήριξε ακόμα ο Νικόλας Φαραντούρης θέτοντας ως στόχο «να κάνουμε τα όνειρα πραγματικότητα. Να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα των Ελλήνων, των φίλων μας και των μελών μας. Να προχωρήσουμε στην περιφερειακή συγκρότηση και ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας σε μια μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη από την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Μια πατριωτική Αριστερά με αυτοπεποίθηση με εξωστρέφεια, με πρωτοβουλίες, με διεθνές κύρος, με ευρωπαϊκή παρουσία στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Που θα εμπνέει σεβασμό στους αντιπάλους κι ενθουσιασμό στους πολίτες».

Για τον ίδιο μόνο αυτός είναι ο δρόμος για «να ηγηθούμε μιας νικηφόρου εκλογικής πορείας των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά».

«Ακόμη και 2% να λάβω…»

Χαρακτήρας ήπιων τόνων κι ανέκαθεν ενωτικών διαθέσεων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου) δεν έχει ταυτιστεί με κάποια από τις τάσεις εντός Κουμουνδούρου. Λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων που ανέλαβε προσφάτως στην ΕΕ, σκόπευε ν’ αφοσιωθεί αποκλειστικά σε αυτές. Εν τέλει όμως έκρινε ότι σε αυτήν την κομβική καμπή, άλλη μια φωνή συσπείρωσης δυνάμεων θα είναι τουλάχιστον ωφέλιμη.

Για τον ίδιο σημασία έχει η παράταξη να βγει κερδισμένη κι όχι διχασμένη από όλη αυτή τη συγκυρία. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του, «ακόμη και 2% να λάβω στις εκλογές, δεν πρόκειται να επηρεάσει σε οποιονδήποτε βαθμό την αποστολή που έχω αναλάβει στο Ευρωκοινοβούλιο».

Ποιος είναι ο Νικόλας Φαραντούρης

Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet. Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Απόφοιτος Νομικής Σχολής Αθηνών. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει 25ετή ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία με θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Την περίοδο 2009-2019 υπήρξε μέλος ΔΣ, Νομικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, ενώ την περίοδο 2016-2019 εξελέγη Πρόεδρος της νομικής επιτροπής του ΕUROGAS, της ένωσης 45 ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη.

Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έλαβε περισσότερες από 140.000 ψήφους (141.216) κι εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι εντάχθηκε στην Ευρωομάδα της Αριστεράς / The Left.

Ανέλαβε μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Προϋπολογισμών, Περιβάλλοντος & Δημόσιας Υγείας και Συνταγματικών Υποθέσεων. Είναι μέλος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-ΗΠΑ και Μέλος ΔΣ του Spinelli Group.

Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.