Ως πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς οριοθέτησε από το βήμα της Γερουσίας τους άξονες αντιπολίτευσης στη διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου.

Με στόχο μια ακέραια στρατηγική απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Παππάς υποστήριξε πως «η δουλειά μας είναι συγκολλητική δύναμη και πολλαπλασιαστική ύλη», αφήνοντας ανοικτή την πόρτα σε συνεργασίες με άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου προς όφελος της κοινωνίας.

«Να αξιοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά η παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να υποβοηθά το κοινοβουλευτικό μας έργο. Ούτε να το υποκαθιστά, ούτε πολύ περισσότερο να το επισκιάζει» συμβούλευσε.

«Να τα πούμε τώρα, όχι μετά»

«Η κοινωνία διαπιστώνει με λύπη ότι η Πολιτεία, υπό την ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην κρίση από την κλιματική κατάρρευση» ανέφερε αρχικά μιλώντας για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία έχοντας προηγουμένως εκφράσει αφενός τα συλλυπητήρια των θυμάτων αφετέρου τις ευχαριστίες προς όλους εκείνους που μοχθούν στο μέτωπο.

«Αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΝΔ να μην επενδύει στην πρόληψη, στην ενίσχυση των δυνάμεων και στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών. Παρότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Είναι στρατηγική της επιλογή να μην μεριμνά για το περιβάλλον και την προστασία του, να υποτιμά τους κινδύνους για τους πολίτες» υποστήριξε ο κ. Παππάς.

«Ο σεβασμός αξιώνει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» σχολίασε και γι’ αυτό ανέφερε πως είναι ανάγκη «να τα πούμε τώρα, όχι μετά».

«Ποιος και γιατί μπορεί να ξεχάσει την επιχείρηση συγκάλυψης του δυστυχήματος των Τεμπών;» αναρωτήθηκε ρητορικά, κάνοντας λόγο για «μεθόδευση» με «αρχιερέα» και «υλοποιητή» αυτής τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν θα περιμένουμε την επόμενη καταστροφή» επεσήμανε ο κ. Παππάς προτρέποντας τον πρωθυπουργό να δώσει το παρών στο Κοινοβούλιο και «να μην δραπετεύσει όπως σήμερα».

«Τι διαπραγματεύεται ο κ. Μητσοτάκης;»

Ο Νίκος Παππάς εστίασε επίσης στην υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώσει για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου «διότι φαίνεται πως έχουν προκύψει εξελίξεις».

«Τι διαπραγματεύεται ο κ. Μητσοτάκης;» ρώτησε από το βήμα προειδοποιώντας πως «η Αριστερά δεν θα δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν» και υπενθυμίζοντας πως επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ «είχαμε καταφέρει να υπάρχει ηρεμία χωρίς να δαπανούμε μεγάλα ποσά για την άμυνα». Ζήτησε δε επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό από εκεί που είχε διακοπεί, στο Κραν Μοντανά.

«Έξω δεν πάμε καλά, δεν πάμε καλά όμως ούτε μέσα» σχολίασε ακολούθως ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, περνώντας στο θέμα της ακρίβειας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ασπίδα των δικαιωμάτων»

«Η κ. Φον Ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι πλέον η επίδραση του πολέμου στις τιμές είναι ελάχιστη» είπε ο κ. Παππάς σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν στην επιστολή Μητσοτάκη για την ενέργεια, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν έχει εμποδίσει κάποια χώρα να μην βάλει πλαφόν στις τιμές».

«Οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι η ακρίβεια στις τιμές είναι αποτέλεσμα εγχώριων επιλογών» υπογράμμισε και γι’ αυτό «θα απολογηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη», καθώς «δεν λαμβάνει μέτρα».

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε επίσης στα δύο περιστατικά με τους θανάτους κρατούμενων στα αστυνομικά τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα και της Ομονοίας, καλώντας τη δικαιοσύνη «να προστατεύσει το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα».

«Υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρέωση όλων μας είναι να αποτελέσουμε ασπίδα των δικαιωμάτων της κοινωνίας και των συμφερόντων της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ καταγγέλλοντας την προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να ξεδιπλώσει και να υλοποιήσει «μία στρατηγική ιστορικού αναθεωρητισμού».

Χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε πως ο πρωθυπουργός «επιχειρεί να σβήσει από τη συλλογική μνήμη την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους και της χούντας, της πολιτικής ανωμαλίας που πολλοί αγωνιστές αλλά κυρίως η δημοκρατία μας πλήρωσαν» με απώτερο στόχο «να ξεπλυθεί η ακροδεξιά και οι ιστορικές ευθύνες της».

«Ιστορικό χρέος η υπεράσπιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

«Αυτό δεν πρέπει να του το επιτρέψουν οι προοδευτικοί και δημοκράτες πολίτες» τόνισε περιγράφοντας τη δουλειά μέσα στο κοινοβούλιο ως «συγκολλητική και πολλαπλασιαστική ύλη» που θα γίνει ανάχωμα σε κάθε τέτοια απόπειρα.

«Αυτό περιμένουν από εμάς. Να αξιοποιούμε κάθε βήμα, κάθε δυνατότητα παρέμβασης. Να αποδεικνύουμε ότι υπάρχει κοινό αριστερό μέτωπο. Και να μην υποκαθιστούν ή επισκιάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το έργο μας» σχολίασε ακόμη.

«Δεν θέλει να θυμόμαστε ότι το 2010 είχαμε τυπική χρεοκοπία και ότι μέχρι το 2015 χάσαμε το 25% του ΑΕΠ. Θέλει να θυμόμαστε ένα εξάμηνο, λέει, του 2015. Και κάνει μία συστηματική προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας όπου οι υπεύθυνοι της χρεοκοπίας εγκαλούν την παράταξη που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια» υποστήριξε αμέσως μετά.

«Η υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για εμάς ιστορικό χρέος Δεν είναι μία μάχη για το παρελθόν αυτή. Είναι μία μάχη για το άμεσο μέλλον» συμπέρανε τέλος καταλήγοντας ότι «κάθε παρέμβασή μας μέσα στη Βουλή να είναι μήνυμα ενότητας και αντεπίθεσης αυτού του χώρου».