Από σήμερα Τρίτη οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν στους πέντε. Του Νικόλα Φαραντούρη η απόφαση να διεκδικήσει την αρχηγία της παράταξης δεν έπεσε ουρανοκατέβατη. Είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του ο Κεφαλλονίτης ευρωβουλευτής κι άφησε απλώς τον χρόνο να δουλέψει γι’ αυτόν, καθώς τού επέτρεψε να μετρήσει αντιδράσεις και να καταλήξει σε συμπεράσματα.

Για τον καθηγητή διεθνούς δικαίου, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ελάσσονος σημασίας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Είτε εκλεγεί είτε λάβει 2%, την αποστολή που του έχει ανατεθεί θα τη συνεχίσει ανεπηρέαστος χωρίς δεύτερες σκέψεις. Ο ίδιος θα είναι εκεί και μετά.

Τον νοιάζει το διακύβευμα της όλης διαδικασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ να αναβαπτιστεί, να εξέλθει ενδυναμωμένος και να επανατοποθετηθεί πολιτικά, διότι «αυτό απαιτεί η βάση μας, αυτό ζητά η κοινωνία».

Ο Φαραντούρης έδωσε τόνο

Ίσως να μην είναι συμπτωματικό το γεγονός πως ο Νικ. Φαραντούρη επέλεξε την 1η Οκτωβρίου για να επικοινωνήσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει «με αίσθημα ευθύνης και πίστη στις αξίες» σε αυτή τη μάχη. Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου είναι παραδοσιακά ο μήνας της σποράς, αυτός που ποτίζει το χώμα κι επιτρέπει να ξεμυτίσουν οι πρώτες ρίζες.

Ο Κεφαλλονίτης πολιτικός μίλησε για «σεβασμό και αγάπη προς όλους τους συνυποψηφίους μου». Ούτε προτίθεται ν’ ανεβάσει στη συνέχεια τους τόνους, υπερβαίνοντας τα όρια του εσωκομματικού πολιτισμού. Θα ήταν αντίθετο σε ό,τι πρεσβεύει ως άνθρωπος, αλλά και κόντρα στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για αποφυγή προσβλητικών ή τοξικών αναφορών εις βάρος άλλων στελεχών – πόσο μάλλον υποψηφίων προέδρων.

Ο Μητσοτάκης βασικός στόχος όλων των υποψηφίων

Εν γένει, σε αυτό το πρώιμο στάδιο της καμπάνιας των όσων διεκδικούν την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ ο πυρήνας είναι κοινός και ενιαίος. Πρόκειται για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που προσωποποιείται στον επικεφαλής της, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι εμφανής η πρόθεση του καθενός να εμφανιστεί ως το αντίπαλο δέος του Έλληνα πρωθυπουργού, παράγοντας αντιπολίτευση και πείθοντας ότι διαθέτει το ειδικό βάρος να ηγηθεί της προσπάθειας καταποντισμού του. Γιατί όχι να τον νικήσει κιόλας με ή άνευ συμμαχιών.

Ο Παύλος Πολάκης έκανε προ ημερών την αρχή στα Χανιά, μιλώντας για τη συμφεροντολογική τακτική της ΝΔ. Ακολούθησε ο Στέφανος Κασσελάκης με τις δηλώσεις του για τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παραγκωνισμό της πολιτικής προστασίας. Παράλληλα ξεδίπλωσε τις προτάσεις του.

Ο Σωκράτης Φάμελλος πήρε την σκυτάλη την Τρίτη από του Ζωγράφου. Κατά την παρουσία του σε εκδήλωση του δήμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, κι αφού πρώτα έγινε αποδέκτης της δυσαρέσκειας που επικρατεί προς την κυβέρνηση για την υγεία και τις συντάξεις, αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος» το οποίο -κατά τον ίδιο- έχει απαξιωθεί από τη ΝΔ.

Υποψηφιότητα και συνέντευξη από Κασσελάκη

Στην Κουμουνδούρου παλεύουν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, διότι οι γεμάτες επτά εβδομάδες που μεσολαβούν ως τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι αρκετές και μόνο επιβλαβής θα ήταν μια εικόνα ολικής διάσπασης. Αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση της ΚΟ όλη αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια.

Ανάλογα θα είναι το ύφος των υποψηφίων σε όλες τις επόμενες δημόσιες εμφανίσεις τους – τηλεοπτικά ή στον δρόμο. Τουλάχιστον έως ότου δοθεί η αφορμή για κάτι διαφορετικό που θα ενεργοποιήσει ξανά το «εμφυλιακό» κλίμα των προηγούμενων ημερών.

Το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει -προτού επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του- προγραμματίσει τηλεοπτική συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, δεν έχει περάσει απαρατήρητο. Φυσικό είναι να σχολιάζεται από διάφορους κύκλους, θετικά ή αρνητικά. Σίγουρα πάντως μέχρι τότε θα έχει απευθύνει το μήνυμά του στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, επικαιροποιώντας μέσα από τα social media το επαναλαμβανόμενο «είμαι εδώ».

Τόσο στη μία (ανακοίνωση υποψηφιότητας) όσο και στην άλλη περίπτωση (Ενώπιος Ενωπίω) το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο των όσων θα πει είναι πολύ ζωηρό. Κάθε λέξη που θα χρησιμοποιήσει ο καθαιρεθείς πρόεδρος έχει τη σημασία της, αν και -μετά από συμβουλές και νουθεσίες συνεργατών- φαίνεται πως έχει υιοθετήσει ένα προφίλ πιο συμβατό με τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Έρχεται η Κεντρική Επιτροπή

Φυσικά το γεγονός ότι ακολουθεί το Σάββατο (5/10) η νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει εκ των ων ουκ άνευ τη θερμοκρασία. Μολονότι πρόκειται για συνεδρίαση που αφορά τους προσυνεδριακούς διαλόγους, είναι αρκετά πιθανή η εκδοχή της επαναφοράς της πρότασης (Χατζησωκράτη) για διαχωρισμό των εκλογών για την προεδρία απ’ αυτών για τη νέα ΚΕ. Σε αυτήν την εκδοχή οι ενστάσεις για παραβίαση του καταστατικού θα είναι πολύ σφοδρές από το μπλοκ Κασσελάκη – όπως και την προηγούμενη φορά, που εν τέλει αποσύρθηκε.

Η πλειοψηφία πάντως εντός του ανώτερου οργάνου ανήκει στο διευρυμένο μπλοκ των 87, άρα αυτό καθορίζει το αποτέλεσμα σε περίπτωση που τεθεί θέμα ψηφοφορίας.