Κόντρα ΠτΔ -Ζωής Κωνσταντοπούλου για τα πρακτικά του Συμβουλίου Αρχηγών το 2015

Είναι απόρρητα λέει η ΠτΔ – Θα επιμείνω λέει η Κωνσταντοπούλου

Τον Ιούλιο κατά την διάρκεια της δεξίωσης για τα 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου κάθισαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Για πρώτη φορά, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, έθεσε το θέμα να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά από την κρίσιμη συνεδρίαση πολιτικών αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015. Σύμφωνα με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν. Άλλωστε, από εκείνη τη συνεδρίαση ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που ήταν παρών ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου σε κατ’ ιδίαν συνάντηση της με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο τέλος του καλοκαιριού, ενεχείρισε και γραπτώς το αίτημα της. Τότε, αρμόδιες υπηρεσίες εξέτασαν το αίτημα της. Χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή της απάντησε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. Όπως εξηγεί, δεν γίνεται να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά καθώς είναι απόρρητα.

«Ατυπο όργανο το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών»

«Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συνιστά άτυπο όργανο, του οποίου η συγκρότηση και η λειτουργία δεν ρυθμίζεται από το Σύνταγμα ή τη νομοθεσία. Από τη φύση του οργάνου και το εθνικά κρίσιμο περιεχόμενο των συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα, σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία στενού κύκλου προσώπων, συνάγεται ότι οι συνομιλίες αυτές είναι κατ’ αρχήν απόρρητες», σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου.

Η νομική εξήγηση της ΠτΔ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ίδια επιστολή επικαλείται και διατάξεις του νόμου λέγοντας ότι «τον χαρακτηρισμό των πρακτικών ως απορρήτων ενισχύουν, πέρα από την πρακτική, οι συναφείς διατάξεις. Ειδικότερα, συγγενής θεσμός του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπήρξε το Συμβούλιο της Δημοκρατίας του άρθρου 39 του Συντάγματος του 1975, το οποίο καταργήθηκε το 1986. Ο βραχύβιος κανονισμός του προέβλεπε ότι τα πρακτικά είναι απόρρητα. Το ίδιο ισχύει, για περίοδο τριάντα ετών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου. Διαφορετική είναι η περίπτωση της δημοσίευσης των πρακτικών της σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, η οποία ρητά προβλέπεται στο άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος. Και αυτό διότι η εν λόγω σύσκεψη αφορά αποκλειστικά την επιβεβαίωση της αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης μετά τις διερευνητικές εντολές και τον σχηματισμό Κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις εκλογές».

Στην επιστολή της, καταλήγει ότι «ενόψει των ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ευαίσθητη πολιτική διάσταση της επίμαχης συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015 και αφετέρου τη μη πάροδο ευλόγου χρονικού διαστήματος από τη συνεδρίαση αυτή, θεωρώ ότι δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των σχετικών πρακτικών».

Η αντίρρηση Κωνσταντοπούλου

Λίγες ώρες μετά, όμως, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, με δήλωση της από το περιστύλιο της Βουλής ξεκαθαρίζει ότι θα εμμείνει και θα επιμείνει στο αίτημα της. Όπως εξήγησε, η ίδια επικοινώνησε με την κ. Σακελλαροπούλου λίγη ώρα μετά την επιστολή που της απέστειλε, στην οποία απέρριψε το αίτημα της. Όπως είπε, τα επιχειρήματα της Προέδρου, «καταρρίπτονται από την ισχύουσα νομοθεσία κυρίως όμως από την αρχή της διαφάνειας που αποτελεί την αρχή της πρόσβασης των πολιτών στις πληροφορίες που τους αφορούν. Δεν είναι δυνατόν το 2024 να λέμε ότι με βάση όσα ίσχυαν το 1986 αναλογικά θεωρούνται απόρρητα έγγραφα».

Η κ. Κωνσταντοπούλου άφησε και συγκεκριμένες αιχμές λέγοντας ότι δεν δικαιούνται κάποιοι στο παρασκήνιο να κάνουν κινήσεις, με σκοπό να μην προχωρήσει η δημοσιοποίηση τους. «Δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται σε βάρος της δημοκρατικής εντιμότητας η αρχή της συσκότισης και της συγκάλυψης. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι αυτά τα πρακτικά δικαιούται να τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός και η νέα γενιά που υποθηκεύτηκε το μέλλον της», υποστήριξε.

Για την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας είναι ζήτημα αρχής της Διαφάνειας να δημοσιευτούν τα συγκεκριμένα πρακτικά. Και αυτό, διότι όπως υποστηρίζει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση καταπατήθηκε η λαϊκή ετυμηγορία του δημοψηφίσματος. «Δικαιούται να τα γνωρίζει η ελληνική κοινωνία και η νέα γενιά που υποθηκεύτηκε το μέλλον της».

Η κ. Κωνσταντοπούλου, προανήγγειλε νέες δράσεις σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να κρατούνται κρυφά» και ξεκαθάρισε πως η ίδια και το κόμμα της δεν συναινούν στην απόφαση απόκρυψης των στοιχείων. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε την αλήθεια κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.