Ο κίνδυνος γέννησης με συγγενή καρδιοπάθεια είναι 36% μεγαλύτερος για τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο με μεθόδους υποβοήθησης της αναπαραγωγής, όπως η IVF. Αυτό έδειξε μια πολύ μεγάλη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «European Heart Journal».
Τα πιο συχνά συγγενή ελαττώματα αφορούν την καρδιά
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία που ηγήθηκαν της μελέτης το εύρημα είναι σημαντικό δεδομένου ότι τα συγγενή καρδιακά ελαττώματα αποτελούν την πιο κοινή μορφή προβλημάτων υγείας που εμφανίζονται κατά τη γέννηση – ορισμένα μάλιστα εξ αυτών συνδέονται με επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές.
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος στις πολύδυμες κυήσεις
Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι ο κίνδυνος καρδιολογικού προβλήματος σχετιζόταν κυρίως με τις πολύδυμες κυήσεις οι οποίες είναι ως γνωστόν πιο συχνές μετά από την εφαρμογή μεθόδων υποβοήθησης της αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Ούλα-Μπριτ Βένερχολμ από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ «προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για τα παιδιά που συλλαμβάνονται με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως ο κίνδυνος πρόωρης γέννησης αλλά και γέννησης με ελλιπές βάρος. Θελήσαμε να διερευνήσουμε αν και ο κίνδυνος συγγενών καρδιοπαθειών ήταν υψηλότερος για τα παιδιά που συλλαμβάνονται με μεθόδους υποβοήθησης της αναπαραγωγής».
Πολύ μεγάλη μελέτη
Η μελέτη περιέλαβε όλες τις ζωντανές γεννήσεις που έγιναν στη Δανία μεταξύ του 1994 και του 2014, στη Φινλανδία μεταξύ του 1990 και του 2014, στη Νορβηγία μεταξύ του 1984 και του 2015 και στη Σουηδία μεταξύ του 1987 και του 2015 – περισσότερες από 7,7 εκατομμύρια συνολικά.
Οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία σχετικά με μωρά που γεννήθηκαν με διαφορετικές μεθόδους υποβοήθησης της αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (ΙVF), η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) και η κατάψυξη εμβρύων με στοιχεία που αφορούσαν βρέφη τα οποία συνελήφθησαν με φυσικό τρόπο.
Οι άλλοι παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη
Εξέτασαν πόσα παιδιά της κάθε ομάδας διαγνώσθηκαν με σοβαρό καρδιακό ελάττωμα είτε κατά την ενδομήτρια ζωή τους είτε κατά τον πρώτο χρόνο τους. Μάλιστα οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο συγγενών καρδιοπαθειών όπως η ηλικία της μητέρας, το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, το αν η μητέρα έπασχε από διαβήτη ή καρδιολογικό πρόβλημα αλλά και το έτος γέννησης καθώς και η χώρα γέννησης του κάθε παιδιού.
Αυξημένος κίνδυνος ανεξαρτήτως της μεθόδου
Η ανάλυση έδειξε ότι οι συγγενείς καρδιοπάθειες ήταν 36% πιο συχνές στα παιδιά που γεννήθηκαν με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε σύγκριση με τα μωρά που συνελήφθησαν με φυσικό τρόπο. Μάλιστα ο κίνδυνος ήταν εξίσου αυξημένος ανεξαρτήτως του είδους της μεθόδου υποβοήθησης της αναπαραγωγής που είχε χρησιμοποιηθεί (IVF ή ICSI, χρήση κατεψυγμένων ή μη εμβρύων). Ο μεγαλύτερος κίνδυνος φάνηκε πάντως να αφορά τις πολύδυμες κυήσεις μετά τη χρήση μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Κοινός παράγοντας
Η καθηγήτρια Βένερχολμ σχολίασε ότι «γνωρίζαμε πως τα μωρά που γεννιούνται με χρήση τεχνολογιών υποβοήθησης της αναπαραγωγής αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο συγγενών ελαττωμάτων. Ωστόσο τώρα ανακαλύψαμε συγκεκριμένα αύξηση του κινδύνου για συγγενείς καρδιοπάθειες οι οποίες αποτελούν το πιο κοινό συγγενές ελάττωμα. Το γεγονός μάλιστα ότι ο κίνδυνος συγγενούς καρδιοπάθειας ήταν παρόμοιος ανεξαρτήτως της μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που είχε χρησιμοποιηθεί μαρτυρεί ότι υπάρχει κάποιος κοινός υποβόσκων παράγοντας της υπογονιμότητας των γονέων της της συγγενούς καρδιοπάθειας στα παιδιά τους».
Αναμένεται αύξηση των περιπτώσεων παγκοσμίως
Η επικεφαλής της μελέτης τόνισε ότι οι συγγενείς καρδιοπάθειες μπορούν να είναι άκρως σοβαρές απαιτώντας δύσκολες εξειδικευμένες επεμβάσεις στην αρχή της ζωής των παιδιών. «Ετσι το να γνωρίζουμε ποια μωρά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τέτοιου τύπου καρδιολογικών προβλημάτων μπορεί να μας βοηθήσει στη πρώιμη διάγνωσή τους ώστε να τους εξασφαλίσουμε τη σωστή φροντίδα και θεραπεία. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες κυοφορούν με χρήση μεθόδων υποβοήθησης της αναπαραγωγής, οπότε πιθανώς πρέπει να αναμένουμε αύξηση στις περιπτώσεις συγγενών καρδιοπαθειών παγκοσμίως».
Το 2%-8% των γεννήσεων είναι «υποβοηθούμενες»
Σε συνοδευτικό άρθρο της μελέτης η δρ Ναταλί Οζέρ από το Νοσοκομειακό Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά και οι συνεργάτες της τόνισαν ότι «οι τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι άκρως δημοφιλείς στην αναπαραγωγική ιατρική – αφορούν το 2%-8% των γεννήσεων ανάλογα με τη χώρα. Παρότι τα περισσότερα βρέφη που γεννιούνται με αυτές τις τεχνολογίες είναι υγιή, οι διαδικασίες του είδους δεν είναι απαλλαγμένες από κινδύνους.
Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες ως σήμερα έδειξε ότι οι τεχνολογίες υποβοήθησης της αναπαραγωγής συνδέονται με τον κίνδυνο σοβαρών συγγενών καρδιακών ελαττωμάτων τα οποία διαγιγνώσκονται πριν από τη γέννηση ή μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες υποβοήθησης της αναπαραγωγής τείνουν να διαφέρουν από τον γενικό πληθυσμό. Τείνουν να έχουν υποκείμενα νοσήματα τα οποία επηρεάζουν τη γονιμότητά τους αλλά και τον κίνδυνο συγγενών καρδιοπαθειών των παιδιών τους».