Ιδιαίτερη και νόστιμη πολίτικη σαλάτα με κορινθιακή σταφίδα
Μια ιστορική σαλάτα που φτιάχνεται με όλα τα λαχανικά του χειμώνα, διανθίζεται με την κορινθιακή σταφίδα που προσθέτει γλυκάδα στις ξινοπικάντικες γεύσεις της.
Μια ιστορική σαλάτα που φτιάχνεται με όλα τα λαχανικά του χειμώνα, διανθίζεται με την κορινθιακή σταφίδα που προσθέτει γλυκάδα στις ξινοπικάντικες γεύσεις της.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
30λΧρόνος Μαγειρέματος:
12λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 4 μερίδες
- 3 μεγάλες κούπες άσπρο λάχανο πολύ λεπτοκομμένο
- 2 μεγάλες κούπες κόκκινο λάχανο πολύ λεπτοκομμένο
- 3 καρότα τριμμένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης πολύ λεπτοκομμένη
- 4-5 κ.σ. φύλλα σέλινου χοντροκομμένα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 40 ml χυμό λεμoνιού
- 40 ml μηλόξιδο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 κ.σ. μαύρη σταφίδα
- 3 κ.σ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
Εκτέλεση
Βάζουμε το κομμένο λάχανο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε την πιπεριά, τα καρότα, το σέλινο, 1 κ.γ. αλάτι και το χυμό λεμονιού και «ζυμώνουμε» δυνατά τα υλικά με το χέρι, να ανακατευτούν καλά και να μαλακώσει το λάχανο.
Ετοιμάζουμε στο μεταξύ το ντρέσινγκ. Χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το ξίδι με λίγο αλάτι και πιπέρι μέχρι να λιώσει εντελώς το σκόρδο.
Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ σε ένα μπολ: Ανακατεύουμε πρώτα καλά τη μουστάρδα με το χυμό, το ξίδι και το μέλι, να ομογενοποιηθούν. Ενσωματώνουμε σταδιακά το λάδι ενώ ανακατεύουμε έντονα μέχρι να δέσει το μείγμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τη σαλάτα από το ψυγείο τη σουρώνουμε από τα ζουμιά και την περιχύνουμε με το ντρέσινγκ, ανακατεύοντας να πάει παντού.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι, ανακατεύουμε και πάλι καλά και σερβίρουμε.
Μικρά Μυστικά
Στη συνταγή χρησιμοποιείται άσπρο και κόκκινο λάχανο για το χρώμα, αλλά μπορεί να γίνει και μόνο με ένα από τα δύο.