Χερσαίες επιχειρήσεις στο έδαφος του Λιβάνου διεξάγουν από αργά το βράδυ της Δευτέρας (30/9) οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με ενημέρωση που έδωσε στη δημοσιότητα και επισήμως ο Λευκός Οίκος. «Μας ενημέρωσαν ότι διεξάγουν αυτή τη στιγμή περιορισμένες επιχειρήσεις με στόχο τις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από την πλευρά του Λιβάνου. «Τα λιβανέζικα στρατεύματα έχουν υποχωρήσει από τις θέσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ σε απόσταση τουλάχιστον πέντε χιλιομέτρων», δήλωσε πηγή ασφαλείας του Λιβάνου στο πρακτορείο Reuters. Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σφοδρούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού πυροβολικού προς τα χωριά κοντά στα σύνορα.

Ολες οι ενδείξεις δείχνουν ότι πλέον η απόφαση για μια χερσαία επιχείρηση εντός του Λιβάνου είναι ειλημμένη και θα εξελιχθεί σε πλήρη κλίματα τα επόμενα 24ωρα. Ηδη από χθες Κυριακή ο απεσταλμένος του MEGA Μαρίνος Αλειφέρης ανέφερε ότι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ είχαν διεισδύσει στο Νότιο Λίβανο και προετοίμαζαν το έδαφος με κύριο στόχος τους την χαρτογράφηση της περιοχής και τον εντοπισμό σηράγγων της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε στους επικεφαλής των τοπικών συμβουλίων στο βόρειο Ισραήλ ότι η επόμενη φάση του πολέμου κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου θα ξεκινήσει σύντομα και θα υποστηρίξει τον στόχο της επιστροφής στην πατρίδα των Ισραηλινών που έχουν εγκαταλείψει αυτά τα εδάφη εξαιτίας των πυραυλικών επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Προειδοποιήσεις για εκκένωση περιοχών στη Βηρυτό

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν απόψε προειδοποίηση προς τους κατοίκους τριών συνοικιών στα νότια προάστια της Βηρυτού, να απομακρυνθούν επειγόντως ενόψει βομβαρδισμών που θα εξαπολύσουν εναντίον στόχων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

«Βρίσκεστε σε περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ» και «ο ισραηλινός στρατός θα δράσει δυναμικά».

«Για την ασφάλειά σας και για την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τα κτίρια και να απομακρυνθείτε από αυτά σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, δημοσιεύοντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χάρτη που δείχνει την τοποθεσία των κτιρίων που αποτελούν στόχους.