Νεκρός μετά από ισραηλινή επίθεση έπεσε ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης, Χεζμπολάχ. Ο θάνατός του έχει εγείρει πλήθος ερωτημάτων, ιδίως με την κλιμακούμενη κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, όπως έχει γίνει γνωστό, απέφευγε τις δημοσιές εμφανίσεις, καθώς γνώριζε πως θα γινόταν στόχος δολοφονικών επιθέσεων. Ενώ η ακριβής του θέση δεν ήταν γνωστή, παρά μόνο στους πολύ στενούς του συνεργάτες. Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Parisien» η τοποθεσία του στον ισραηλινό στρατό δόθηκε από Ιρανό κατάσκοπο. Την πληροφορία έδωσε στο ειδησεογραφικό μέσο λιβανέζικη πηγή.
Η εφημερίδα τονίζει πως ένας Ιρανός κατάσκοπος, του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, ενημέρωσε το Ισραήλ για την άφιξη του Χασάν Νασράλα στο σημείο. Το γεγονός διαδραματίστηκε πριν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ στοχοποιηθεί και ξεκινήσει η εκτέλεση του σχεδίου «Νέα Τάξη», την Παρασκευή, από την αεροπορία του IDF. Μάλιστα, τονίζεται από την πηγή της «Le Parisien», πως οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν όλα τους τα μέσα, προκειμένου να μη χάσουν το στόχο τους.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Χασάν Νασράλα έφτασε στο νότιο σημείο της Βηρυτού, επειδή είχε ορισθεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση με 12 υψηλόβαθμα στελέχη της λιβανέζικης οργάνωσης. Το Ισραήλ φέρεται να περίμενε την έναρξη της, προκειμένου να πραγματοποιήσει την επιδρομή.
Ακόμη, σημειώνεται πως ο Χασάν Νασράλα έφτασε στον προορισμό του με το ίδιο αυτοκίνητο, όπου κατέφθασε κι ο αναπληρωτή διοικητής της δύναμης Qubs των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση. Η δολοφονία δε, έγινε μέσα στο ίδιο το αρχηγείο του ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης, στο κέντρο της Νταχιέ.
Ο διάδοχος του Χασάν Νασράλα
Μετά το θάνατο του Χασάν Νασράλα, η Χεζμπολάχ καλείται να αναζητήσει τον αντικαταστάτη του. Επικρατέστερος για το αξίωμα είναι ο ξάδερφος του, Χασέμ Σαφιντίν. Ο ίδιος είναι ένα από τα κύρια πρόσωπα της οργάνωσης και έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως «τρομοκράτης».
Ο διάδοχος του πρώην ηγέτης της Χεζμπολάχ είναι ηγετικό στέλεχος και ο ίδιος, ενώ παράλληλα φέρεται να έχει και ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν. Το γεγονός για την ισχυρή υποψηφιότητα του Χασεμ Σαφιντίν, επιβεβαίωσε πηγή προσκείμενη στη λιβανέζικη οργάνωση στο AFP. Η αντικατάσταση, βέβαια, είναι κάτι που θα κριθεί στο Συμβούλιο Σουρά, στο ανώτατο όργανο της ομάδας, μετά από εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σύντομα.
Ταυτόχρονα, επικεφαλής του κινήματος, πρόκειται να αναλάβει το σημερινό νούμερο δύο στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, ο Ναΐμ Κασέμ.
Ποιος είναι ο Χασέμ Σαφιντίν
Ο Χασέμ Σαφιντίν είναι μακρινός συγγενής του Χασάν Νασράλα, με τον οποίο υπάρχει και εκπληκτική ομοιότητα. Αν και ο διάδοχος του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ είναι μερικά χρόνια νεότερος, αφού είναι 60 ετών. Εκείνος μεγάλωσε στο Ντέιρ Κανούν Εν Ναχρ σε μία αξιοσέβαστη σιιτική οικογένεια.
Ο ίδιος σπούδασε θεολογία στο Ιράν και στο Ιράκ, και είναι σιίτης κληρικός. Η συγγένειά του με τον πρώην ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης, προκύπτει από την πλευρά της μητέρας του. Όταν κατέλαβε τη θέση του επικεφαλής του Εκτελεστικόυ Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, ανακηρύχθηκε «Ειδικά Καθορισμένος Παγκόσμιος Τρομοκράτης» από τις ΗΠΑ, αλλά και ως «τρομοκράτης» από τη Σαουδική Αραβία.
Κατά τα χρόνια που βρισκόταν στο Κουμ του Ιράν και σπούδαζε, ήταν στο πλευρό του Χασάν Νασράλα. Επέστρεψε στο Λίβανο το 1994, μετά την προτροπή του ξαδέρφου του, ο οποίος και τον προετοίμαζε για χρόνια ως διάδοχό του.
Ο Χασέμ Σαφιντίν έχει υπηρετήσει και ως επικεφαλής του Συμβουλίου της Τζιχάντ.
Παράλληλα, ο γιος του, Σαγιέντ Ρεζά Χασίμ, είναι παντρεμένος με τη Ζεϊνάμπ Σουλεϊμανί, κόρη του ισχυρού Ιρανού αξιωματούχου, Κασέμ Σουλεϊμανί, από τον Ιούλιο του 2020. Ο Σουλεϊμανί ήταν της δύναμης Qobs των Φρουρών της Επανάστασης και υπεύθυνος για τις εξωτερικές επιχειρήσεις.
Η διαφορά του με τον Χασάν Νασράλα
Αν και οι δύο ηγέτες της Χεζμπολάχ είχαν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, σημειώνουν και αρκετές διαφορές. Ο Χασάν Νασράλα εμφανιζόταν σπανίως δημόσια, ενώ ο Χασέμ Σαφιντίν είναι το πρόσωπο της οργάνωσης σε πολλές θρησκευτικές και πολιτικές εκδηλώσεις.
Πρόσφατα δε, ξεχώρισε για τους πύρινους λόγους του, κατά τη διάρκεια των κηδειών διοικητών της λιβανέζικης οργάνωσης από το Ισραήλ. Ειδικότερα, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «στην αντίστασή μας, όταν ένας διοικητής γίνεται μάρτυρας, ένας άλλος παίρνει το «λάβαρο» με δύναμη και αποφασιστικότητα».
Εν αντιθέσει, ο πρώην ηγέτης προσπαθούσε να είναι λιγότερο επιθετικός του στις ομιλίες του, για αυτό και έχαιρε της αποδοχής του αραβικού κόσμου.
Την ίδια στιγμή, είχε φημολογηθεί στο παρελθόν ότι ο γιος του, Ρεζά Χασίμ, είχε συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ, κάτι που μεταγενέστερα διαψεύστηκε.
Ιράν και Χεζμπολάχ στο δρόμο που χάραξε ο Χασάν Νασράλα
Η ηγεσία της Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη μάχη της απέναντι στον «εχθρό», καθώς και την υποστήριξή της στη Γάζα και την Παλαιστίνη, μετά από το θάνατο του ηγέτη της. Επισημαίνοντας δε, πως δεν έχει σκοπό να σταματήσει να υπερασπίζεται το Λίβανο. Στο πλευρό της στάθηκε και το Ιράν, επιβεβαιώνοντας τη «συμμαχία» των δύο πλευρών.
Το Ιράν πέρα από το συλληπτήριο μήνυμα για το χαμό του Χασάν Νασραλά, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας τους μέχρι να επιτευχθεί ο «ιερός στόχος τους». Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Νασέρ Κανάνι, σε μήνυμά του στο X υπογράμμισε, πως «η ένδοξη γραμμή του ηγέτη της αντίστασης, Χασάν Νασράλα, θα συνεχιστεί και ο ιερός στόχος του θα επιτευχθεί με την απελευθέρωση του Qods (Ιερουσαλήμ), Θεού θέλοντος».
Παράλληλα, και ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε τον πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ ως «σύμβολο του αγώνα κατά της καταπίεσης». Ενώ ο Ιρανός ανώτατος ήγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατήγγειλε το Ισραήλ για την «κοντόφθαλμη πολιτική» που ακολουθεί, μέσα από μήνυμά του.
Ακόμα, μια μαύρη σημαία υψώθηκε ως ένδειξη πένθους στο ιερό του Ιμάμ Ρεζά, τον κύριο σιιτικό τόπο λατρείας της χώρας στην πόλη Μασχάντ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Tasnim.