H φωτιά που καίει από χθες, 29/08, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας έχει πλέον μπει στην περιοχή της Ακράτας και κινείται προς το Μοναστήρι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στην πυροσβεστική έχει σημάνει συναγερμός με ισχυρές επίγειες δυνάμεις να σπεύδουν στην περιοχή, ενώ στην κατάσβεση επιχειρούν και εναέρια μέσα, προκειμένου η φωτιά να μην περάσει στην Αχαΐα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 32 χιλομέτρων με κατεύθυνση τα Τρίκαλα Κορινθίας. Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο προς Ξανθοχώρι και Βρυσούλες.

Σύμφωνα με το politeianews.gr, oι κοινότητες Μοναστηρίου και Περιθωρίου -που βρίσκονται στα ορεινά της Αιγείρας- και οι γειτονικές τοπικές κοινότητες έχουν απευθύνει έκκληση για εθελοντική συμμετοχή κατοίκων.

Συνολικά, επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Τραγική η κατάσταση για 2η συνεχόμενη μέρα»

«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

Όπως προσθέτει, «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής».

Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα».  

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο δήμαρχος έκανε λόγο για ολοσχερή καταστροφή σε καλλιέργειες αλλά και για καμένα σπίτια.

Δύο τραυματίες

Στο Αττικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκε ένας υποπυραγός, ο οποίος τραυματίστηκε στο μάτι από τον μεταλλικό σύνδεσμο που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες για να ενώνουν τα λάστιχα.

Ο υποπυραγός χτύπησε πάνω στη βιασύνη να φύγουν για να σωθούν και σύμφωνα με πληροφορίες, για χιλιοστά δεν έχασε το μάτι του.

Παράλληλα, ακόμη ένας πυροσβέστης μετέβη με αναπνευστικά προβλήματα σε Κέντρο Υγείας της περιοχής και λίγο αργότερα αποχώρησε.

Μπαράζ εκκενώσεων

Διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, σήμερα, μέσω του 112 έχουν σταλεί μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές.

Κλειστά και αύριο τα σχολεία

Ο δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, όλα τα σχολεία του δήμου θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τρίτη (1/10).

Θλίψη για τους δύο νεκρούς

Δύο νεκροί, οικογενειάρχες, ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς. Οι δύο φίλοι εγκλωβίστηκαν στην φωτιά στην προσπάθεια τους να σώσουν έναν συγχωριανό τους που κινδύνευε.

Είχαν ξεκινήσει με τα μηχανάκια τους να πάνε να βοηθήσουν τον βοσκό να απομακρύνει τα ζώα από το μαντρί.

Αναφορικά με τους δύο ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους, ο ένας ήταν 40 ετών είχε τρία παιδιά κι εργαζόταν σε φανοποιείο. Ο δεύτερος ήταν 35 ετών, είχε δύο παιδιά και η σύζυγός του είναι έγκυος στο τρίτο κι ασχολιόταν με γεωργικές εργασίες.

Οι κάτοικοι βλέπουν τις περιουσίες του κατεστραμμένες

Αδιανόητες καταστροφές αντίκρυσαν οι κάτοικοι που με το φως της ημέρας έτρεξαν να δουν τις περιουσίες τους. Σπίτια και μαντριά έγιναν στάχτη.

Όλη τη νύχτα η φωτιά σάρωνε τα πάντα, με τα χωριά να εκκενώνονται το ένα μετά το άλλο.

Ορατός και στην Αθήνα ο καπνός

Οι καπνοί από την Κορινθία έφτασαν μέχρι και την πρωτεύουσα, με τον ουρανό να παίρνει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα.