Νέο μήνυμα εστάλη πριν από λίγο από το 112 για την φονική φωτιά στο Ξυλόκαστρο, που μαίνεται από την Κυριακή.

Το μήνυμα του 112 ενημερώνει τους κατοίκους των περιοχών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα να απομακρυνθούν προς Σοφιανά – Ρέθι.

«Ενεργοποίηση. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα απομακρυνθείτε προς Σοφιανά – Ρέθι», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πριν λίγο εκδόθηκε νέο μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου όσοι βρίσκονται στις περιοχές Χελυδόρεο και Ζάχολη Κορινθίας να απομακρυνθούν από αυτές.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Χελυδόρεο και Ζάχολη του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης απομακρυνθείτε μέσω Επαρχιακής Οδού Καρυάς-Τρικάλων Κορινθίας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι άνεμοι κατευθύνουν τη φωτιά ανατολικά από τα Ροζενά Κορινθίας, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονται στις εστίες που βρίσκονται μέσα σε χαράδρες.

Στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της Δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν περαιτέρω τα εναέρια μέσα που συνδράμουν. Συγκεκριμένα, από αέρος επιχειρούν 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα (τα δύο για συντονισμό).

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής Πύργος Ξυλοκάστρου Κορινθίας, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Λυγιά.

Η τραγική ιστορία των δύο ανδρών που έχασαν τη ζωή τους

Υπενθυμίζεται ότι δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους στη μεγάλη φωτιά που καίει από την Κυριακή στην περιοχή του Ξυλοκάστρου στην Κορινθία. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά πρόκειται για δύο άτομα ηλικίας 35 και 40 ετών.

Αμφότεροι πήγαν να βοηθήσουν ένα φίλο τους ο οποίος είχε μεταβεί στη στάνη που διατηρούσε. Τα ίχνη των δύο ανδρών είχαν χαθεί από το βράδυ της Κυριακής και οι άνδρες της ΟΠΚΕ τους εντόπισαν απανθρακωμένους.

Οι δύο άνδρες προσπάθησαν να φτάνουν στο σημείο που βρισκόταν ο φίλος τους με δύο μηχανάκια. Ωστόσο, η φωτιά άλλαξε φορά με αποτέλεσμα να τους κυκλώσει. Το ένα μηχανάκι έπιασε φωτιά και προσπάθησαν να διαφύγουν από το άλλο χωρίς να τα καταφέρουν.

«Θα αποκτούσε το τρίτο του παιδί σε 20 ημέρες»

Η αδελφή του 40χρονου που κάηκε στη φωτιά μίλησε στο Live News.

«Νομίζω ότι λέω ένα παραμύθι. Δεν αλλάζει τίποτα από αυτό που έγινε ό,τι και να πω. Δεν τον φέρνει πίσω. Έμεινε να συνεχίσει εκεί πέρα να βοηθήσει, δεν ξέρω γιατί, γιατί έτσι είπε το μυαλό του. Τους περικύκλωσε η φωτιά και δεν πρόλαβε. Από τις 21:30 και μετά δεν είχαμε ίχνη του».

Ο 40χρονος είχε τρία παιδιά κι εργαζόταν σε φανοποιείο. Ο δεύτερος ήταν 35 ετών, είχε δύο παιδιά και η σύζυγός του είναι έγκυος στο τρίτο κι ασχολιόταν με γεωργικές εργασίες.

Συλλυπητήρια Κικίλια στις οικογένειες των δύο νεκρών

Τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο ανθρώπων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας, εκφράζει μέσω ανάρτησής του στο «X» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας αναφέρει:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νέων ανθρώπων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας. Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση προς τους πολίτες να υπακούν στα μηνύματα του 112. Να ακούνε τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών. Οι δασικές πυρκαγιές είναι φοβερά επικίνδυνες όχι μόνο για τις περιουσίες αλλά και τις ζωές των ανθρώπων».