Ο Χάρης Δούκας είναι ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς που πέρασε. Πριν από ένα χρόνο εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων εκτοπίζοντας τον Κώστα Μπακογιάννη από την πλατεία Κοτζιά. Στη συνέχεια υπήρξε επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην ΚΕΔΕ και μετά τις ευρωεκλογές έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Το βιογραφικό του πλούσιο και τα όνειρα του πολλά και μεγάλα.

Ο ίδιος  όπως αναφέρει στο ΒΗΜΑ, θεωρεί πως το ΠαΣοΚ βγήκε ενισχυμένο από την τηλεμαχία που ολοκληρώθηκε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Παράλληλα, τονίζει πως το μοντέλο του “εγώ” για το ΠαΣοΚ τελείωσε και πρέπει να ξεκινήσει η επόμενη ημέρα με το “εμείς” μπροστά. Επισημαίνει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας του και διαφοροποιείται από τους συνυποψηφίους του σε κομβικά θέματα.   Θυμάται, ποια ήταν η πρώτη φορά σε συγκέντρωση του ΠαΣοΚ, εξιστορεί την εμπειρία του και μοιράζεται την πιο ξεχωριστή στιγμή της περιοδείας που πραγματοποιεί εδώ και μήνες.

Πως ήταν το κλίμα μεταξύ σας, των υποψηφίων εννοώ, στο και αν υπήρχε κάποια στιγμή που ξεχωρίσατε;

«Είχαμε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε τις προτάσεις μας για τη χώρα, με έναν ζωντανό διάλογο και πιστεύω ότι τα καταφέραμε. Το ΠΑΣΟΚ βγήκε ενισχυμένο από την όλη διαδικασία. Χάρηκα ιδιαίτερα που διάβαζα μετά ότι οι πολίτες ανέφεραν ότι δείξαμε το δρόμο για το πως πρέπει να γίνεται ένα σύγχρονο πολιτικό στη χώρα. Από εκεί και πέρα βέβαια, εκλογές για νέο πρόεδρο έχουμε, ο καθένας από εμάς ήθελε να ξεχωρίσει και το κάναμε όλοι πιστεύω με πολιτικούς όρους εκτός από ελάχιστες στιγμές που ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας».

Credits φωτογράφου: Μενέλαος Μυρίλλας

Νιώσατε πίεση σε κάποια στιγμή; Ίσως όταν δεχτήκατε ερωτήσεις σχετικά με το Δήμο ή τον διπλό ρόλο του Δημάρχου και του προέδρου του κόμματος;

«Καμία πίεση. Αυτό το ερώτημα για τον διπλό ρόλο όπως λέτε, το έχω απαντήσει άλλωστε εκατοντάδες φορές. Νοιάζομαι και για την πόλη μου, νοιάζομαι και για τον τόπο μου. Άλλοι ίσως αισθάνθηκαν πίεση, γιατί τόλμησα να θέσω συγκεκριμένη ατζέντα και να μιλήσω για τα προβλήματα του κόσμου. Κάποιοι ενοχλήθηκαν επειδή θύμισα ότι η Δ.Ε.Η έχει μπροστά ένα Δ, είναι «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού». Όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, οι δημόσιες επιχειρήσεις, δεν πρέπει να είναι ζημιογόνες, πρέπει να έχουν κέρδη, αλλά στις δύσκολες καταστάσεις, πρέπει να στηρίζουν τους πολίτες και όχι να δημιουργούν υπερκέρδη.

Κάποιοι, επίσης, ενοχλήθηκαν επειδή μίλησα για τους τραπεζίτες, για τα 50 δισεκατομμύρια που δόθηκαν για τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και τελικά τα συνεχίζουν να παίρνουν υπέρογκα μπόνους, ενώ μένουν εκτός χρηματοδότησης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Ακόμα και η πρόταση μου να παραχωρείται το 10% των μεγάλων κατασκευών όπως του Ελληνικού για κοινωνική κατοικία, κάποιους τους θορύβησε. Όμως αυτό συμβαίνει στον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο. Γιατί όχι και στην Ελλάδα; Όσο και αν ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία και όσους στηρίζουν την πολιτική της, δεν θα σταματήσω να μιλώ για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας».

Έχετε σκεφτεί αν εκλεγείτε τι θα κάνετε με τους συνυποψήφιούς σας; Θα τους εκμεταλλευτείτε σε κάποιο πόστο κι αν ναι ποιο θα είναι αυτό;

«Έχω πει εδώ και καιρό ότι, εφόσον εκλεγώ Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η πρώτη μου συνάντηση θα είναι με όλους τους συνυποψηφίους μου για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα της παράταξης, ενωμένοι. Την επόμενη μέρα θα είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή. Το δικό μας μοντέλο, είναι ένα μοντέλο που λέει ότι το ΕΓΩ τελείωσε, το ΕΜΕΙΣ κάνει τη διαφορά. Αν δηλαδή κάποιος θέλει να στηρίξει τον έναν που θα σχεδιάζει, θα αποφασίζει και θα υλοποιεί, ας ξαναψηφίσει τον κ. Μητσοτάκη.

Αν θέλει ένα συμμετοχικό, συλλογικό, συνεργατικό μοντέλο διακυβέρνησης που θα δίνει δύναμη στους πολλούς, που θα ενισχύει την τοπικότητα και τη συμμετοχή, τότε αυτό είναι το μοντέλο που εμείς προσπαθούμε να παρουσιάσουμε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κανένας δεν περισσεύει, θα αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη για να πάμε το ΠΑΣΟΚ μπροστά».

Credits φωτογράφου: Μενέλαος Μυρίλλας

Για το ΠΑΣΟΚ γενικά ποια θα είναι η επόμενη ημέρα με τον Χάρη Δούκα στο τιμόνι;

«Είμαστε έτοιμοι να τα αλλάξουμε όλα, για να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο: Να κάνουμε το κόμμα ξανά Κίνημα. Να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε ξανά την Ελλάδα. Με τη συμμετοχή της κοινωνίας, με αυτοοργάνωση πολιτική και προγραμματική, που θα διαμορφώσει το νέο πλαίσιο της νέας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα επανεκκινήσει με συμμετοχικά, ευέλικτα όργανα που θα παράγουν πολιτική και θα παίρνουν τολμηρές αποφάσεις. Το έχουμε ξανακάνει. Το ΠΑΣΟΚ έχει δυνατό όνομα, βαθιές ρίζες και πάντα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης σε δύσκολες περιόδους για την Ελλάδα. Είμαστε η παράταξη που πέτυχε την Εθνική Συμφιλίωση, που δημιούργησε το ΕΣΥ, θεσμοθέτησε την ισότητα και στήριξε την τρίτη ηλικία. Έδωσε τη μάχη για την περιφερειακή ανάπτυξη, την ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία, τις μεταρρυθμίσεις, τη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους. Έχουμε λοιπόν την ιστορική ευθύνη να βάλουμε ανάχωμα στο αποτυχημένο σύστημα διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Αρκεί να μιλήσουμε με καθαρή γλώσσα για τα πραγματικά προβλήματα και για εφαρμόσιμες λύσεις. Θα ενώσουμε δυνάμεις και θα νικήσουμε το σύστημα του κ.Μητσοτάκη. Όπως ακριβώς κάναμε στην Αθήνα, το ίδιο θα κάνουμε σε όλη την Ελλάδα».

Έχετε γυρίσει σχεδόν όλη την ελληνική περιφέρεια. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος εκτός Αττικής τι σας λένε;

«Η ανασφάλεια και σε πολλά μέρη της Ελλάδας η ερήμωση. Η περιφέρεια χρειάζεται επειγόντως μετάγγιση. Χρειάζεται νέους ανθρώπους και δουλειές. Εμείς αναδεικνύουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην οικολογία και στο περιβάλλον, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στην προώθηση ενός σύγχρονου αγροδιατροφικου μοντέλου, στο πάντρεμα της παράδοσης με τον πολιτισμό και τον τουρισμό, στη στήριξη της καινοτομίας. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο με Ελληνική προστιθέμενη αξία και από το οποίο θα ωφελούνται όλοι και όχι οι λίγοι. Οι δημοκρατικοί πολίτες, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα, νοιάζεται και ελπίζει. Θέλει να παραμείνει στην περιφέρεια, θέλει να κάνει όνειρα και να βοηθήσει για να πάει ο τόπος μπροστά. Για να τα πετύχουμε αυτά, χρειάζεται η σημερινή αγωνία να μετατραπεί σε αγώνα. Αγώνα για πραγματική ανάπτυξη».

Σας έτυχε κάποιο περιστατικό στην περιοδεία σας που ξεχωρίσετε;

«Η συνεχής επαφή με τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα, δεν ήταν μια τυπική διαδικασία ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του Οκτωβρίου. Ήταν για μένα μια αστείρευτη πηγή ιδεών και δύναμης για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας. Μπορώ να θυμηθώ τον ηλικιωμένο σύντροφο από την Καλαμάτα που μου έδειξε την διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη που την είχε κρατήσει τόσα χρόνια και μου είπε ότι την έχει κάτω από το προσκεφάλι του, κάθε βράδυ, όταν κοιμάται και προσφέρθηκε να μου την χαρίσει. Τον ευχαρίστησα πολύ αλλά του απάντησα ότι την έχω και εγώ και την έχω διαβάσει πολλές φορές. Γιατί η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και ο πόθος για Αλλαγή δεν αποτελούν ανάμνηση, αλλά διαρκές ζητούμενο. Στο δρόμο για τη Νέα Αλλαγή προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας στη νέα εποχή και κρατάμε την ουσία: Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή η παράταξη που έχει χρέος να αναδείξει ξανά μια πολιτική με κέντρο τον άνθρωπο και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Credits φωτογράφου: Μενέλαος Μυρίλλας

Ποια ήταν η πρώτη συγκέντρωση του ΠαΣοΚ που θυμόσαστε και με ποιον πήγατε

«‘Ακουγα συνέχεια από τους γονείς μου στο σπίτι για τις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ και τις ομιλίες του Α. Παπανδρέου που ξεσήκωναν τον κόσμο. Τα έβλεπα όλα αυτά στην τηλεόραση, σαν παραμύθι. Τελικά, στις εκλογές του 1985 ήρθε η στιγμή να το ζήσω από κοντά. Ξεκίνησα μαζί με τον πατέρα μου για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Είχα εφοδιαστεί με δύο σημαίες του ΠΑΣΟΚ στα χέρια, τις οποίες ανέμιζα ψηλά για να φαίνονται και μετά χαιρετούσα όσους συναντούσαμε στο δρόμο. Ο κόσμος ερχόταν κατά κύματα, ζητωκραυγάζοντας. Επικρατούσε το αδιαχώρητο και τελικά αναγκάστηκε ο πατέρας μου να με σηκώσει στους ώμους του. Θυμάμαι ότι ξαφνικά μια φωνή υψώθηκε πάνω από όλα: «Λαέ των Αθηνών, Λαέ της Ελλάδας». Ήταν ο ίδιος ο Παπανδρέου που μιλούσε από την εξέδρα! Δεν μπορούσα να τον δω από το σημείο που βρισκόμουν, αλλά τι σημασία είχε, αφού άκουγα τη φωνή του ζωντανή και έβλεπα τις αντιδράσεις του κόσμου! Στο τέλος οι επευφημίες κορυφώθηκαν, όταν αυτός πρόφερε τις τελευταίες λέξεις «Ο Λαός θα νικήσει, η Δημοκρατία θα νικήσει!» Καθώς γυρνούσαμε στο σπίτι έβλεπα στο δρόμο πρόσωπα με μια λάμψη ελπίδας και πίστης. «Θα νικήσουμε» επαναλάμβανα πλημμυρισμένος από μια αισιοδοξία ότι όλα μπορεί να γίνουν. Η φράση αυτή με ακολουθεί από τότε, μαζί με την αίσθηση της συλλογικότητας και συμμετοχής του κόσμου».

Την τελευταία εβδομάδα ποιος είναι ο στόχος σας τι θα κάνετε την εβδομάδα της τελικής ευθείας;

«Οι εκλογές για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτελούν μια κορυφαία συμμετοχική, εσωκομματική διαδικασία, όμως αφορούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που βλέπουν ότι μόνο αν ξαναδυναμώσει η παράταξη μας, θα δουν προκοπή στον τόπο. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι η μαζική προσέλευση στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου, για να σηματοδοτήσουν τα ίδια τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, το νέο ξεκίνημα για τη μεγάλη αλλαγή. Ένα μαζικό, ισχυρό εκλογικό σώμα, θα είναι η κινητήρια δύναμη της επόμενης μέρας. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες που θέλουν να δοθεί ένα τέλος στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη για να πάει ο τόπος μπροστά. Συνεχίζω την επαφή μαζί τους σε όλη την Ελλάδα, πόλη με πόλη, χωριό με χωριό και με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση της Αθήνας την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, στο γήπεδο του Πανελληνίου. Θέλω να συναντήσω όσο περισσότερους πολίτες μπορώ. Θέλω να φτάσει παντού το μήνυμα μας για δημοκρατική ανατροπή».