Βία ανηλίκων: Τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση – Βαριές ποινές σε γονείς

Οι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης μετά τα αυξανόμενα κρούσματα σκληρής βίας μεταξύ ανηλίκων - Οι χρηματικές ποινές στους γονείς - Το ενδεχόμενο να «κατέβει» το όριο τιμωρίας των ανήλικων από τα 15 στα 14 χρόνια - Ολες οι άλλες ρυθμίσεις για εγκληματικότητα και υπότροπους εγκληματίες.

Με τα αυξανόμενα βαριά περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ ανηλίκων, με επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, που έχουν φθάσει ως τη χρήση μαχαιριών αλλά και τις επιθέσεις κατά καθηγητών από ανήλικους, η κυβέρνηση προετοίμασε νέο πακέτο νομοθετικών και άλλων μέτρων σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το φαινόμενο που προβληματίζει βαθιά το κοινωνικό σύνολο και εκπέμπει μηνύματα για προβληματική κατάσταση σε πολλές οικογένειες, θέτοντας σε αμφισβήτηση την δυνατότητα γονιών και εκπαιδευτικών να θέσουν πλαίσια στα παιδιά.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων τα οποία απασχολούν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο το υπουργείο Δικαιοσύνης, (διότι και άλλα υπουργεία μετέχουν στις προτάσεις, όπως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλα) εισηγείται νέες ποινικές διατάξεις που αφορούν κατά βάση τους γονιούς που πλέον θα έχουν βαριές ποινικές ευθύνες για την παραβατικότητα των παιδιών τους και τις εκδηλώσεις βίαιης συμπεριφοράς.

Παράλληλα θεσμοθετούνται και χρηματικά πρόστιμα κατά των γονιών που κρίνεται ότι παραμελούν την νόμιμη εποπτεία των ανήλικων παιδιών τους, ενώ συζητείται και αναμένεται να καθοριστεί επακριβώς, ρύθμιση για μείωση του ορίου ανηλικότητας, δηλαδή του ορίου ηλικίας από το οποίο ο ανήλικος έχει ποινική ευθύνη.

Ειδικότερα, προτείνεται το όριο αυτό να κατέβει από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα στα 14, κάτι που θα αποφασιστεί λεπτομερώς στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας και πριν την κατάθεση των σχετικών διατάξεων προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι νέες διατάξεις για τη βία των ανηλίκων

Ειδικότερα οι νέες διατάξεις για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχουν ως εξής:

Η διάταξη για την παραμέληση εποπτεία ανήλικου που ισχύει σήμερα και ) προβλέπει ποινή φυλάκιση ως ένα χρόνο για τους γονιούς, αυστηροποιείται.

  • Στο εξής προβλέπονται ποινές φυλάκισης, σε βαριές περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς δεν θα είναι μετατρέψιμες σε χρήμα από τα δικαστήρια και θα είναι υποχρεωτικά εκτιτέες, δηλαδή θα μπαίνει ο γονιός στη φυλακή.
  • Επίσης θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές σε γονιούς που δεν επιτηρούν τα παιδιά τους που βιαιοπραγούν κατά άλλων παιδιών η κατά ενηλίκων (παράδειγμα δασκάλους η καθηγητές). Τα όρια των χρηματικών προστίμων θα καθοριστούν με τις νέες διατάξεις που σύντομα θα προωθηθούν στη Βουλή για ψήφιση.
  • Οι βαριές ποινές κατά γονιών (φυλάκιση και πρόστιμα) θα ισχύουν σε περιπτώσεις βαριάς παραβατικότητας των παιδιών τους, όταν αυτά εγκληματούν κατά άλλων παιδιών, η διαπράττουν γενικά εγκλήματα βίας που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Την εισήγηση των ποινικών μέτρων, εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ενώ μετέχει και ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, ενώ άλλα μέτρα για το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, που δεν εξαντλείται μόνον στα ποινικά μέτρα, εισηγούνται και άλλοι υπουργοί, όπως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.