Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία επιτακτική προσταγή της εποχής μας, ένα αναγκαίο βήμα για κάθε επιχείρηση που επιδιώκει την άμεση ανταπόκριση στις νέες προκλήσεις που προκύπτουν στον κλάδο της. Έτσι, καθώς προχωράμε στη δεκαετία του 2020, οι πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις τελικά είναι αυτές που καταφέρνουν να συμβαδίσουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις, που αξιοποιούν τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία προς όφελός τους, αναβαθμίζοντας και βελτιστοποιώντας επιχειρησιακές διαδικασίες που αφορούν σε διοικητικά καθήκοντα, ακόμη και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ναι, η ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής σε ένα περιβάλλον εργασίας, αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα, απλοποιώντας και αυτοματοποιώντας διεργασίες, εξοικονομώντας χρόνο, χρήματα και ενέργεια. Ουσιαστικά, διαμορφώνει έναν εργασιακό χώρο από το μέλλον, έναν εργασιακό χώρο όπως θα θέλαμε αυτός να είναι: Πιο ευέλικτος, φιλικός και αποδοτικός, ένας χώρος που προσαρμόζεται στις ανάγκες των εργαζομένων, διευκολύνοντάς τους, επιτρέποντάς τους να εργάζονται απομακρυσμένα και απρόσκοπτα, έχοντας πρόσβαση σε δεδομένα που τους είναι απαραίτητα ανά πάσα στιγμή.

Αλήθεια, όμως, πώς είναι να απασχολείσαι καθημερινά σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Εμείς, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε αναλυτικά, μέσα από μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ενόψει των καθιερωμένων Canon Inspiration Days 2024 της Canon CEE. Μέσα από την περιήγησή μας στη διαδραστική έκθεση, αλλά κυρίως, χάρη στις εμπειρίες και τις αφηγήσεις στελεχών διακεκριμένων συνεργατών και πελατών της Canon, βρεθήκαμε έστω και νοητά σε ένα εργασιακό περιβάλλον εξοπλισμένο με τις πιο καινοτόμες λύσεις.

Μία διαδραστική έκθεση που μας συστήνει έναν εργασιακό χώρο από το μέλλον

Η προσπάθεια της Canon να διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις επιχειρήσεις και τον κόσμο, μέσα από τις τεχνολογίες της, εστιάζει σε τρεις συγκεκριμένους πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά σε πρωτοβουλίες που κάνουν τη διαφορά στο κομμάτι της βιωσιμότητας, πρωτοβουλίες που γνωρίσαμε στο πρώτο μέρος της έκθεση, δηλαδή στο Sustainability Zone, όπου σκανάρωντας με το smartphone μας, αποκαλύπταμε ενδιαφέρουσα facts σχετικά με τις προσπάθειες της Canon για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (όπως ότι έχει αναγνωριστεί με το Χρυσό Βραβείο EcoVadis), την προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων και την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας.

Ένας ακόμη σταθμός που επισκεφθήκαμε ήταν αφιερωμένος στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων μίας επιχείρησης σε κάθε στάδιο λειτουργίας της. Εκεί, παρακολουθήσαμε μία αναλυτική παρουσίαση σε πραγματικό σενάριο, στο κομμάτι του Security, ενώ ανακαλύψαμε πώς μία επιχείρηση μπορεί να εξασφαλίσει την βέλτιστη οργάνωση και την απόλυτη προστασία των αρχείων της (είτε αυτά είναι σε υλική ή ψηφιακή μορφή), καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, αξιοποιώντας το κατάλληλο επιχειρηματικό λογισμικό προκειμένου να ειναι ασφαλή η διαχείριση τους μέσα απο έξυπνες ροές εργασίας. Ωστόσο, αυτό το σκέλος δεν είχε να κάνει μόνο με ψηφιακή κοινή χρήση δεδομένων, αλλά και με άλλες διαδικασίες, όπως η εκτύπωση και η σάρωση.

Μάλιστα, σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή της εκτύπωσης, επικεντρωνόταν η τελευταία στάση της περιήγησής μας στη διαδραστική έκθεση. Η επαφή μας με τις δυνατότητες των Management Print Services (MPS) της Canon και πιο συγκεκριμένα με το Canon uniFLOW Online, δηλαδή του προηγμένου λογισμικού διαχείρισης εργασιών εκτύπωσης και σάρωσης, μας έμαθε πως να εκτυπώνουμε στο τέλος μόνο αυτό που χρειαζόμαστε προφυλλάσοντας το περιβάλλον αλλά να μην ανησυχούμε για ότι κάποιος άλλος μπορεί να πάρει τη δική μας εκτύπωση και να δει τυχόν εμπιστευτικές πληροφορίες . Οι «έξυπνοι» σαρωτές και λογισμικά όπως το «Therefore» μας ενέπνευσαν να φανταστούμε το εργασιακό αύριο λίγο πιο ευχάριστο καθώς με την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών κάποια γραφειοκρατικά tasks μπορούν να εξαλειφθούν και να απελευθερώσουν χρόνο που ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να αφιερώσει σε πιο σημαντικές εργασίες που προσθέτουν αξία. Η ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση επιχειρησιακών διεργασιών φαίνεται να είναι ένα κομμάτι στο οποίο η Canon διαθέτει πολύχρονη πείρα, τεχνογνωσία με αποδεδειγμένα αποτελέσματα όπως το τεράστιο θετικό αντίκτυπο στον εργασιακό χώρο του τουριστικού κολοσσού, της TUI Musement.

Η συμβολή του ψηφιακού μετασχηματισμού στην επιχείρηση και τους εργαζόμενους

Ολοκληρώνοντας την περιήγησή μας, συγκεντρωθήκαμε στο κέντρο του χώρου, όπου μας καλωσόρισε ο Ηλίας Μελισσαρόπουλος, Area Manager B2B της Canon Ελλάδας. Έπειτα από μία σύντομη εισαγωγή, ο Αλέξανδρος Ζούκος, Business Integration & Performance Manager της Saracakis Brothers SA, καθώς και η Άννα Κρουσαράκη, Business Excellence Lead της TUI Musement, μας ανέλυσαν πώς η πλατφόρμα Therefore της Canon υποστηρίζει καθημερινά τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, όχι μόνο στο να βελτιώνουν την οργάνωση και να «απογειώσουν» την παραγωγικότητα τους, αλλά στο να διακρίνονται στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος Ζούκος επεσήμανε πόσο πολύτιμη έχει αποδειχθεί η πλατφόρμα για την Saracakis Brothers SA, αφού όπως είπε, «είναι κάτι πολύ ζωντανό που δεν σταματάει, φτιάχνει φόρμες και εργαλεία που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, κάθως το σύστημα είναι πολύ φιλικό και άμεσο». Από την άλλη πλευρά, η Άννα Κρουσαράκη επικεντρώθηκε στο πώς η συγκεκριμένη λύση έχει προσφέρει τη δυνατότητα στην TUI Musement να συντονίσει department από την Ασία, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη στις ίδιες διαδικασίες και του ίδιους κανονισμούς.

Τέλος, η Βίκυ Γρηγοριάδου, Co-founder – the Happy Lab ανέλυσε, πόσο σημαντική είναι η συμβολή της τεχνολογίας, όταν τοποθετεί τον εργαζόμενο στο επίκεντρο του μετασχηματισμού του εργασιακού περιβάλλοντος, όταν προτάσσει την υγεία και της ευεξία του με τρόπο ολιστικό και ουσιαστικό. Άλλωστε, όπως και η ίδια πιστεύει, «η τεχνολογία έρχεται να επιταχύνει, να διευκολύνει τη δημιουργία και την επικοινωνία, έρχεται να νοηματοδοτήσει την εργασία και να βοηθήσει στη σύνδεση των ανθρώπων».

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η φιλοσοφία της Canon, βασισμένη στην αρχή του Kyosei που σημαίνει συμβίωση και συνεργασία για το κοινό καλό, θέτει τον άνθρωπο και την ευημερία του στο επίκεντρο. Είδαμε και στην πράξη, λοιπόν, πως οι λύσεις και τα εργαλεία που προσφέρει η Canon ενισχύουν σημαντικά τη λειτουργία μίας επιχείρησης, αλλά συγχρόνως, δημιουργούν τις συνθήκες για να αυξάνεται η εργασιακή ικανοποίηση, ενδυναμώνουν την αφοσίωση και το αίσθημα του ανήκειν στους κόλπους της εταιρείας.

Θέλετε να μεταμορφώσετε την επιχείρησή σας με ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει ο μαγικός κόσμος της τεχνολογίας; Είστε έτοιμοι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σας; Αυτό μπορεί να συμβεί με τα καινοτόμα εργαλεία και λύσεις που έρχονται με την υπογραφή της Canon.

Μάθετε περισσότερα εδώ: https://www.canon.gr/business/