Tα όπλα πρέπει να σιγήσουν και να ακουστούν οι λέξεις της διπλωματίας διεμήνυσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στη δήλωσή του μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών για την επιδείνωση της κατάστασης στον Λίβανο.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση και πρέπει να αποφευχθεί, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι η ΕΕ επανέλαβε την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και τα δύο μέρη να δεσμευτούν για πλήρη και συμμετρική εφαρμογή του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Γερμανία, Ρουμανία, Τσεχία δεν ήταν πολύ ένθερμες για σκληρές αναφορές κατά μιας χερσαίας επιχείρησης. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν χώρες που έκαναν αναφορά σε πιθανές εκκενώσεις αν και το εν λόγω ζήτημα δεν συζητήθηκε εκτενώς. Σε περίπτωση ωστόσο που κριθεί ότι πρέπει να ληφθεί μία τέτοια απόφαση Σλοβακία, Ιταλία και Ολλανδία εξέφρασαν τη διάθεση να βοηθήσουν.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 10 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους πολίτες στο Λίβανο που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.
Η έκτακτη χρηματοδότηση στοχεύει να αντιμετωπίσει τις πιο επείγουσες ανάγκες όπως προστασία, επισιτιστική βοήθεια, στέγη και υγειονομική περίθαλψη. Η ΕΕ τονίζει ότι είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη κινητοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η σύγκρουση έχει προκαλέσει τουλάχιστον 90.530 πρόσφατα εκτοπισμένους στο Λίβανο, επιπλέον των σχεδόν 112.000 εκτοπισμένων από τον Οκτώβριο του 2023.