Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τιμά τον Πάνο Κούτρα

Ειδικός Χρυσός Αλέξανδρος για την κινηματογραφική προσφορά του σκηνοθέτη, Π. Χ. Κούτρα, που με μόλις πέντε μεγάλου μήκους ταινίες, θεωρείται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «ένας από τους πιο σημαντικός εκπροσώπους του ελληνικού queer cinema».

Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου ότι φέτος θα διοργανώσει μεγάλο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Πάνο Χ. Κούτρα, «έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού queer cinema» όπως διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση. Ηλικιακά τα όρια των τιμώμενων προσώπων του ΦΚΘ διευρύνονται αλλά μάλλον προς τα …κάτω. Με πέντε μόλις ταινίες γυρισμένες σε ένα διάστημα 23 χρόνων (1922- 2022), η επιλογή του Κούτρα ως τιμώμενου προσώπου δεν είναι ακριβώς εκείνη στην οποία πάει εύκολα το μυαλό σου.

Αναλυτικότερα, το Φεστιβάλ θα απονείμει στον Πάνο Χ. Κούτρα τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά, ενώ «το αφιέρωμα με τίτλο «To αληθινό σινεμά του Πάνου Χ. Κούτρα» θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να προσεγγίσει εκ νέου έναν σπουδαίο δημιουργό, ο οποίος αποδομεί και ξαναχτίζει με τρόπο πρωτότυπο, τρυφερό και συγκινητικό την ελληνική κοινωνία και οικογένεια».

Στο αφιέρωμα αυτό θα προβληθούν οι πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του Κούτρα «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά» (1999) σε επετειακή ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια για τα 25 χρόνια από την πρώτη προβολή, «Αληθινή Ζωή» (2004) σε επετειακή ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια για τα 20 χρόνια από την πρώτη προβολή, «Στρέλλα» (2009) σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, «Xenia» (2014) και «Dodo» (2022).

Στιγμιότυπο από την ταινία «Στρέλλα».

Θα προβληθούν επίσης και μικρού μήκους ταινίες του που δεν έχουν προβληθεί ξανά στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ο Πάνος Χ. Κούτρας ανέφερε: «OMG! Αφιέρωμα και τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος; Ελπίζω να μην γνωρίζετε κάτι που εγώ αγνοώ! Μια μεγάλη τιμή αλλά ταυτόχρονα και μια τεράστια ευκαιρία να αναζητήσω τον χαμένο χρόνο ανάμεσα στις μεγάλου μήκους ταινίες που γνωρίζουν όλοι και τις χαμένες μικρού μήκους που δεν έχει δει κανείς. Περισσότερο απ’ όλα, μια επιστροφή στους αγαπημένους μου φίλους και συνεργάτες, αυτούς που με πίστεψαν και στους outsiders που υπήρξαν πάντα οι ήρωές μου στη ζωή και στις ταινίες, και με συνόδευσαν σε αυτό το walk on the wild side που λέγεται σινεμά».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.