5 το πρωί: Ανοίγει το μέτωπο του Λιβάνου – Δύσκολη νύχτα στην Κορινθία – Νίκη της ακροδεξιάς στην Αυστρία

Η είδηση του θανάτου του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό κυριάρχησε το Σαββατοκύριακο και όχι άδικα. Ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στη Μ.Ανατολή και το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

1

Ανοίγει το μέτωπο του Λιβάνου

  • Ανακτήθηκε το πτώμα του Χασάν Νασράλα: Το πτώμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ανακτήθηκε την Κυριακή από το σημείο της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού. Η επίθεση έγινε την Παρασκευή ενώ ο Νασράλα συναντούσε ανώτερα στελέχη της οργάνωσής του. «Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίθεση» είπε εκπρόσωπος των Ισραηλινών ΕΔ.
  • Ακολουθεί χερσαία επιχείρηση; Το Ισραήλ μετά την εξόντωση του Νασράλα δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει και χερσαία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας εντός του νοτίου Λιβάνου. Αυτό δείχνουν άλλωστε και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες των επίλεκτων δυνάμεών του που προσπαθούν σε πρώτη φάση να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη ασφαλείας περίπου 2-3 χιλιομέτρων.
  • Ποιο μπορεί να είναι το σχέδιο; Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι απίθανο οι ισραηλινοί να φτάνουν μέχρι και τον ποταμό Λιτάνι που βρίσκεται βορείως τον συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων και να δημιουργήσουν έτσι μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη την οποία εν συνεχεία θα παραδώσουν σε δυνάμεις του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον υποδομών της Χοντάιντα, μιας πόλης στη δυτική Υεμένη που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι.
2

Μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία

  • Δύσκολη νύχτα στην Κορινθία: Προσπάθειες να περιορίσουν την φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής (29/9) σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας έδιναν όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Στο πύρινο μέτωπο επιχείρησαν από τις πρώτες ώρες 255 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 81 οχήματα. Από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 24 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 14 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για τον εναέριο συντονισμό τους.
  • Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή: H φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως μέχρι και 8 μποφόρ.
  • Εκκενώθηκαν οικισμοί: Η πορεία της φωτιάς έθεσε σε κίνδυνο αρκετούς οικισμούς οι κάτοικοι των οποίων λάμβαναν μηνύματα από το 112. Στις 17:04 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, στις 17:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από το χωριό Πύργος προς Ζάχολη ενώ στις 17:45 εκδόθηκε και τρίτο μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση από Ελληνικό προς Κάτω Πιτσά. Στις 20:30, το 112 προειδοποίησε του πολίτες στον οικισμό Μεντουργιάνικα να απομακρυνθούν προς Δερβένι, αλλά και στις 20:34 ενημέρωσε τους κατοίκους που βρίσκονται μεταξύ των χωριών Ελληνικό και Άνω Λουτρό να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Νίκη της ακροδεξιάς στην Αυστρία

  • Εφιάλτης από το παρελθόν: Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) κέρδισε τις εθνικές εκλογές στην Αυστρία για πρώτη φορά από το 1945, αφήνοντας στην δεύτερη θέση με μεγάλες απώλειες το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ και στην τρίτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ).
  • Τα αποτελέσματα: Με καταμετρημένο το 77,6% των ψήφων, το ακροδεξιό FPÖ κερδίζει 29% (+12,8 από τις εκλογές του 2019), το ÖVP 26,3% (-11,1) και το SPÖ 21% (-0,2). Την είσοδό τους στο κοινοβούλιο εξασφαλίζουν ακόμη οι φιλελεύθεροι NEOS με 9,1% (+1) και οι Πράσινοι με 8,3% (-5,6), οι οποίοι «πληρώνουν» όπως φαίνεται την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Έτσι, το FPÖ εξασφαλίζει 57 έδρες, το ÖVP 52, το SPÖ 41, οι NEOS 17 και οι Πράσινοι 16.
  • Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης: Το κεντροδεξιό ÖVP, το οποίο έχει μέχρι τώρα συγκυβερνήσει δύο φορές με την ακροδεξιά, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να επαναλάβει έναν συνασπισμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος ωστόσο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιδιώκει ο ίδιος να γίνει «ο καγκελάριος του λαού».
4

Υπουργικό συμβούλιο με τα βλέμματα στην υπόθεση της Γλυφάδας

  • Τα νέα ηχητικά ντοκουμέντο: Συγκλονίζουν τα νέα ηχητικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την άγρια επίθεση ξυλοδαρμού σε βάρος 14χρονης στη Γλυφάδα. Όπως φαίνεται τα κορίτσια που επιτέθηκαν στη συνομήλική τους, φέρεται όχι μόνο να μην μετάνιωσαν για την πράξη τους, αλλά και έτοιμες να την επαναλάβουν. «Το ευχαριστήθηκα», φέρεται να είπε μία εκ των δύο.
  • Η αντίδραση του πατέρα της 14χρονης: Ο πατέρας της ανήλικης που έπεσε θύμα της πρωτοφανούς επίθεσης, εξέφρασε το φόβο του για το πώς να προστατέψει το παιδί του, αλλά και πως όλο αυτό μπορεί να προκαλεί τρόμο στην ανήλικη. Παράλληλα, ζήτησε να μην προκαλέσει κανένας άνθρωπος βία σε κάποια από τις κοπέλες που επιτέθηκαν στην κόρη του, μιας και διάφορα άτομα στα social media τείνουν να στοχοποιούν τους δράστες της επίθεσης και να προτρέπουν σε αντίποινα.
  • Νέα μέτρα από την κυβέρνηση: Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, πρόκειται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της εγκληματικότητας, και δε η βία των ανηλίκων. Ειδικότερα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, θα παρουσιάσουν μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας.
5

«Ερυθρόλευκος» ο πρώτος τίτλος της σεζόν

  • Τρίτο σερί Super Cup ο Ολυμπιακός: Ο πρώτος τίτλος της νέας αγωνιστικής περιόδου στο μπάσκετ κατακτήθηκε από τον Ολυμπιακό, που διατήρησε το τρόπαιο του Σούπερ Καπ επικρατώντας στον τελικό του Παναθηναϊκού με 86-85 στο φάιναλ-4 της Ρόδου. Οι φίλαθλοι των Πειραιωτών χαμογέλασαν και στο ποδόσφαιρο όπου είδαν την ομάδα τους να κερδίζει με 2-0 τον Ατρόμητο στο Γ.Καραϊσκάκης.
  • Κιτρινόμαυρο το αθηναϊκό ντέρμπι: H 6η αγωνιστικής της Super League περιελάμβανε και το κλασικό αθηναϊκό ντέρμπι στο οποίο η ΑΕΚ με γκολ του Πιερό στο 30′ και πέναλτι του Άμραμπατ στο 90+3 επικράτησε 2-0 του Παναθηναϊκού στη Νέα Φιλαδέλφεια και σκαρφάλωσε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
  • «Άλωσε» ξανά την Τούμπα ο Άρης: Με γκολ του Μάνου Γκαρθία στο 63ο λεπτό, ο Άρης θριάμβευσε στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης επί του συμπολίτη ΠΑΟΚ υποχρεώνοντας τον στην πρώτη φετινή του ήττα. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου στρέφει τώρα το βλέμμα τους στο ματς με τη Στεάουα Βουκουρεστίου (Πέμπτη 3/10, 22:00 – Γήπεδο Τούμπας) για τη 2η αγωνιστική της League Phase του UEFA Europa League.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.