Το Ισραήλ εξαπέλυσε το φονικό πλήγμα εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αφού έμαθε ότι επρόκειτο να συναντηθεί με υψηλόβαθμους διοικητές του κινήματός του, στο υπόγειο αρχηγείο του στη νότια Βηρυτό, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι είπε ότι η επιχείρηση, την οποία ο στρατός αποκαλεί «Νέα Τάξη», έγινε την Παρασκευή, ενώ ο Νασράλα συναντούσε ανώτερα στελέχη της οργάνωσής του για να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

«Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να  πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίθεση», είπε στους δημοσιογράφους.

Το ραδιόφωνο του στρατού μετέδωσε, επικαλούμενο τον επικεφαλής της μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας που ανέλαβε την επιχείρηση ότι στους πιλότους δόθηκαν πληροφορίες για τον στόχο λίγο πριν απογειωθούν.

«Οι πιλότοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο στόχος»

«Οι πιλότοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο στόχος τις ημέρες που σχεδιαζόταν» το πλήγμα, είπε ο αξιωματικός αυτός, που κατονομάστηκε μόνο ως «αντισμήναρχος Μ». Έμαθαν τον στόχο λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν και κατάλαβαν πού πήγαιναν, πρόσθεσε.

Ο Σοσάνι αρνήθηκε να σχολιάσει τις εικασίες ότι για το πλήγμα ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν βαριές βόμβες Mark 84 αμερικανικής κατασκευής. Ο ταξίαρχος Αμισάι Λεβίν, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Χατζερίμ, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεκάδες» πυρομαχικά έπληξαν τον στόχο μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ο Άλι Καράκι, ο επικεφαλής των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο μέτωπο, τον οποίο προσπάθησε να εξοντώσει το Ισραήλ στις αρχές της εβδομάδας, σκοτώθηκε επίσης στο πλήγμα αυτό, είπε ο Σοσάνι.

«Συγκεντρώναμε πληροφορίες για τον Νασράλα εδώ και μερικά χρόνια. Επί δεκαετίες συλλέγαμε πληροφορίες, καταλαβαίνοντας ότι κάποια στιγμή θα προσπαθούσε να ξεκινήσει έναν πόλεμο. Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και πραγματοποιήσαμε το πλήγμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τριήμερο πένθος στον Λίβανο

Η κυβέρνηση του Λιβάνου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ.

«Μετά το μαρτύριο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος μπαίνει στον κατάλογο των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την ύπουλη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, κηρύσσεται επίσημο πένθος» από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δηλώσε νωρίτερα ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με την απειλή κινδύνου.

Ο Μικάτι συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ανακοίνωσε ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα είναι κλειστές την Δευτέρα.

Ο θάνατος του Νασράλα δεν θα είναι μάταιος

Ο ηγέτης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, κινήματος που στηρίζεται από το Ιράν, δήλωσε απόψε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα «δεν θα είναι μάταιος».

«Αυτές οι μεγάλες θυσίες και αυτή η μεγάλη αδικία δεν θα είναι μάταιες», είπε ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι σε ομιλία του. Οι Χούθι, πρόσθεσε, έχουν ξεκινήσει την «κλιμάκωση» και «τη βελτίωση των επιδόσεών τους», μετά τις πρόσφατες επιθέσεις τους εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, οι Χούθι εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, κατά την άφιξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από το Τελ Αβίβ.

Χάρις: Ο Νασράλα ήταν ένας τρομοκράτης που είχε βάψει τα χέρια του με αμερικανικό αίμα

Ο Χασάν Νασράλα ήταν «ένας τρομοκράτης που είχε αμερικανικό αίμα στα χέρια του», δήλωσε απόψε η  αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις.

«Σήμερα, τα θύματα της Χεζμπολάχ έχουν ένα μέτρο δικαιοσύνης», είπε η Χάρις. Την ίδια ακριβώς δήλωση είχε κάνει νωρίτερα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Θα στηρίζω πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», πρόσθεσε.