Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μέρα με τη μέρα φαίνεται να κλιμακώνεται. Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ δε δείχνουν διατεθειμένες από κοινού οι δύο πλευρές να προβούν στην αποδοχή της αμερικανογαλλικής πρότασης για κατάπαυσης του πυρός. Αποκορύφωμα των εχθροπραξιών μεταξύ του ισραηλινού κράτους και της λιβανέζικης οργάνωσης αποτελεί η ανακοίνωση της δολοφονίας του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της σιίτικης ομάδας, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις επιθέσεις.

Η Χεζμπολάχ καθυστέρησε να ανακοινώσει την είδηση, καθώς τείνει να είναι φειδωλή ως προς τα στελέχη της που χάνουν τη ζωή τους, όπως αποδείχθηκε από το διάγγελμα του ηγέτη της, την περασμένη εβδομάδα.

Ποιος ήταν όμως, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα; Πώς επηρέασε τη λιβανέζικη οργάνωση;

Το προφίλ του Χασάν Νασράλα

Ο 64χρονος Χασάν Νασράλα ήταν επικεφαλής της Χεζμπολάχ εδώ και 32 χρόνια. Ο ίδιος κατάφερε υπό τη σκέπη του Ιράν να δημιουργήσει την ισχυρή πολιτοφυλακή και να τη μετατρέψει σε μία νέα δύναμη, καθώς και σε ένα άξιο αντίπαλο του Ισραήλ.

Ο ηγέτης βρέθηκε σε αυτή τη θέση για πάνω από δύο δεκαετίες και απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις, καθώς ανησυχούσε για το ενδεχόμενο μίας δολοφονίας.

Με την πάροδο των χρόνων, ο σιίτης άλλαξε αρκετά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η μαύρη γενειάδα του, η οποία σηματοδοτούσε και τη θέση του ως Μουσουλμάνο κληρικό, που είχε ασπρίσει. Πέρα από τη δική του αλλαγή κατάφερε να μετατρέψει τη λιβανέζικη οργάνωση σε μία πολιτική ομάδα, η οποία ουσιαστικά κυριαρχεί πλέον στον «ταραγμένο» Λίβανο.

Παράλληλα, είχε συμβάλλει και στο στρατιωτικό εξοπλισμό της Χεζμπολάχ που αποτελείται και από πυραύλους ικανούς να απειλήσουν ολόκληρο το Τελ Αβίβ. Ενώ με τη βοήθεια του Ιράν πέτυχε να δικτυωθεί και πέρα από τα σύνορα της χώρας του, καθώς και να αποτελέσει για αρκετές περιοχές της Μέσης Ανατολής μία αρκετά επιδραστική προσωπικότητα.

Ο Χασάν Νασράλα, κατά την αραβική παράδοση, έγινε γνωστός ως Abu Habi, ή ως πατέρας Habi, όταν ο 18χρονος γιος του έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια μίας συμπλοκής με Ισραηλινούς, το 1997. Ωστόσο, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είχε  άλλα τρία παιδιά.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ υπό την ηγεσία του Χασάν Νασράλα

Η Χεζμπολάχ αναδείχθηκε ένας σημαντικός σύμμαχος για τη Συρία το 2011, όταν η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ απειλήθηκε από μία λαϊκή εξέγερση.

Ταυτόχρονα, η λιβανέζικη ομάδα βοήθησε σημαντικά στην εκπαίδευση μαχητών της Χαμάς, καθώς και πολιτοφυλακών στο Ιράκ και στην Υεμένη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ την έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Χασάν Νασράλα υπό το αξίωμα του είχε ζητήσει την απελευθέρωση των Ιεροσολύμων, ενώ απευθυνόταν στο Ισραήλ ως «σιωνιστική οντότητα». Υποστήριζε ότι όλοι οι Εβραίοι πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, αλλά και να υπάρχει μία Παλαιστίνη, στην οποία θα υπάρχει ισότητα για Μουσουλμάνους, Εβραίους και Χριστιανούς.

Η ζωή του

Ο Χασάν Νασράλα θεωρείται ότι ζούσε μία σεμνή ζωή και οι συναναστροφές του περιορίζονταν κυρίως στους κυρίαρχους κύκλους. Ο ίδιος απέφευγε το κινητό τηλέφωνο από το 2006 και τον πόλεμο της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ.

Η σύρραξη ξεκίνησε όταν η λιβανέζικη οργάνωση συνέλαβε δύο ισραηλινούς στρατιώτες. Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών έληξε μετά από 34 ημέρες, ενώ και οι δύο ανακήρυξαν τη νίκη. Μέσα από αυτή η Χεζμπολάχ αναδείχθηκε σε κυρίαρχη ομάδα και άρχισε να εμπλέκεται σε διάφορες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή με έναν πιο ενεργό ρόλο. Όλος ο αραβικός κόσμος εγκωμίαζε την ομάδα.

Σπουδαίος κήρυκας

Ο Χασάν Νασράλα ήταν ένας σπουδαίος κήρυκας, ο οποίος μέσα από τις ομιλίες του κατάφερνε να πείθει το κοινό του, και να το εμπνέει. Τα λόγια του έβρισκαν αντίκτυπο σε ολόκληρο αραβικό κόσμο, διότι αναφερόταν στην αποκατάσταση της αραβικής ανδρείας. Ενώ έτεινε να είναι λιγότερο θρασύς από τους υπόλοιπους σιίτες κληρικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής που ακολούθησε ήταν ότι ο ίδιος δε θέλησε ποτέ να επιβάλει σκληρούς ισλαμικούς κανόνες, όπως τις μαντίλες στις γυναίκες.

Τα πρώτα του χρόνια

Ο Χασάν Νασράλα γεννήθηκε το 1960 στη Βηρυτό και μεγάλωσε σε μία μικτή γειτονιά φτωχών χριστιανών Αρμένιων, Παλαιστίνιων, Δρούσων και Σιιτών. Ο πατέρας του ήταν οπωροπώλης με ένα μικρό σταντ.

Σπούδασε για λίγο στο Ιράν. Το 1989, θεώρησε ότι η Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν το 1979, ήταν ένα πρότυπο για τους Σιίτες, ώστε να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στο μουσουλμανικό κράτος.

Το έργο του Χασάν Νασράλα

Η Χεζμπολάχ υπό το Χασάν Νασράλα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανοικοδόμηση του Λιβάνου, ο οποίος είχε βγει από ένα μακρύ εμφύλιο πόλεμο, σχεδόν κατεστραμμένος, με νοσοκομεία, σχολεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, μίλησε στο λιβανικό λαό με αφορμή τις πολλαπλές εκρήξεις βομβητών και γουόκι τόκι στη χώρα. Ο ίδιος κατονόμασε ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις το Ισραήλ, ενώ είχε δηλώσει πως αυτό είναι «κήρυξη πολέμου».

Η δημιουργία της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980, με τη βοήθεια του Ιράν, προκειμένου να πολεμήσει το Ισραήλ που είχε πάρει υπό την κατοχή του μέρος του νότιου Λιβάνου και έληξε το 2006. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η οργάνωση εξελίχθηκε στο πιο αποτελεσματικό πολιτικό κόμμα. Παράλληλα, έγινε και η απόλυτη μαχητική δύναμη του Λιβάνου και επέκτεινε τις επιχειρήσεις της στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη, αλλά και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Στον Λίβανο, η οργάνωση έχει ριζωθεί βαθιά σε τμήματα της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, συγκρότησε κι συντηρεί έναν εκτεταμένο μηχανισμό για την υποστήριξη της αποστολής της με γραφεία κοινωνικών υπηρεσιών, επικοινωνιών και εσωτερικής ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας η ομάδα βασίζεται σε μια βαθιά πιστή κοινότητα για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της και να της παρέχει μαχητές. Παραμένει ασαφές πώς οι εκρήξεις θα επηρεάσουν αυτήν την κοινότητα, διευκρινίζει η Randa Slim.

«Αυτό θα προσθέσει επίσης στην κόπωση που ήδη αναπτύσσεται στο εκλογικό σώμα της Χεζμπολάχ», συμπλήρωσε. «Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις εντός της εκλογικής περιφέρειας για σκληρή αντεπίθεση της Χεζμπολάχ», καταλήγει.

Η οργάνωση, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μεγάλου πολέμου με το Ισραήλ έχασε πολλούς μαχητές της, Ωστόσο, με το πέρασμα των ετών κατάφερε να την κάνει πιο εξελιγμένη, όπως πάνω από 100.000 πυραύλους και σύγχρονα όπλα νέας τεχνολογία, όπως κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν ευαίσθητες τοποθεσίες στο εσωτερικό του Ισραήλ.