Ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ είναι νεκρός. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή, όχι μόνο για τη σύγκρουση αυτή αλλά και για το μέλλον της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με ανάλυση του Sky News. 

Το 2006, στον τελευταίο πόλεμο του Λιβάνου, το Ισραήλ προσπάθησε και απέτυχε να τον σκοτώσει. Χθες το βράδυ, σε μια τεράστια σειρά χτυπημάτων στη νότια Βηρυτό, πέτυχαν τελικά το στόχο τους.

Τα τελευταία 18 χρόνια ο Χασάν Νασράλα μεγάλωσε τη Χεζμπολάχ, επεκτείνοντας τις δυνάμεις της, χτίζοντας τις υποδομές της και ενισχύοντας σημαντικά το οπλοστάσιό της. Δεν ήταν απλώς ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ήταν μια παγκόσμια φιγούρα της αντι-ισραηλινής αντίστασης.

Με τη βοήθεια του Ιράν, η Χεζμπολάχ έγινε ένας από τους καλύτερα εξοπλισμένους μη κρατικούς στρατούς στον κόσμο. Τώρα είναι αποκεφαλισμένη και σε αποσύνθεση.

Οι επιτυχίες των μυστικών υπηρεσιών των τελευταίων ημερών βοήθησαν στην αποκατάσταση της φήμης του Ισραήλ μετά τις αποτυχίες της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ πρέπει να επιλέξουν

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ πρέπει τώρα να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν: να πολεμήσουν ή να υποχωρήσουν.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος άλλος έχασε τη ζωή του στο χτύπημα, αλλά δεδομένης της τοποθεσίας και της παρουσίας κορυφαίων αξιωματούχων, φαίνεται πιθανό ότι θα είχαν εξοντωθεί και άλλα ανώτερα στελέχη.

Ο Νασράλα θα αντικατασταθεί. Η δολοφονία των ηγετών του εχθρού μπορεί να αποδειχθεί βραχυπρόθεσμη νίκη, επειδή συχνά τους διαδέχεται κάποιος πιο τρομερός από πριν, όπως μαρτυρά η δολοφονία του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ Αμπάς αλ Μουσάουι το 1992.

Τον διαδέχθηκε ο Νασράλα. Η υπόθεση εργασίας είναι ότι η οργάνωση θα απαντήσει με καταιγισμό πυραύλων προς το Ισραήλ, πιθανώς με στόχο το Τελ Αβίβ.

Αλλά η δομή διοίκησης της Χεζμπολάχ έχει υποβαθμιστεί σοβαρά από το Ισραήλ.

Ο Νασράλα είχε απομονωθεί, καθώς οι IDF σκότωναν σταθερά διοικητές κατά τη διάρκεια ενός δεκαπενθημέρου με δριμείς αεροπορικές επιδρομές στις εγκαταστάσεις τους στη Βηρυτό και αλλού.

Πιθανόν να χρειαστεί χρόνος για να συντονιστεί μια απάντηση και πιθανότατα θα γίνει με ιρανική καθοδήγηση.

Ο Νασράλα μπορεί να είναι νεκρός, αλλά η Χεζμπολάχ όχι

Η Χεζμπολάχ είναι βαριά τραυματισμένη, όχι μόνο ως παραστρατιωτική δύναμη, αλλά και στα μάτια του λιβανέζικου λαού, πολλοί από τους οποίους είναι θυμωμένοι που η χώρα τους αντιμετωπίζει τώρα άλλη μια περίοδο καταστροφικής βίας.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια στιγμή για πιο μετριοπαθείς φωνές εντός του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ενόπλων δυνάμεων, να παρέμβουν.

Καθώς ο πόλεμος κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, εμφανίστηκαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ της Τεχεράνης και του Νασράλα.

Παρέμεινε, ωστόσο, ένας σημαντικός σύμμαχος, έμπιστος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, και αυτό θα είναι ένα προσωπικό πλήγμα γι’ αυτόν.

Έχοντας αντισταθεί στην ευκαιρία να εμπλακεί μέχρι στιγμής, το Ιράν μπορεί να αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να βγάλει τα γάντια και να αναπτύξει ό,τι έχει απομείνει από τους χιλιάδες πυραύλους με τους οποίους έχει εφοδιάσει τη Χεζμπολάχ.

Εναλλακτικά, μετά από τόσο δύσκολες 10 ημέρες, η Τεχεράνη μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτός ο γύρος των μαχών πρέπει να τελειώσει και να αποσυρθεί με τον κύριο αντιπρόσωπό της να είναι ακόμα σε κάποια κατάσταση για να ανασυγκροτηθεί και να πολεμήσει μια άλλη μέρα.

Με μια τέτοια δυναμική πίσω από το Ισραήλ, το Ιράν θα ανησυχεί επίσης για τη δική του τύχη και εκείνη των μικρότερων αντιπροσώπων του στο Ιράκ και τη Συρία.

Σε τελική ανάλυση, ο λόγος ύπαρξης της Χεζμπολάχ – για να λειτουργεί ως ασφάλεια έναντι μιας ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – δεν έχει αλλάξει, αλλά αν η Τεχεράνη υπολογίσει ότι οι πληρεξούσιοι της δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν ως αυτή η ασπίδα μπορεί να προσπαθήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Θα μπορούσε να ακολουθήσει χερσαία εισβολή;

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τις δικές της επιλογές: να διατάξει χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο ή να συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές που έχουν φέρει τόσο δραματικές επιτυχίες.

Θα υπάρξουν ισχυρές και επιτακτικές φωνές στο υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου που θα τον παροτρύνουν να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να στείλει στρατεύματα, αλλά η Χεζμπολάχ δεν έχει ηττηθεί, χιλιάδες στρατιώτες της παραμένουν και πιθανότατα κρύβονται στο τεράστιο δίκτυο τούνελ κάτω από τους λόφους στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ακόμη και μια περιορισμένη χερσαία εισβολή ενέχει τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, και στις δύο πλευρές, και το ενδεχόμενο το Ισραήλ να παρασυρθεί σε κάτι πιο παρατεταμένο από ό,τι σκόπευε.

Ο θάνατος του Νασράλα μπορεί να αλλάξει τη δυναμική και στη Γάζα.

Προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός με την ελπίδα ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν θα προχωρήσουν σε πόλεμο με το Ισραήλ, παρασύροντας τον εχθρό του σε μια πολυμέτωπη και μη κερδοφόρα σύγκρουση.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα, αλλά όπως ο Νασράλα απομονώθηκε, έτσι και ο Σινουάρ απομονώθηκε.

Η πολυδιαφημισμένη «ενότητα των αρένων» απέτυχε να ενωθεί.

Η Μέση Ανατολή μπορεί συχνά να φαίνεται χαοτική στους ξένους, αλλά υπάρχουν ανομολόγητοι κανόνες που γενικά αναγνωρίζονται και ακολουθούνται από τους εμπόλεμους.

Για χρόνια η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ δρούσαν μέσα στις άγραφες αλλά κατανοητές παραμέτρους ενός σκιώδους πολέμου.

Τότε, πριν από έντεκα μήνες, στις 8 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ από αλληλεγγύη προς τη Χαμάς.

Ο Νασράλα συνέδεσε τη μοίρα του Λιβάνου με τη Χαμάς, επιμένοντας ότι η Χεζμπολάχ θα σταματούσε μόνο όταν θα τελείωναν οι μάχες στη Γάζα.