Δολοφονία Νασράλα: Σε υψηλό συναγερμό το Ισραήλ – Περιμένει κλιμάκωση

Η ενημέρωση του στρατού του Ισραήλ αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη δολοφονία Νασράλα: «Είμαστε έτοιμοι για πιθανή κλιμάκωση. Οι δυνάμεις μας είναι σε υψηλό συναγερμό, οι μυστικές υπηρεσίες μας είναι πάνω και ψάχνουν αυτού του είδους τις απειλές»

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για μια ευρύτερη σύγκρουση αφού ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτός, και επίσης πως ελπίζει ότι ο φερόμενος θάνατός του θα οδηγήσει την οργάνωση να αλλάξει πορεία.

«Ελπίζουμε πως αυτό θα αλλάξει τις ενέργειες της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων αφού ο στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τον Νασράλα.

Είπε όμως ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος προκειμένου να μειωθούν οι ικανότητες της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπλάχ.

«Είδαμε τη Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον μας για έναν χρόνο. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσει να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον μας ή να προσπαθεί να το κάνει», είπε.

Ο Σοσάνι είπε πως δεν έχουν δοθεί νέες οδηγίες στους Ισραηλινούς πολίτες όσον αφορά την ετοιμότητα στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι τρέχουσες οδηγίες θέτουν ήδη μεγάλο μέρος της χώρας σε υψηλό συναγερμό.

Ο ρόλος του Ιράν

«Η Χεζμπολάχ το κλιμακώνει αυτό για έναν χρόνο… Το Ιράν βρίσκεται προφανώς πίσω από αυτό, δεν είναι μυστικό. Υποστηρίζει τη Χαμάς, υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και άλλους πληρεξούσιους. Έφθασε μάλιστα να μας επιτεθεί απευθείας τον Απρίλιο», είπε.

«Άρα είμαστε έτοιμοι για μια ευρύτερη κλιμάκωση; Ναι. Είμαστε σε μια ευρύτερη κλιμάκωση, σε έναν πόλεμο σε πολλά μέτωπα, για έναν χρόνο. Οι δυνάμεις μας είναι σε υψηλό συναγερμό, οι μυστικές υπηρεσίες μας είναι πάνω και ψάχνουν αυτού του είδους τις απειλές», είπε.

Πλήγμα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ

Ο Νασράλα στοχοποιήθηκε ενώ βρισκόταν στο κύριο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Ντάχιε.

Το αρχηγείο είναι υπόγειο, κάτω από κτίρια κατοικιών στην Dahiyeh, λέει ο IDF.

«Το χτύπημα διεξήχθη ενώ τα κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ βρίσκονταν στο αρχηγείο τους και συμμετείχαν στον συντονισμό τρομοκρατικών ενεργειών κατά των πολιτών του κράτους του Ισραήλ», λέει ο στρατός του Ισραήλ.

«Ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλον τον κόσμο»

«Μετά από ακριβείς πληροφορίες από τις IDF και το ισραηλινό σύστημα ασφαλείας, μαχητικά αεροσκάφη της IAF πραγματοποίησαν στοχευμένη επίθεση στο κεντρικό αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, το οποίο βρισκόταν υπόγεια ενσωματωμένο κάτω από ένα κτίριο κατοικιών στην περιοχή Νταχίγιε της Βηρυτού. Το πλήγμα πραγματοποιήθηκε ενώ η ανώτερη ιεραρχία της Χεζμπολάχ δρούσε από το αρχηγείο και οργάνωνε τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά των πολιτών του κράτους του Ισραήλ», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση των IDF.

«Κατά τη διάρκεια της 32χρονης θητείας του Χασάν Νασράλα ως Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, (σ.σ. ο ίδιος) ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία πολλών Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών, καθώς και για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση χιλιάδων τρομοκρατικών ενεργειών. Ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλον τον κόσμο στις οποίες δολοφονήθηκαν πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων. Ο Νασράλα ήταν ο κεντρικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων και ο στρατηγικός ηγέτης της οργάνωσης», συμπληρώνουν οι IDF.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, με επικεφαλής τον Χασάν Νασράλα, ενώθηκε με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στον πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου. Έκτοτε, η Χεζμπολάχ συνεχίζει τις συνεχείς και απρόκλητες επιθέσεις της κατά των πολιτών του κράτους του Ισραήλ, παρασύροντας το κράτος του Λιβάνου και ολόκληρη την περιοχή σε μια ευρύτερη κλιμάκωση.

Οι IDF θα συνεχίσουν να επιχειρούν εναντίον οποιουδήποτε προωθεί και εμπλέκεται στην τρομοκρατία εναντίον του Κράτους του Ισραήλ και του λαού του», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι IDF.

«Μήνυμα προς όποιον απειλεί το Ισραήλ»

Ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, υποστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, δήλωσε μετά την επίσημη επιβεβαίωση του στρατού ότι σκότωσε τον Χασάν Νασράλα ότι «το μήνυμα προς οποιονδήποτε απειλεί τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ είναι απλό – θα ξέρουμε πώς να τον πιάσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.